Ali OKTAY |
|
Kabri İstanbul’da olan musîkişinaslar… |
Şiirlere ilham, bestelere nağme olan İstanbul, aynı zamanda pek çok meşhur müzik insanının da kabrinin bulunduğu bir diyar. Kimler medfun değil ki? Meselâ, 1765–1820 yılları arasında yaşamış, bestekâr, şair ve Yenikapı Mevlevîhanesi’nin 15. Şeyhi Abdülbâki Nasır Dede’nin kabri Merkezefendi’de Yenikapı Mevlevihanesi’nin bahçesindedir. Zekai Dede Efendi’nin oğlu besteci Ahmet Irsoy Eyüp Sultan’da Piyer Loti yolu üzerinde babasının mezarının yanındadır. Şair, yazar, bestekâr ve aynı zamanda Osman Nihat Akın’ın dedesi Ahmet Rasim’in (1864-1932) mezarı ise Heybeliada Mezarlığı girişindedir. 1945’de vefat eden Lem’i Atlı’nın kabri Erenköy Sahrayı Cedit mezarlığındadır. Hacı Arif Bey Beşiktaş Yahya Efendi Mezarlığında defnedilmiştir. Sadettin Kaynak ise Mevlânâkapı’da Merkezefendi Mezarlığı’ndadır. Tanburi Cemil Bey’in mezarının ise geçtiğimiz yıllarda Mehmet Güntekin’in çabalarıyla Mevlânâkapı da Merkezefendi Mezarlığında olduğu tesbit edilmiştir.
Kütahya’nın Pınarları ve Hisarlı Ahmet
BAKIRKÖY Musıkî Cemiyeti’ne devam ettiği yıllarda hocamız Mehmet Güntekin’den dinlediğimiz ve öğrendiğimiz bir türkü idi Kütahya’nın Pınarları. Çok güzel duygusal ve hüzünlü bir türküdür. Hikâyesi acıklı bir sevda öyküsü idi. Bu türkü Hisarlı Ahmet’in türkü kültürümüze kattığı bir eserdir. Hisarlı Ahmet 1908 yılında Kütahya nın Hisar ilçesinde doğar. Gençliğinde evlerde toplanıp eğlendikleri gezeklerde bağlama ile tanışır. Babasından gizli aldığı bağlamayı babası kırsa da Ahmet bağlamasını elinden bırakmaz. Ankara Radyosunda bir dönem program yapar. Radyo yönetimi ona radyoda kalmasını teklif ederlerse de o Kütahya ya dönmeyi tercih eder. Kahvehanesi Aşık Veysel, Aşık Davud Sulari gibi ünlülerin de uğrak yeri olmuştur. Kütahya’ya gelen Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı da Hisarlı Ahmet’in türkülerinden etkilenir. O’nun önemli bir farkı aynı zamanda ilâhi ve salâ da söylemesiydi. Hacca da gitmiştir. Hacı olduğu halde “Neden hâlâ bağlama çalıyorsun?” diyenlere "Ben sazımla Rabbime daha yakınım” demişti. Merhum Hisarlı Ahmet’in kendi sesinden yayınlanan albümünde iki ilâhi ve bir salâsı yer almaktadır. Hisarlı Ahmet 4 Ocak 1984 yılında vefat etmiştir.
Bir piyanistin garip vasiyyeti
AMERİKA biladından Konter Sevil şehrinde Mis Mari Tata namında meşhur bir piyanist ahiren şiddetlice hastalanır. Ba’delvefat cenaze ayininin icrasında na’şının piyano üzerine vaz’ını vesanat refikalarından birinin yine kendi piyanosuyla zemzeme-i duaiyeyi teganni etmesinin ve âyinin hitamında piyanonun derunu tahliye edilerek bedeninin içeriye vaz’iyle kendisine tabut ittihat edilmesini vasiyyet eylemiştir. Nasıl medeni bir vasiyet değil mi? (Sabah Gazetesi, tarih 5 muharrem 1318, sahife 4 sütun 3)
SEVDİĞİM SÖZLER... Bir yetimi başını eğmiş düşünceli ve üzgün görürsen kendi çocuğunun yüzünü öpme. Şirazlı Şeyh Sadi 07.10.2010 E-Posta: alioktay@alioktay. net |