06 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sami CEBECİ

En kıymetli, fakat en ucuz nimet: Hava


A+ | A-

Gökyüzünü de korunmuş bir tavan gibi yaptık. Onlar ise hâlâ bundaki delilleri inkâr ederler.” (Enbiyâ Sûresi: 32)

Çok ince matematiksel hesaplarla ve belli bir ölçü ve denge içinde yaratılan şirin gezegenimiz ve yaşadığımız dünyamızı çepeçevre kuşatan hava tabakasına atmosfer denilir. Genel olarak, canlıların yaşadığı biyosferi de kuşatan troposfer ve stratosfer, mezosfer, termosfer gibi tabakalar şeklinde isimler verilmiştir.

Yüzde yetmiş sekiz azot, yüzde yirmi bir oksijen gazından meydana gelen atmosferde, yüzde bir nispetinde de argon, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen ve karbondioksit gazları bulunur. Bu, yüzde bir oranında bulunan gazların da her birisine âit vazifeleri vardır. Bu oranlar, asırlardan beri dünyamızda korunmaktadır. Havadaki oksijen miktarı yüzde kırklara çıksa, bir kıvılcımla atmosfer alev alev yanmaya başlardı. Şayet yüzde beşlere düşse, boğazı sıkılmış adam gibi nefes alamazdık. Hepsi bir ölçü ve denge içinde muhafaza edilmektedir.

Hava nimeti, en kıymetli maddî nimetlerin başında gelmektedir. İnsan, günlerce aç ve susuz yaşayabilir. Ancak, beş altı dakika havasız kalsa ânında ölür. Oksijensiz kalan beyin, fonksiyonlarını kaybeder. Yüce Yaratıcı, canlıların en çok muhtaç olduğu hava nimetini bol miktarda yaratmış ve ucuz bir şekilde sunmaktadır. “Havadan sudan ucuz” tâbirinin halk arasında sıkça kullanılması dikkat çekicidir. Şayet, her an teneffüs ettiğimiz havayı, doğal gaz satar gibi belediyeler satmaya kalksalar hâlimiz ne olurdu? Hava nimetinin çoğu zaman nimet olduğunu düşünmekten bile gaflet ederiz. Şu satırları okuyan herkes, bir an ağız ve burnunu kapatsın ve bir müddet beklesin. Nefes almanın ne büyük nimet olduğunun farkına varsın. Evet, nefes almak büyük bir nimettir. Ancak, aldığımız nefesi vermek de büyük nimettir. Veremesek yine hayatımız sona ererdi. Nefes aldığımız zaman akciğerlere giren oksijen, kirlenmiş kandaki karbon maddesiyle birleşerek, karbondioksit olarak dışarı çıkar. Bu esnada hem kan temizlenir, hem vücut ısısı temin edilir, hem de ağızdan çıkarken kelime meyvelerini verir. Akıllara hayranlık veren bu mu’cize olayları, sonsuz ilim ve kudretiyle plânlayıp yaratan Allah, her türlü noksanlıklardan münezzehtir.

Atmosferdeki yüzde yetmiş sekiz oranındaki Azot, yani Nitrojen gazı, yeryüzündeki toprağın fıtrî gübreleme kaynağıdır. Her saniye dünyada ortalama iki bin şimşek çakmaktadır. Bu esnada meydana gelen yüksek ısıdan Azot iyonları toprağa boşalmakta ve böylece toprak gübrelenmiş olmaktadır. Şayet bu sistem kurulmamış olsaydı, gübre fabrikaları milyonlar kat daha arttırılsaydı, toprakların gübrelenmesine yine de yeterli olmazdı. Ölmüş ve çürümüş bitki ve hayvanların artıklarından ortaya çıkan azot atmosfere yükseliyor, oradan tekrar yeryüzüne iniyor. Böylece bir denge içinde hayat devam edip gidiyor. Sistemi kuran Yüce Yaratıcı, çok ince hesaplarla kurmuş. Biz de ondan yararlanıp hayatımızı sürdürüyoruz. Kimileri şükür içinde, kimileri de nankörlük içinde...

Ozon gazı ise, başlı başına bir mu'cizedir. Güneşten gelen mor ötesi ışınların etkisiyle atmosferin üst tabakalarında oluşan ozon gazı, yeryüzündeki canlılar için tam bir koruyucu kalkandır. Yerden yirmi iki kilometre yükseklikte ve dünyayı çepeçevre kuşatan bir kalkandır. Güneşten gelen ve canlılar için tehlike oluşturan mor ötesi ışınların bir kısmını yutar ve süzer, lâzım olan kadarının yeryüzüne inmesine imkân verir. Canlı bünyelerdeki hücrelerin ve kemiklerin gelişmesi, güneşten gelen ışınlara bağlıdır. Eğer, ozon gazı tabakası mevcut halinden biraz ince olsa, güneş ışınlarının bütünüyle yeryüzüne inmesine sebep olacak, daha kalın olsa lâzım olan ışınları geçirmeyip bütünüyle emecek ve yutacak. Her iki halde de canlılar için tehlike oluşturacak. Çağlar boyu ne eksik ve ne de fazla olmadan onu belli bir kalınlıkta tutan ve bizleri güneşten gelen zararlı ışınlardan koruyan Yüce Yaratıcı’nın rahmet ve şefkati düşünülmeli değil mi? Bu harika olaylar hiç tesâdüfen olabilir mi? İnsanların büyük bir kısmı ne kadar da az düşünüyorlar?

Makalemizi şu ibretli âyet meâliyle bağlayalım: “Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsini Kendi tarafından bir lütuf olarak sizin hizmetinize verdi. Şüphesiz bunda, düşünen bir topluluk için deliller vardır.” (Câsiye Sûresi: 32)

06.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.09.2010) - Gökadaları

  (27.09.2010) - Bediüzzaman, Anadolu yollarında

  (22.09.2010) - Kuyruklu yıldızlar

  (15.09.2010) - Yıldızların doğuşu

  (08.09.2010) - Gökler âleminin burçları

  (01.09.2010) - Ay ve güneş tutulması

  (25.08.2010) - Güneş sistemi

  (18.08.2010) - Gündüzün semâ lâmbası

  (11.08.2010) - Barla günleri

  (04.08.2010) - Gecemizi aydınlatan kandil


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.