Bağ-Kur’lu olan herkesin Bağ-Kur’a yanlışlıkla veya bilerek fazladan para yatırıp da yatırdığı bu paraları geri almak istediği olmuştur. Bu başlıktaki yazımızdan amacımız bu konuda mağduriyet yaşayan okuyucularımıza yardımcı olmaktır. Bağ-Kur’a fazladan yatırılan primlerin geri alınabilmesinin şartlarını açıklarken konuyu iki açıdan ele almakta yarar vardır. Bunlardan birincisi; Bağ-Kur sigortalılığı sona erenler, ikincisi ise, Bağ-Kur’daki sigortalılığı sona ermeyip devam edenlerdir. Bağ-Kur’daki sigortalılığı, vergi mükellefiyeti, tarımsal faaliyeti ya da şirket ortaklığı kapandığı için sona eren kişiler, Bağ-Kur sigortalılıklarından dolayı yatırdıkları ve Bağ-Kur hesap ekstralarında fazladan yatırılan prim olarak görülen paraları yazılı dilekçe ile Bağ-Kur’a başvurup istedikleri zaman geri alabilirler. Bunun için herhangi bir alt limit yoktur.
İkincisi ise, gerek zorunlu Bağ-Kur sigortalıları gerekse Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılarından sigortalılıkları devam edenler, eğer Bağ-Kur’a fazladan prim yatırmışlarsa, söz konusu yatırdıkları primlerin tutarları 12. basamağın 6 aylık prim tutarından daha fazla ise, fazladan oluşan bu miktarları yazılı talepleri halinde Bağ-Kur’dan geri alabilmektedirler. Ancak fazladan yatırdıklarını belirttikleri prim miktarları 12. basamağın 6 aylık prim tutarından daha az ise, bunları geri alma imkânları yoktur. Günümüz itibariyle 12. basamağın 6 aylık prim tutarı, 1479 sayılı esnaf Bağ-Kur kanunu kapsamındaki zorunlu sigortalılar için ortalama 1.710,00 YTL, 2926 sayılı Kanun kapsamında tarım Bağ-Kur sigortalısı olanlar için ortalama 966,00 YTL ve isteğe bağlı sigortalılar için ortalama 852,00 YTL’dir.
Özetle, Bağ-Kur esnaf sigortalısı olan bir kişinin Bağ-Kur’a fazladan ya da yanlışlıkla yatırdığı para 1.710,00 YTL’den fazlaysa, Bağ-Kur tarım sigortalısının Bağ-Kur’a fazladan ya da yanlışlıkla yatırdığı para 966,00 YTL’den fazlaysa, Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalısının ise Bağ-Kur’a fazladan ya da yanlışlıkla yatırdığı para 852,00 YTL’den fazlaysa, fazladan Bağ-Kur’a ödenilen paralar yazılı talep halinde Bağ-Kur’dan geri alınabilmektedir.
Usta öğreticilere ay içinde çalışamadıkları günleri tamamlama imkânı geldi
Ülkemizde neredeyse herkesi yakından ilgilendiren 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Reform Yasası, birçok insanımızın sosyal güvenlik hak ve ödevlerinde köklü değişiklikler ve yenilikler yapmıştır. 5510 sayılı yasa, 1 Ekim 2008 tarihinde tüm maddeleriyle birlikte tam olarak yürürlüğe girerse, sosyal güvenlik ve iş hayatımızda yaptığı değişiklikleri daha fazla hissedeceğiz. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun getirdiği en önemli yenilik ve değişikliklerden birisi de halı, kilim, biçki, dikiş ve nakış kursu gibi kurslarda usta öğretici olarak çalışan kişilerin sosyal güvenlik haklarını genişletmesi ve bu kişilere bir anlamda tam bir sosyal güvenlik hakkı vermesi konusunda olmuştur.
Çünkü bilindiği üzere hali hazırda geçerli olan 506 sayılı SSK kanununa göre, üstte belirttiğimiz kurslarda çalışan usta öğreticiler bir ay içinde 30 günden çok daha az sürelerle sigortalı olabilmektedirler. Yani genellikle usta öğretici olarak çalışan kişilerin bir ay içinde prim ödeme gün sayıları eksik kalmakta ve emekliliklerinde prim ödeme gün sayıları eksik kaldığından dolayı emekliliğe hak kazanamamaktaydılar.
İşte usta öğreticilerin yaşadıkları bahse konu eksik prim ödeme gün sayılarındaki mağduriyetleri 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Reform yasasıyla giderildi. Çünkü 5510 sayılı kanunla birlikte usta öğreticilerin ay içinde eksik kalan veya işverenleri tarafından eksik yatırılan günleri isteğe bağlı sigortalı olarak ve yarı yarıya indirimli prim ödenilerek tamamlanabilecek. Ancak burada bir noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. 5510 sayılı sosyal güvenlik reform yasası 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe gireceği için, usta öğreticiler 1 Ekim 2008 tarihinden önce ay içinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı sigortalı olup tamamlayamayacaklardır. 5510 sayılı Kanunla getirilen bu hak ve fırsattan ancak 1 Ekim 2008’den sonra usta öğretici olarak çalışıp da, ay içinde günleri eksik kalan kişiler yararlanabileceklerdir.
NOT:
Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve Sosyal Güvenlik Reformu ile getirilen haklarınızdan haberdar olmak ve buralardaki sorunlarınıza çözüm bulmak için her hafta Perşembe günleri bu köşede buluşalım. Faks ve e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected]
Faks: 0212 515 67 62
03.07.2008
E-Posta:
[email protected]
|