29.05.2008 tarihli bu köşedeki yazımızda, 26.05.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5763 sayılı kanunla Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına yeni bir “af” ve “yapılandırma” imkânı getirildiğinden bahsetmiştik. 5763 sayılı kanunla Bağ-Kur ve SSK’lılara getirilen bu prim affı uygulaması, prim borçlarında hemen hemen yüzde 50’den daha fazla bir indirim sağladığı için, bu zamana kadar getirilen prim affı kanunlarının en avantajlısı olduğunu söyleyebiliriz.
Bilindiği üzere Bağ-Kur’lulardan aşırı prim borcu altında ezilen ve mağdur olan vatandaşlarımız 1479 sayılı kanunun ek 19’uncu maddesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) 2007/47 sayılı genelgeleri gereği, Bağ-Kur’a olan 60 ay (beş yıl) ve üzeri prim borçlarını yeniden ihya edebilecekleri umuduyla dondurmuş ve bir anlamda Bağ-Kur’daki prim borçlarından kurtulmuşlardı. Bu defa 5763 sayılı kanunla Bağ-Kur ve SSK’lılara getirilen böyle avantajlı bir prim affı imkânından, Bağ-Kur’a beş yıl ve daha üzeri sürelere tekabül eden borçlarını donduran kişiler de yararlanmak istemektedirler. Çünkü eğer bu durumda olan kişiler 1479 sayılı kanunun ek 19’uncu maddesi gereği dondurdukları borçlu sürelerini af kanunu ile yeniden kazandıkları takdirde daha ucuz yollardan hizmet kazanacak ve emekli olacaklardır.
Ancak, 5763 sayılı kanunla 26.05.2008 tarihinden itibaren getirilen ve 28 Temmuz 2008 tarihinde son bulacak olan prim affı ve borç yapılandırma imkânından daha önce Bağ-Kur’a beş yıl ve daha üzeri sürelerdeki borçlarını donduran kişiler yararlanamamaktadırlar. Çünkü 5763 sayılı prim affı ve borç yapılandırma kanununun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkarılan 2008/50 numaralı genelgede; “Bu uygulamaya, 5458 sayılı kanunun 13’üncü maddesi ile değiştirilen 1479 sayılı kanunun ek 19’uncu maddesi hükümlerinden faydalanmak üzere müracaat edenler ile 5458 sayılı kanun hükümlerine göre yapılandırma talebinde bulunup da yapılandırma anlaşmaları bozulanlardan 5510 sayılı kanunun geçici 23’üncü maddesi hükümlerinden faydalanmak üzere yapılandırma anlaşmalarını ihya ettirenler (ihya kapsamındaki borçları için), geçici 24’üncü madde kapsamına müracaat edemeyeceklerdir” hükmü bulunmaktadır.
Bahse konu genelgedeki bu hükümlerin gereği olarak, daha önceki dönemlerde Bağ-Kur’a olan beş yıl ve daha üzeri sürelerdeki prim borçlarını donduran kişilerin dondurdukları süreleri yeniden canlandırıp 5763 sayılı af kanununa göre Bağ-Kur prim borçlarını sildirme imkânları bulunmamaktadır. Aslına bakılacak olduğunda Bağ-Kur borçlarını 1479 sayılı kanunun ek 19’uncu maddesi hükümlerine göre donduran kişilere de 5763 sayılı af kanunu gereği olarak dondurdukları süreleri canlandırmaları ve prim affından yararlanmalarının son derece yararlı olacağını düşünmekteyiz.
ÖZÜRLÜ ÇOCUĞU OLAN KADINLARA ERKEN
EMEKLİLİK MÜJDESİ
Sosyal güvenlik reform yasası diye
adlandırdığımız 5510 sayılı kanunla, daha önceki Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mevzuatlarında yer almayan ancak vatandaşın yararına olan birçok hüküm ve yenilik getirildi. Bu hüküm ve yeniliklerden birisi de, özürlü çocuğu olan annelere erken emeklilik imkânının tanınmasıdır.
5510 sayılı kanunun 28’inci maddesinde; “Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir” hükmü bulunmaktadır. 5510 sayılı kanunun bu maddesi 1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe girecektir.
Madde metnindeki bu hükümlerin gereği olarak, başka birisinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül çocuğu bulunan kadınlara 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçirdikleri prim ödeme gün sayılarının dörtte birisi, emeklilikleri için hesaplanacak ve prim ödeme gün sayılarına ilave edilecek. Ayrıca, eklenen bu süreler emekli olmaları için gerekli olan yaş hadlerinden de düşülecek. Ancak, başka birisinin sürekli bakımına muhtaç çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 tarihinden önce geçirdikleri çalışma sürelerine ilave süre ve yaş indirimi yapılmayacaktır.
Yalnızca başka birisinin sürekli bakımına muhtaç çocuğu bulunan kadınlara getirilen bu erken emeklilik imkânından babaların ya da diğer kişilerin faydalanmaları mümkün olmayacaktır. Ayrıca, bu erken emeklilik imkânından Bağ-Kur, SSK ya da Emekli Sandığı ayrımı yapılmaksızın aynı durumda olan tüm anneler ve kadınlar yararlanacaktır.
Okurlara kısa cevaplar
İsmi mahfuz; 01.04.2004 tarihinde tarım Bağ-Kur’lusu olarak çalışmaya başladım. 23.02.1971 tarihinde askere gittim ve 20 ay askerlik yaptım. Şu an beşinci basamaktayım. Askerlik borçlanması yapmak istediğimde hangi basamaktan yapabilirim? En kısa sürede nasıl emekli olabilirim? SSK’ya geçmemi tavsiye eder misiniz? Tarım Bağ-Kur’una prim yatıran kişilerin aylık prim ödeme gün sayıları 15 gün mü sayılıyor?
Sayın okurum, tarım Bağ-Kur’lusu olarak kalırsanız ya, 25 tam yıl hizmet süresine sahip olduğunuzda ve 60 yaşını doldurduğunuzda ya da, 15 tam yıl hizmet süresine sahip olduğunuzda ve 62 yaşını doldurduğunuzda Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanmanızı borçlanma tarihinde bulunduğunuz basamak üzerinden yani beşinci basamaktan yapmak zorundasınız. Tarım Bağ-Kur’una yatırdığınız primler SSK tarım kanunundaki bir ay 15 gün üzerinden değil, tam ay (30 gün) üzerinden hesap edilmektedir. SSK’ya geçerseniz daha erken yaşta ve daha az hizmet süreleriyle emekli olabilirsiniz. Ancak size tavsiyemiz tarım Bağ-Kur’unun prim miktarları düşük olduğu için 6 veya 7 yıl tarım Bağ-Kur’unda kalın daha sonra emekliliğinize son üç buçuk yıl kala SSK’ya geçin.
İsmi mahfuz; 02.01.1986–03.02.2006 yılları arasında esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olan bir kişi bu süreleri Bağ-Kur’a borçlanma yapıp
hizmet olarak kazanabilir mi?
Sayın okurum; eğer belirttiğiniz tarihlerde esnaf ve sanatkârlar odasının dışında vergi dairesi veya ticaret sicil gibi başka yerlerde üyelik kaydınız yoksa ve bu zamana kadar Bağ-Kur’a kayıt ve tescil olmadıysanız 02.01.1986–03.02.2006 yılları arasındaki süreleri Bağ-Kur’a borçlanarak hizmet olarak kazanamazsınız. Şayet bu meslek odası kaydından dolayı Bağ-Kur’a tesciliniz varsa bu süreleri sigortalılık süresi olarak elde edebilirsiniz. Ancak, vergi kaydınız varsa ya da şirket ortağıysanız ve bunlara ilişkin kayıtlarınız aralıksız günümüze kadar devam ediyorsa Bağ-Kur’a 04.10.2000’den bu tarihe kadar sigortalı olup bu süreleri hizmet olarak kazanabilirsiniz.
NOT:
Sosyal güvenlik reformu neler getiriyor? Neler götürüyor? Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı konularında bilmek istediğiniz her şey için her hafta Perşembe günleri bu köşede buluşalım. Faks ve e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] Faks: 0212 515 67 62
12.06.2008
E-Posta:
[email protected]
|