Anayasa Mahkemesinin kararından sonra gözler AKP grubundaydı. Beklenti dolayısıyla olsa gerek Meclis her zamankinden daha yoğun bir ziyaretçi akınına uğradı.
Başbakan Erdoğan konuştu. Ama beklenen tonda olmadı. Zaman zaman hiddetlendiyse de voltajı düşük bir konuşma oldu.
***
Kapatma dâvâsını takip eden ilk birkaç gün dışında AKP’de belirsizlik var. Arada bir gündeme bir çok kurtuluş formülü yansıtılsa da hiçbiri uygulamaya geçmedi.
Şu bir gerçek ki AKP’nin kapatma dâvâsında nasıl bir strateji izleneceğini kimse tahmin edemiyor. Nasıl bir yol haritasının çizileceğini Erdoğan’dan başka kimse bilmiyor.
Başbakan’ın kafasında netleşmiş bir planın olduğu da kesin değil. “Saldım çayıra Mevlam kayıra” havası hakim.
Bunun altında bir bıkkınlık, ne yapacağını bilememezlik yatıyor. Belki de bu yüzden Erdoğan, alışılagelmiş üslubunun dışında daha yumuşak bir süreç izliyor.
***
Devlet Bahçeli’nin de gündeminde başörtüsü kararı vardı. Bu konuda en rahat ve kârlı parti MHP... MHP “hem nalına hem mıhına” stratejisini izliyor.
Bir yandan Anayasa Mahkemesine yönelik sert eleştiriler sıralanıyor. Diğer yandan AKP, “cılız, ürkek ve ezik” olmakla eleştiriliyor.
Bir yandan başörtüsünü çözme yönündeki girişimin mimarı olarak hanelerine artı puan yazdırıyorlar. Öbür yandan ortaya çıkan çözümsüzlüğün AKP’nin hanesine eksi puan yazılması nedeniyle de bu partiden kopacak seçmene selâm gönderiyorlar.
***
AKP’nin Anayasa Mahkemesi kararını fazla üstüne alınmayıp, Meclis’in çözüm üretmesini istemesine de kızdı Bahçeli. Bu nedenle bir çok kesim gibi AKP’nin önerisini bekliyor.
Bahçeli, dün Erdoğan’a “gölge oyununu bırak da bir şeyler yap” mesajını verdi. AKP’yi “somut düşüncelerini, haklı ve meşrû gerekçelerini kamuoyuna açıklamaya” davet etti.
“Bunu yapmadığınız sürece, Meclis neyi değerlendirecek, neyi tartışacaktır?” diye sordu.
“Başbakan Erdoğan bu konularda ne düşündüğünü Türk milletine açıklamak sorumluluğuyla karşı karşıyadır” hatırlatmasında bulundu.
MHP’nin “demokratik rejimin krizden çıkarılması ve normalleşme süreci başlatılmasına katkıda bulunmak” için gerekeni yapacağı garantisini verdi.
***
MHP, her ne kadar Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AKP’den çözüm bekliyorsa da “krizden çıkmak ve normalleşmek” için pekalâ kendi önerisini sunabilir.
Bunun için iktidarı gözlemesine gerek yok. Zira, AKP’den cesur bir çıkış beklemek giderek zorlaşıyor.
MHP, yapacağı yeni çıkışla iktidarı siyaseten bir kez daha köşeye sıkıştırabilir. Bunun için hiçbir manisi yok.
11.06.2008
E-Posta:
[email protected]
|