Her ne kadar toplumun üzerine karanlık şallarını örtüp, yıllardır sürdürdükleri antidemokratik çarkın dönme süresini uzatmak isteyenlerin oluşturduğu kasvetli bir ortam varsa da ülkemizde… Sabırla örülen koza misali güzellikler de yaşanıyor bir yandan… Ama işin burasına “ecel” de girince… Boynumuz kıldan ince kalıyor yanında…
Amenna ve saddakna…
Hepimiz geldiğimiz gibi gideceğiz ne çare!
İmanımız böyle… Ama yine yüreklerimiz yanık, bağırlarımız ezik, sözlerimiz çaresiz…
Türk dünyasının önemli yazarı Cengiz Aytmatov’un bir süredir ağır hasta olduğu bilgisiyle tetikte beklerken, Turan Yazgan Hocanın ve sevgili İskender Özsoy kardeşimin ciddî ameliyatlar geçirdiklerini öğrendim… Allah’tan şifalar diliyorum… İskender kardeşimle önceki akşam kısa süreli de olsa görüşmenin, onu tekrar ayakta görmenin mutluluğu, hepimizin de yüreğini kanatan acı kayıpla gölgelendi… “Türkiye’m”in şairi Dilâver dostun gidişi…
Ahirete yürüyen edipler kervanına Dilâver dost da katılmıştı…
Dilâver Cebeci dosta Cenâb-ı Mevlâdan rahmet dilerken, muhterem eşine, oğluna ve kızına, yakınlarına, bütün sevenlerine de sabr-ı cemîl niyaz ediyorum…
Bu acılar arasında daha fazla yazacak güç bulmak da zor…
Neyse ki hafta içinde Ankara’da o mutlu yorgunluklarına şahit olduğum Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı’nın Başkanı sevgili D. Mehmet Doğan Ağabeyim ve sevgili Ahmet Fidan Ağabey ile sevgili İ. Ulvi Yavuz Ağabeyin heyecanlı anlatımlarıyla “Edirne’den Ardahan’a kültür kervanı” projesinden haberdâr oldum…
Sözün bundan sonrasını, sevgili Mehmet Doğan Ağabeyden gelen metne bırakıyorum… Ülkemizde yaşanan güzelliklerden de haberimiz olsun diye… Bölgenize gelindiğinde bu güzel umut kervanına siz de katılın diye… Buyurun: “Kültür Kervanı 2. bölümde Kırşehir, Kayseri, Sivas, Erzincan, Aşkale, Erzurum, Ardahan, Çıldır, Trabzon, Giresun, Ordu ve Çorum’a uğrak verecek.
Türkiye Yazarlar Birliği, 30. kuruluş yılını bütün Türkiye’ye yayılan faaliyetlerle kutluyor. 30. yıl faaliyetlerinin ilginç bir bölümü 22 Mayıs'ta Edirne’de başladı. 21 Mayısta Ankara’dan yola çıkan TYB heyeti, 22-23 Mayısta Edirne’de ‘Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Rumelinin Fethi’ bilgi şölenini gerçekleştirdi. 20’nin üzerinde yazar ve ilim adamının bildirilerle katıldığı Bilgi Şöleni’nin 3. günü 24 Mayıs’ta Gelibolu’da icra edildi. Gelibolu programında Gazi Süleyman Paşa’nın Bolayır’daki türbesinin bahçesinde yatan 19. yüzyılın büyük ‘Vatan şairi’ Namık Kemal vefatının 110’uncu yılı dolayısıyla anıldı. Gelibolu programından sonra Bursa’da 25 Mayıs'ta ‘50 Yıl sonra Yahya Kemal’ programı D. Mehmet Doğan ve Muharrem Tüfekçi’nin konuşmalarından sonra Halil Çay yönetiminde müzik topluluğunun Yahya Kemal Beyatlı’nın bestelenmiş eserleri konseri gerçekleştirildi.
Eskişehir’de 26 Mayıs 14.00’de Odunpazarı Belediyesi ile ‘Osmanlı Devletinin kuruluşunda Eskişehir ve çevresi’ paneli yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Selahaddin Önder yönettiği panele konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Halim Şahin, Yrd. Doç. Dr. Musa Şahin ve Muharrem Bayar katıldı.
Ankara’da konaklayan Kültür Kervanı, 30 mayıs Cuma sabahı Kırşehir’e müteveccihen yola çıktı. Öğle yemeğinde Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır’ın misafiri olduktan sonra, Kayseri’de konakladı. 30 Mayıs Cuma akşamı Kayseri Ticaret Odası salonunda ‘50 Yıl Sonra Yahya Kemal’ toplantısı yapıldı. Prof. Dr. Nevzat Özkan’ın yönettiği panelin konuşmacıları: Prof. Dr. Hülya Argunşah, Prof. Dr. Mümtaz Sarıçiçek ve Mustafa Özçelik’ti.
Kültür Kervanı’nın Kayseri’den sonraki durağı Sivas’tı. Sivas’ta, Belediye ile müştereken ‘Yavuz Bülent Bakilerle 72 yıl’ programı vardı. TYB’nin kurucularından olan Yavuz Bülent Bakiler’in de katıldığı ve Atatürk Kültür Merkezi salonunda saat 14.00’te başlayan programda Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç (TYB Genel Başkanı), D. Mehmet Doğan (TYB Vakfı Başkanı), Sami Aydın (Sivas Belediye Başkanı) ve Veysel Dalmaz’ın (Sivas Valisi) açılış konuşmalarından sonra Kadir Küplü başkanlığında 1. Oturum yapıldı. Bu bölümde, Bilal Tırnakçı, Dr. Berat Demirci ve Olcay Yazıcı konuştu.
İkinci oturuma geçmeden Murat Kıral Yavuz Bülent Bakiler’in şiirlerini seslendirdi.
Doç. Dr. Alim Yıldız’ın başkanlık ettiği 2. Oturum’da konuşmacılar: Eyüp Tanyıldız, Kutlu Özen ve Dr. Ahmet Turan Alkan’dı. Yavuz Bülent Bakiler’in konuşması ile toplantı sona erdi.
TYB’nin Kültür Kervanı, 1 Haziranda (bugün) Erzincan’da olacak. ‘Erzincan’da şiirli bir gün’ toplantısı müftülük sitesinde yapılacak. Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk’un konuğu olan TYB heyeti 2 Haziran Pazartesi günü Erzurum’a doğru yola çıkacak. Aşkale’de belediye başkanı Ahmet Yaptırmış’ın çay molasından sonra, Erzurum’da konaklanacak. Erzurum’da 20.00’de MEB Hizmetçi Eğitim Enstitüsü Konferans Salonu’nda. ‘Erdem Bayazıt’a saygı’ toplantısı var. TYB Erzurum Şubesi başkanı Dr. Rıdvan Canım’ın yöneteceği oturumda Prof. Dr. Mehmet Törenek, Doç. Dr. Erdoğan Erbay, M. Atilla Maraş ve Y. Turan Günaydın konuşacak.
Kafile, 3 Haziran Salı günü Türkiye’nin en doğusuna, Ardahan’a ulaşıyor. Çıldır Belediye Başkanı Nizamettin Coşkun’un konuğu olarak ‘Mehmet Akif İnan’ı anma’ toplantısı yapıyor. M. Atilla Maraş, D. Mehmet Doğan, Ahmet Fidan, Mustafa Özçelik ve Y. Turan Günaydın’ın konuşmacı olarak katılacağı toplantı merhum şairimizi ülkemizin bir ucunda hatırlamaya vesile olacak.
Ardahan’dan dönüş Karadeniz üzerinden yapılacak. İlk durak Trabzon. 4 Haziranda TYB Trabzon Şubesinin edebiyat sohbetine katılacak olan şairler ve yazarlar, Giresun ve orduya uğradıktan sonra Ankara’ya müteveccihen yola çıkacaklar. Son program 6 Haziran’da Çorum’da.”
NOT: Sevgili dostlar… Kitap yayınlandığında da ifade ettiğim gibi; Mehmed Âkif Ersoy’u anlatan “Bir Destan Adam” isimli film çalışmasına hız vermem gerekiyor… İlk aşamada, çok sağlam bir senaryo yazmam gerek… Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Senaryo ve Diyalog Yazım ve Geliştirme” projesinden destek almaya hak kazanan “Bir Destan Adam” senaryosunun 24 Kasım 2008’e kadar yazılması gerek… Bu sebeple sizlerden belirsiz bir süre için izin istiyorum. Yapmaya kalkıştığım işe verdiğim önemden dolayı kafamın daha dinç olması gerektiğini düşünüyorum. Dostların caydırma teşebbüslerinden çekindiğim için de bu kararımı böyle, son dakikada açıklamak istedim.
Bu sütundan sizlere 23 Aralık 1993’den 23 Aralık 2003’e kadar aralıksız yazdım… Sonra 14 aylık bir ayrılığın ardından 26 Şubat 2005’te haftalık yazılara başladım. İşte bugün o haftalık yazılara da noktayı koymak istiyorum, izninizle…
Duâlarınızı ihmal etmeyin dostlar…
“Bir Destan Adam” filminin başarılı olmasının önemini sizlere anlatmama gerek yok. Allah utandırmasın inşallah… Her zaman [email protected] adresim sizlerden gelecek mesajları beklediğini bilin… Yazma sırası sizde yani… Allah’a emanet olun dostlar…
01.06.2008
E-Posta:
[email protected]
|