Çok derin kültüre sahip ve birçok cihetlerle Türkiye’ye ve dış dünyaya ses veren Trabzon, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedilerek Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve 1868 yılında vilayet olan Trabzon, Türkiye’mizde ayrı bir değer. 4.685 km² yüzölçümüne sahip olan Trabzon topraklarının % 30’u dağlık, % 60’ı kıyıdan içeriye doğru gittikçe yükselen ve ortalama 25-30 metre arasında değişen bir eğilim gösteren alanlar biçimindedir. İl sınırları içerisinde Kemer (2.856 m), Kastan (2.500 m.), Çakır göl (3.063 m.), Zigana (2.536 m.) ve Horos (2.396 m.) dağları yer alır.
Uzungöl bir köy ve yayla. Turistik pansiyonları, alabalık lokantaları, küçük tip otelleri ve manzarası ile, az bulunur bir güzellikteki konaklama yeridir. Uzungöl, fıtrî manzarasıyla izleme, yürüme, tırmanma ve botanik turizmine uygun bir yerdir. Uzungöl’de vadi içinden akan temiz berrak su, dar ve uzun küçük bir göle dökülür ve oradan taşarak akar ve Of kasabasından denize ulaşmak üzere Solaklı Deresi çayına katılır. Bu temiz ve berrak sulu dere ve oluşturduğu göl, karaçam ve diğer Karadeniz dağ ağaçlarından oluşan ormanla çevrilidir. Uzungöl’ün bulunduğu bölge daima bulutludur, zirvesinde yaz aylarında bile kar vardır. Gökyüzünün mavisi, güneş, bembeyaz bulut, yemyeşil orman ve berrak sudan oluşan manzara insanın tefekkür kaynaklarındandır. Uzungöl’den yukarıya, Soğanlı Dağı’na veya Sultan Murat Yaylası’na gidilir ve Çaykara’dan yukarıya doğru giden yol, Bayburt’a bağlanır.
Uzungöl, Trabzon’a 110 km uzaklıkta, Of ilçesine 38 km mesafededir. Yüksek dağlar arasında oluşmuş bir vadidedir. Bu dağlar, yeşilliklerle ve muhteşem manzaralarla dolu ve yerli yabancı misafirlerin nefes aldığı, yer bulamadığı bir mevkidir. Böyle bir yerde Trabzonlu can dostları ve ilme âşık şahsiyetler, eğitim-öğretim yılı sonunda, Anadolu’nun sıcaktan kavrulduğu bir zamanda, büyük fedakârlıklarla, üniversiteli ve liseli gençlerin bir kısmını, burada bir araya gönüllü olarak getirdiler ve şahsımla beraber bazı zatları bu güzide programda bulunmak nimetinde istihdam ettiler.
Bizler de, yılların tecrübe, birikim ve şevki içinde, bu eğitim arasında, ilimlerle mücehhez olmak ve hafızaları kuvvetlendirmek ve teknolojinin imkânlarıyla dünyayı bir masaya yatırıp, 7 milyarlık dünya ailesinin okuyan 2 milyar talebesiyle müşterek bir noktada buluşmak için, seçtiğimiz paket konuların derinliklerine daldık. Üstünde durduğumuz ve müşterek okuduğumuz konuların bazı başlıkları şöyle:
“Müjde Peygamberi” Efendimiz (asm). Belgelerle dünyada İslâmî gelişmeler. Bediüzzaman’ın Rusya hakkındaki tesbitleri, tahakkukları ve dökümanlar. Bediüzzaman ve beşerî münasebetler. Bediüzzaman ve basın, slayt gösterileri. Gençliğin önündeki tehlikeler ve çıkış yolları. Âyetler ışığında okumanın maddî-mânevî önemi, örneklerle. Hz. Mevlânâ’dan Hz. Bediüzzaman’a benzerlikler. 41. sene-i devriyesinde Abdülmecid Nursî Ünlükul. Ülkenin birlik ve beraberliği ve ittihad-ı İslâm. İlmihal bilgileri, tesbihat ve okuma teknikleri. vs.
Bu önemli programın bitişi de renkli oldu. Çünkü bu okuma programında bulunan talebelerin bir kısmının aileleri ve Yeni Asya gazetesi Trabzon temsilciliğinin organizesiyle çevre il ve ilçelerden gelen diğer can dostlarıyla tarihî bir kaynaşma ve piknik oldu. Muhabbet ve kardeşliğin hâkim olduğu bu yerde, sahillerin adeta yandığı bu mevsimde, burada üşüyen ve kışlık giysilerini giyen pek çok kişi birlikteydi bizimle.
Bu harika mevkide bizleri bir araya getirmenin maddî ve manevî külfetine, emeğine, gayretine ve gönül zenginliğine katkıda bulunan ve bizleri yalnız bırakmayan başta İntizam Seyda, Adem Şahintürk, Mehmed Er, Ahmed Karpuz Beylere ve diğer ağabey ve kardeşlerime ve hasseten programın son ânına kadar büyük bir ciddiyet ve azimle katılan üniversite ve liseli gençlere binler tebrik ve binler teşekkürler.
04.07.2008
E-Posta:
[email protected]
|