Okulların tatili ile başlayan zaman dilimi, son yıllarda okuma-yazma faaliyetlerine ara verilen bir dönem olarak görülüp, toplumun geniş kesimlerine de yaygınlaştırılmak isteniyor. Mutlu bir azınlığın sahiplendiği bu yanlış kanaat, sıcakların bastırması ile pekişmekte, tatil boşa geçirilmesi gereken bir zaman dilimi olarak algılanmaktadır. Özellikle dünyevîleşmenin hakim olduğu son yıllarda tatil, bir kısım ehl-i din tarafından da bu yönüyle “moda”laştırılmaktadır.
Bediüzzaman Said Nursî Emirdağ Lâhikası’nda yer alan “Bir Suale Mecburî Cevab”ın tetimmesidir” başlıklı bölümde tenbellik veya meşguliyetle ortaya çıkan bu ‘rehavet tehlikesi’ne şöyle dikkat çekiyor: “Aziz sıddık kardeşlerim,
“Bu yaz mevsimi, gaflet zamanı ve derd-i maîşet meşgalesi hengâmı ve şuhûr-u selâsenin çok sevaplı ibâdet vakti ve zemin yüzündeki fırtınaların silâhla değil, diplomatlıkla çarpışmaları zamanı olduğu cihetle, gayet kuvvetli bir metânet ve vazife-i nûriye-i kudsiyede bir sebat olmazsa, Risâle-i Nûr’un hizmeti zararına bir atâlet, bir fütur ve tevakkuf başlar.
“Aziz kardeşlerim, siz kat'î biliniz ki, Risâle-i Nur ve şâkirtlerinin meşgul oldukları vazife, rû-yi zemindeki bütün muazzam mesâilden daha büyüktür. Onun için, dünyevî merakâver meselelere bakıp, vazife-i bâkiyenizde fütur getirmeyiniz. Meyvenin Dördüncü Meselesini çok defa okuyunuz; kuvve-i mâneviyeniz kırılmasın. (s. 41)”
Bize göre tatil; sıla-i rahim yapma, dinlenme, farklı kültürel aktivitelere yönelme, tarihî yerleri gezme, bol bol okuma ve kâinatta bir resmigeçit halinde boy gösteren varlıkları tefekkür zamanı olarak değer kazanmalıdır. Yaz mevsimi de bu faaliyetler için güzel bir fırsat sunar.
Öyleyse, bu hakikatleri yaşamak ve yaz mevsimini okuma mevsimi yapmak isteyenleri, her yaştan okuyucumuza farklı alternatifler sunan okuma programlarına dâvet ediyoruz. Bu imkânı bulamayanlara da kâinat kitabı ile birlikte kâinatı okuyan Kur’ân-ı Kerim ve onun bu asra bakan tefsiri olan Risâle-i Nur eserlerini okumalarını tavsiye ederiz.
Vatan sathını bir mektep yapma azmi ile yola çıkan Yeni Asya Neşriyat satışa sunduğu değerli eserlerle okuyucularına bu konuda zengin bir tercih imkânı sağlamaktadır.
***
Meyve Risâlesi yeni tanzimle yayınlandı
Büyük boy külliyatın yeni tarzıyla neşrini tamamlayan Yeni Asya Neşriyat, cep boy risâlelerin dipnotlu, lügatçeli ve indeksli olarak yeni tanzimle yayınını sürdürüyor. Bu çerçevede Meyve Risâlesi de yeni tarzıyla satışa sunuldu. Makam olarak Şuâlar isimli eserin 11. Şuâsı olan Meyve Risâlesi, Denizli Hapishanesi’nde 1943-44’te Türkçe olarak telif edilmiştir.
Meyve Risâlesi, on bir Mesele’den oluşur ve her meselede ayrı bir konu ele alınır. Ele alınan konuların başlıcaları şunlardır:
Ömür sermayesinin ahirete müteallik kullanılması, ölüm hakikati, gerçek ve elemsiz lezzetin iman dairesinde bulunduğu, herkesin ve bilhassa Müslümanların başına açılan “imanı kazanmak veya kaybetmek” dâvâsı (ki Bediüzzaman, bu dâvâ için “Eğer Alman ve İngiliz kadar kuvveti ve serveti olsa ve aklı da varsa, o tek dâvâyı kazanmak için bilâtereddüt sarf edecek” der), gençlik nimetini istikamet dairesinde sarfetmek, fenlerin kendilerine has diliyle Allah’ı anlatması, Ahiret inancının diğer iman esaslarıyla ispatı; Ahiret inancının dünya ve ahiret saadetine, şahsî ve toplumsal hayatın mutluluğuna vesile olması; imanın bir bütün olduğu, parçalanma kabul etmediği, Kur’ân’daki tekrarların hikmeti, imanın bu dünyadaki güzel meyveleri, bazı âyetlerdeki i’caz nükteleri ve Meyve Risâlesine dair bazı Nur talebelerinin mektupları.
***
Beşleme kampanyasında son gün
Bediüzzaman Beşlemesi için 1 Haziran’da başlatılan indirim kampanyası bugün sona eriyor. Zamanın Sesi, Bediüzzaman, Said Nursî, Nurcular ve Muhabbet Fedaileri adlı kitaplardan oluşan seride Risâle-i Nur müellifi, onun ortaya koyduğu hareket ve talebelerinin dünden bugüne uzanan hayat seyri gözler önüne seriliyor. Bir nehir roman hüviyeti taşıyan beşlemeyi edebiyatçı-yazar İslâm Yaşar kaleme aldı. Bediüzzaman’ın hayatını ve Nurculuk tarihini roman tadında okumak ve dostlarına tavsiye etmek isteyenler için bu bulunmaz fırsat kaçmaz.
Hepinize hayırlı haftalar diliyoruz.
30.06.2008
E-Posta:
[email protected]
|