Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Fatma Nur ZENGİN

Mısır’dan ayrı Mısır mektupları



Uzakta kalanlar için İstanbul’un kaldırımları bozuk değildir, sokaklarda çamur ve süprüntü yoktur; tramvaylarda ve vapurlarda azap çekilmez. Musluklardan Terkos yerine Kevser akar, sersemletici lodos ılık bir buse, dişleyici poyrazı bir serin nefestir. Bilhassa çölde onu konuşurken hep beyaz yelkenlerin kayıp gittiği, şurup renkli denizler, avize gibi şıkırdayan pınarlar, çınar ve çitlenbik gölgeleri, çilek tarlaları, fulya bahçeleri görürsünüz...” Refik Halid Karay, Gurbet Hikâyeleri

Uzaklarda yaşayan herkes, az ya da çok Refik Halid gibi hisseder. Hele bir de İstanbul’a kavuşmanıza az kaldıysa, yaşadığınız yer ne kadar güzel olursa olsun, her şey size çok daha zormuş gibi gelir. Bilhassa çölde İstanbul’dan bahsederken, gözleriniz dolar, coşkunuz daha da artar. Giderayak; gurbette olmak her zamankinden daha fazla yorar insanı.

Fakat gitmeden önce Mısır güzellikler yaşatıyor biz Türklere. Tabiî bu Türklerin de Mısır’a ve Mısırlılara yaşattığı bir güzellik aynı zamanda. Kahire’de yaşayan Türkler, hep İstanbul görürler, daha önce de söylemiştim, Nil-i mübarek bile İstanbul Boğazı gibi görünür bize. Ama bu hafta, Kahire Mısırlılar için de İstanbul’a döndü bir an için. Cuma akşamı Türkiye-Hırvatistan maçı esnasında ve sonrasında Kahire’de de İstanbul havası esti. Sadece Mısır’da yaşayan Türkler değil, Mısırlılar da Türklerle birlikte aynı heyecanı paylaştı, herkes tek yürek oldu. Bütün kalpler Türkiye için duâ etti. Türk Millî Takımının bu kupadaki huyunu bilenler, son dakikaya kadar umutlarını kesmediler. Aslında 119. dakikada tam “ah”lar ve “of”lar havayı sarmışken ve hatta tam bazı kişiler “iyi akşamlar” diyerek maç izlenen yerden ayrılırken, gelen son dakika golüyle El-Cezire kanalının spikeri başta olmak üzere herkesi büyük bir coşku sardı. Sanki herkes kendi millî takımları gol atmışçasına gururlanıp, sevinçten çığlıklar atmaya başladılar.

Diğer maçların sonuçlarına da bakarak; Türk Millî Takımını “tam Türk usulü” olarak değerlendirmemek mümkün değil. İnsan bir yandan, son dakikaya kalmadan ve başları sıkışmadan hiç kendilerini yormuyorlar diye yorum yapıyor. Ama öte yandan da bu gelen son dakika galibiyetlerinin sadece Allah’ın lütfu olduğunu herkes ağız birliği yapmışçasına söylüyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan ve çeşitli dinlere mensup arkadaşlarımdan maç sonrasında sürekli mesajlar ve mailler aldım. Herkes başarımızı kutluyor, sonuca inanamıyorlardı. Avrupa’da yaşayan Müslüman arkadaşlarım, hep beraber maç boyu duâ ettiklerini söylediler. İnancımızın bizi öne geçirdiğini ve inşallah geçirmeye devam edeceğini belirttiler. Bu güzel maç ve sonucu, Kahire’de bize haklı bir iftihar yaşattı. Millî Takımımızı gurbette izlemek çok daha farklı bir şey ve bu galibiyeti yaşattıkları için onları tebrik ediyorum.

Mısır’da da yaz kendini tam anlamıyla hissettirmeye başladı. Hava sıcaklıkları artık gündüzleri evden çıkmayı engelleyecek derecelere varıyor neredeyse. Klimalı arabalardan klimalı evlere, restoranlara, alış veriş merkezlerine geçiş yaparak, bu hava sıcaklığını hissetmeden de yaz tatili geçirmek mümkün. Ama bu da yaz ortası soğuk algınlıklarını arttırıyor. En iyisi yaz döneminde Mısır’da durmamak.

Ben de, Allah nasip ederse bu hafta yaz tatilime başlıyorum. Yaz dönemi boyunca artık Mısır’dan yazı yazmayacağım. Bu da bir müddet için Mısır’dan yazdığım son yazım. Ben yazmaya farklı ülkelerden, farklı kültürlerden devam edeceğim bu süre zarfında. Birbirlerine çok yakın, birbirlerinden çok farklı ülkeleri ve onlarla ilgili gerçekleri bu satırlarda yazmaya gayret edeceğim. Ama her seferinde başka bir yurt özlemi olacak, belki Mısır özlemi de dolaşacak satırların arasında. Haftaya kısmetse, Mısır’dan en az 20 derece daha serin bir ülkeden, Finlandiya’dan Mısır mektuplarına devam etmek üzere…

24.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.06.2008) - Babamın günü

  (10.06.2008) - Eğitim

  (03.06.2008) - Mısır gerçekleri (1)

  (27.05.2008) - Mısır’ın gizemi: Piramitler

  (20.05.2008) - Mısır’a emniyette giriniz...

  (13.05.2008) - Hapse düşüren teknoloji ve diğerleri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır