05 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Ahirzaman Müceddidi


A+ | A-

Altı buçuk ay önce, 20-21 Mart günlerinde yapılan V. Ulusal Risale-i Nur Kongresinin konu başlığı, “Çağımız sorunlarına çözüm arayışları ve Said Nursî modeli” idi. Bu başlık altında belirlenen temel konu ve sorunlar masaya yatırılarak enine boyuna tahlil edilmişti.

Onları da hatırlayacak olursak:

Din ve siyaset; Demokrasi ve insan hakları; Kürt sorunu; Dünya barışı; Kadın ve aile; İnsan, iman ve ahlâk; Eğitim, kültür ve sanat; gençlik.

Bu başlıklar, masa çalışmalarına katılan ilim ve fikir erbabınca enine boyuna müzakere edildi; varılan sonuçlar yazılı metin haline getirildi.

O günlerde gazetede yayınladığımız, bilâhare kongreyi tertipleyen Risale-i Nur Enstitüsünün ayrıca neşrettiği ve şu günlerde Türkiye’yi dolaşmakta olan Bediüzzaman tırında da dağıtılan broşürdeki sonuç bildirileri, ait oldukları konulara dair, Said Nursî’nin tesbit ve yaklaşımlarını derli toplu şekilde özetleyen bir içeriğe sahipti.

Kongreden bir hafta sonra tertiplenen panelde kamuoyuna açıklandıklarında, Risale-i Nur’u okuma imkânı bulamamış aydınlara, “Çağımızdaki belli başlı bütün temel problemlerin çözümüne ışık tutuyor” dedirten metinlerdi bunlar.

Bediüzzaman’ın vefatının 50. yıldönümü vesilesiyle yapılan bu çalışma ve ortaya çıkardığı neticeler, bundan sonra da hep referans olarak kullanılacak ve istifade edilecek bir değeri haiz.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfının tertiplediği 9. Uluslararası Risale-i Nur Sempozyumu da bu bağlamda Mart’taki kongreyi, küresel bir boyut ilâve ederek tamamlayan çok önemli bir hizmet.

Sempozyumun konu başlığı “İnsanlık onuruna lâyık bir geleceğin inşasında ilim, iman ve ahlâkın yeri ve rolü.” Ve bu başlık, bir yönüyle, “çağımız sorunlarına çözüm arayışları”nda, Kur’ân’ın bu çağa mesajını yansıtan Said Nursî’nin ortaya koyduğu modeli ve bu modelin dayandığı düşünce sisteminin üç temel esasını özetliyor.

İnsanlık onuruna lâyık bir geleceğin, ilim, iman ve ahlâkla inşa edilebileceğini vurguluyor.

İlme ve akla dayalı tahkikî bir iman ile, onun yaşanan hayattaki fiilî tezahür ve yansımaları olan ahlâk—ve ibadet—hem bu dünyada insanlık onuruna yakışır bir geleceğin en sağlam zeminini oluşturuyor; hem de dünyanın kıyametle ölümünden sonra kurulacak olan ahiret hayatındaki sonsuz saadetin temelini teşkil ediyor.

Materyalist ve dünyaperest felsefenin, varlık âlemi ve insanoğlu ile Yaratıcı arasındaki bağı koparıp bütün nazarları dünya hayatına hasretmesi sonucunda ortaya çıkan bilumum kronik problemlerin de gerçek çözümlerini takdim ediyor.

Ulusal ve uluslararası boyutta gerçekleşen ilmî toplantılar, kongre ve sempozyumlar, bu gerçeklerin entellektüellerce daha iyi anlaşılmasına vesile olmaları cihetiyle önem arz ediyor.

Hayli zamandır sınırları aşarak dünyanın her köşesine yayılan bu akademik ilgi, merak ve tecessüs, inşaallah hayırlı neticeler getirmeye devam edecek. Ve ahirzaman insanlığının aradığı huzur ve kurtuluş formülünün Kur’ân’da mevcut olduğu gerçeğini, Risale-i Nur eksenli tahlillerle bütün dünyaya ulaştırıp deklare edecek.

Dayanılmaz zulüm, baskı, mahrumiyet, çile, sıkıntı ve ıztıraplar içinde, bir an bile ulvî hedefinden inhiraf etmeksizin verdiği muhteşem iman hizmetini 50.5 yıl önce tamamlayıp berzah âlemindeki nurlu menziline intikal eden Said Nursî, hayatına kastedenlere, “Ölümüm hayatımdan çok daha fazla hizmet edecek” demişti.

Her bir vefat yıldönümü, onun bu mesajını da defaatle ve her seferinde daha göz kamaştırıcı tezahürlerle tasdik ve teyid eden inkişaflara vesile olageldi. Yarısını geride bıraktığımız 50. yıl ise, bütün bunların taçlandığı bir sene oldu.

Acele edip geldiği o zorlu ve amansız karakışta, bugünkü cennetâsâ baharın tohumlarını serpen Ahirzaman Müceddidini bir kez daha rahmet dualarıyla yad ediyor ve yetiştirmeye devam ettiği nurlu nesillerle birlikte selâmlıyoruz.

05.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.10.2010) - Asr-ı Saadetten ahirzamana

  (02.10.2010) - Üniformasız DGM’ler

  (01.10.2010) - CHP’nin “yeni sayfa”sı

  (30.09.2010) - Başörtüsü ve siyaset

  (29.09.2010) - “Başlangıç” ve Erdoğan

  (28.09.2010) - Yeni sayfa açarken

  (26.09.2010) - Kahramanlar ayakta ölür

  (25.09.2010) - Skandal savunma ve sonrası

  (24.09.2010) - AYİM ve YAŞ

  (23.09.2010) - Başörtüsü ve asker


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.