Türkiye’de Genelkurmay Başkanlarının basın toplantıları ve konuşmaları hep önemsenir ve mühimsenir (!). Malûm akredite-makredite ayırımından ötürü ince kriterlerden geçirilerek intihap (!) edilmiş medya mensupları daha toplantıdan bir kaç gün önce sürmanşetten veciz sözlerle (!) dolgu tekniği yaparak toplum mühendisliği ve sosyo-psişik vak’a örneklerini maharetle sergilerler: Genelkurmay başkanından önemli açıklamalar! Çok mühim konuşma... Çok önemli basın toplantısı.. Çok çok…
Türkiye’deki demokrasinin genlerine işlemiştir genelkurmay başkanlarının basın toplantısı yapmaları. Futboldan ticarete, enflasyondan dış politikaya, iç işlerden tarıma ve neredeyse süne ile mücadele gibi uzak yakın her meselede ikinci bir hükümet başkanı veya cumhurbaşkanı gibi karşılanmaları ve öyle algılatılmaları rutin hallerden sayılmaktadır. Bu güne kadar hiçbir apoletli otoritenin veya üst düzey yetkilinin önemsiz konuşma yaptığı görülmemiştir. Hepsi de son derece önemli ve mühim beyanatlarda bulunmuşlardır. Bu, ülkemizde gelenek haline gelmiş bir cumhuriyet kültüdür.
Basın toplantılarının yapılmasından hemen sonra kutsal bir metin gibi inceden inceye incelenir (!) Önce zahiri ve görünen göstergesel anlamları, göstergebilim açısından (semiotics) ele alınır. Sonra göndergesel işlev (referantial function) anlamlarına geçilir.
Sayın genelkurmay başkanının konuşmalarının sesbilimsel niteliklerine dair bir dizi tesbitler sunulur. Dilin durumuna göre ön ünlüler ve art ünlüler içinde kalın, geniş, dar türlerden hangilerinin a, e, i, o; ya da u, ü, ı ünlülerinin kaç defa yinelendiği üzerinde durulur. A, e, i, u, ü ünlülerinin çene açısının durumuna göre ne kadar, dudakların durumuna göre kaç kez telâffuz edildiği belirlenir! Dilimizdeki süreksiz ünsüzlerin b, c, d, g, k, p, t harflerinin p, ç, t, k olarak söylendiği yerler üzerinde özenle durulur. Böylece iyi bir dil bilim dersi çıkarılır.
Konuşmanın cümle yapıları hakkında tefsir ve tevil yapılır.Cümlelerin ne kadarı fiil cümlesidir, kaç tane geçmiş zamanda devamlılık, kaç tanesi di’li geçmiş zamanın hikâyesi kiplerindedir, konuşmanın hangi bölümünde şart cümlesi ve emir cümleleri ağırlıklı olarak yer almıştır hepsi tahlil edilir. Bitmez main clauss, ana cümle, yan cümleler de kamuoyunun dikkatlerine takdim edilir. Zarf tümleci ağırlıklı mı, sıfat tümleci ağırlıklı mı cümle kullanılmıştır? Soru cümlelerinde düz soru mu, yoksa, tazir, azar, fırça çekme anlamlı soru cümleleri mi tercih edilmiştir? Bunların hepsi, ama hepsi şiir ve hikâye tahlilleri, metin tahlilleri gibi bir bir, tek tek incelenir. Ayrıca konuşma üslûbunun sert mi, yumuşak mı yapıldığı, sert ise konuşurken kimlere sert ve ters ters baktığı konusunda uzun uzun yorumlar yapıldıktan sonra “Anlayana!” mesajı da eklenerek böylece kraldan fazla kralcılık yapılarak idrak ve tefhim alanında ne kadar zekâvet ve fetanet sahibi oldukları da çaktırmadan konuşmacı da “Çağırdığımıza değecek bir adammış” imajı uyandırılır ve vefa borcu böylece ödenmiş olur. Gerisi seçilmiş vekillerin, hükümet üyelerinin meselesidir, bizi ilgilendirmez. Bu kısımda da bir anlambilim malûmatı (semantics) sergilenir.
Bundan sonrası “her derse deva” ve “bundan iyisi, camda kayısı” gibi atasözlerinin kompozisyon titizliğinde ele alınmış giriş, gelişme sonuç sürecinin son uç bölümü çalışmalarıdır.
Bakınız şu elimde görmüş olduğunuz ayna-tarak çok tehlikesiz ve gayet derecede sıhhî malzemeden yapılmıştır. Keller dikkat etsinler, ama korkmasınlar. Neticede ayna/tarak’tır bunlar. Bu tarak kazara elimden fırlayacak olursa sağa-sola, ileriye-geriye doğru yatarak tehlike geçiştirebilir. (Not: Burada gülünecek. Gülmekten emir Gül! olur.) Yanlış anlamayın canım. Üzerinize almayın. Hemen korkmayın yine. Bu bir emir değil ricadır. Çok esprili ve anlamlı ifadelerdir bunlar. Çok güzel mesajlar vermişlerdirler. Çok önemli konuşmalardırlar bunlar. Efendim bir sonraki konuşmanız ne zaman acaba? Stratejik ve konjonktürel açıdan bir sakıncası yoksa tarihini lütfeder misiniz acaba? Yani ben ve arkadaşlar merak ettiği için onlar adına sordum. Ellerimin titremesine bakmayın yani.
01.05.2009
E-Posta:
[email protected]
|