"Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kadir AKBAŞ

AYM demokrasiyle barışık mı?



ANAYASA Mahkemesi, üzerine masum insanların kanlarının bulaştığı 1960 Anayasasının kurguladığı bir yargı organı. Dahası Yassıada’da yargılama adı altında sergilenen komedinin, utancın, zulmün başrol oyuncularının ilk üye olarak atanarak, kuruluşunda bu utanca ortak edilen bir yargı organı.

Anayasa Mahkemesi kararlarında, mahkemenin kuruluşunu kanlı bir askerî darbeye borçlu oluşunun bıraktığı bir burukluğun var olduğuna ilişkin bir emareye rastanabileceğini sanmıyorum. AYM, bir başka askerî darbeyle kuruluşunu borçlu olduğu 1960 Anayasasının yürürlükten kaldırıldığı dönemde de suskun kalmayı tercih etmişti. Mahkemenin o dönemde ki üyelerinin bununla da yetinmeyip, darbenin elebaşılarını tebrik ettiklerini hatırlamak gerekir.

1982 Anayasasının hazırlanış ve halkoyuna sunuluşundaki hukuk dışı uygulamalar sebebiyle, bu anayasanın meşrûiyeti haklı olarak sorgulandı. Anayasa Mahkemesinin 1982 Anayasasının uygulanmaya başlandığı günden bu güne verdiği kararlarda, anayasanın hazırlanış ve yürürlüğe girişi ile ilgili herhangi bir eleştiride bulunduğu hatırlanmıyor. Anayasa Mahkemesinin, demokratik süreçlerin eksiksiz işletilerek, gerçek bir toplumsal sözleşme niteliğinde bir anayasa hazırlanması hususunda bir beklenti içerisinde olunduğuna ilişkin hiçbir işareti ise hatırlamıyor.

Mahkeme, anayasa değişikliklerine ilişkin verdiği son kararda, Anayasaların “hukuksal çerçeve dışında yer alan” güçler tarafından hazırlanmasını adeta onaylamakta ve bunu, anayasaların hazırlanması açısından aslî bir süreç olarak gördüğünü ortaya koymaktadır. Mahkeme, yürürlükteki anayasal düzene karşı girişilecek “hukuksal çerçeve dışında yer alan” bir eylemin başarılı olması halinde “yeni hukuksal düzenin temel esaslarının ne olacağını belirleyen anayasa koyucu” irade olacağına inanmaktadır. Mahkemeye göre “hukuksal çerçeve dışında yer alan” kalkışmanın kurgulayacağı yeni düzeninin herhangi bir meşrûiyet kaygısı taşımasına gerek yoktur. Zira kendisi baştan anayasa uygulayıcı bir yargı organı olarak böyle bir meşrûiyet tartışmasına girmeyeceğini deklâre ediyor. Mahkeme satır aralarında ülkemiz açısından “Katılımcı, müzakereci ve uzlaşıyı esas alan demokratik” usullerde hazırlanmış ve kabul edilmiş bir anayasa hazırlanmasını uzak görüyor. Mahkeme verdiği son kararlarla böyle bir süreci imkânsız kılmasa da oldukça zorlaştıracak yorumlarda bulunmaktan da geri kalmıyor.

Mahkemenin “hukuksal çerçeve dışında yer alan” diyerek yergi ve övgü ifade etmekten kaçınarak, ülkemiz açısından bir veri olarak kabul ettiği anlaşılan askerî darbelerin, hangi yöntemle hazırlanmış ve kabul edilmiş olursa olsun ilân edecekleri Anayasanın “Temel düzen normu haline geldiği andan itibaren, tüm anayasal kurum ve kuruluşların meşrûiyetlerinin dayanağı haline” geleceği inancındadır. Bu anlayış yüksek yargıda etkinliğini sürdürdüğü sürece Türkiye, daha nice “Darbe Günlükleri” okumak zorunda kalacak, nice “Ergenekon” veya adı başka soruşturmalarla beyhude uğraşacaktır.

Sizce, yürürlükteki Anayasaya karşı girişilecek, “hukuksal çerçeve dışında yer” alan güçlerin uygulamaya koyacağı anayasanın meşrûiyetini önceden ilân eden Türk Anayasa Mahkemesinin demokrasiyle barışık olduğu söylenebilir mi?

31.10.2008

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.10.2008) - ANAYASA MAHKEMESİ VE TOPLUMSAL UZLAŞMA

  (20.10.2008) - Kanun değişti, zihniyet değişmedi

  (16.10.2008) - Otoriter laiklik anlayışı sürdürülemez

  (28.08.2008) - “Özgürlük kalkanına bürünen tesettür” ve yüksek yargıda ideolojik istikrar

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır