Dünya nüfusunun geçmiş yıl ve asırlara nisbeten süratle inkişafı, beraberinde de çok problemleri müştereken getirmiştir. Bir manada kabaran ve 7 milyarı aşmakta olan büyük dünya ailesinin sıralamakla bitmeyen dertleri sıkıntıları problemleri var. Bununla birlikte insanlık alemi yarın ve geleceği için yeni ünitelerle birlikte çağın icabına şayeste projeler ve istişareler yapmakta ve deruhte etmektedir. Bunları geniş çerçeve içinde değerlendirmek Ekonomilere yön veren gelişmiş 8 ülkenin liderleri 8-Temmuz-2008 de Japonya’nın Hokkaido Adası’nın başkenti Sapporo’da bir araya geldi. Zirveye Afrika ülkesi (Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Etiyopya, Gana, Nijerya, Senegal, Tanzanya) lideriyle birlikte zirveye toplam 2 bin delege katıldı.
G-8 zirvesi bütün dünyanın gündeminin ilk maddesi; maddi açlık ve gıda. Ancak açlık, artan gıda fiyatları ve yoksulluğun ana gündem maddesi olduğu bu zirve için, Japonya’nın tam 500 milyon dolar harcamış olması dünyada ve bilhassa açlık bölgelerinde büyük tepki çekti. Dünya basını “Saatine 8 milyon dolar harcanan bu zirveden sonuç da çıkmayacak, bozulan ekonomik dengeler de düzelmeyecek” yorumu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de 3 gün sürecek bu zirvenin zaten katılan ülkelerin sayısı nedeniyle başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Sarkozy, “Sadece ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya ve Rusya’nın katıldığı bir zirveden tüm dünyayı kapsayan sonuçlar çıkması mümkün değil” diye konuştu. Müsbet tenkitler bununla da bitmedi; İngiliz Times gazetesi de G-8 Zirvesi için harcanan parayla 4 milyon AIDS hastasının tedavi masraflarının karşılanabileceğini belirtti. G-8 liderlerinin 2005’te aldıkları “yardımları 50 milyar dolara” yükseltme kararının gerçekleştirilemediğini belirten gazete, “10 yıl için 10 milyar dolarlık yardım ancak yerine getirilebiliyor. Oysa zirve için saatte 8 milyon dolar harcanıyor” yorumu yaptı. Zirveyi takip etmek için adaya 4 bin gazeteci geldi. Japonya adaya özel bir medya merkezi kurmak için 26 milyon dolar harcadı. 100 televizyon kanalı zirveyi takip edildi. Liderler lüks Hotel Winsor’da kaldı. ve Zirve için 23 otel yemek hazırladı. 8 Müslüman ülke lideri de alternatif D-8 Zirvesi için Malezya’da bir araya geldi ve 150 sivil örgütü toplantıları düzenliyor.
Buraya kadar yorum yapmadım. Çünkü liderleri ve dünya basının önde gelen kuruluşları bir çok haklı beyanda bulundular. Biz de deriz ki; dünya asayişinin rayına oturması ve 7 milyarlık dünya ailesinde okuyan 2 milyar gencin istikbalde en büyük dayanağı inanç ve iman gıdasıdır. Dünya liderleri G-8 toplantısının birinci maddesine “açlık ve gıda” koymuşlardır. Keşke iman vitaminini birinci maddeye koysalardı. Zira bütün bozuklukların ilacı iman gıdasıdır.
Türkiye’mizde ve bütün dünya ülkelerinde, ahlaksızlık, çetecilik, vurgunculuk, alabildiğine gitmektedir. Bunlarla mücadele eden ve barış için kardeşlik için, vatan için çalışan fazıl insanların önüne çok cihetlerle takoz konulmaktadır. Zira açlık ve gıdasızlığında çıkış yolu “israf etmeyin” ayeti ile “emr olunduğun gibi dost doğru ol” ayetinin çarşıyı alemde çok cihetlerle inkişafı etmelidir.
İnşaallah dünyanın münevver şahsiyetlerinden husule gelecek muhteşem fikir seli, bu kütükleri alıp götürecektir. “Saatine 8 milyon dolar “ verilen bu toplantı çok ibret vericidir. Elbette anlayana…
25.07.2008
E-Posta:
[email protected]
|