"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Birlik ve beraberliğin önemi



Türkiye büyük dünya ailesinin, en görkemli ülkesidir. Hangi cihetini ele alırsak alalım, müstesna yeri ve yerleri vardır. Kültürüyle, tarihiyle, insanıyla, toprağıyla ve bir anda yaşanan dört mevsimiyle, çeşitli ırklarıyla, farklı inanç yapısıyla, Osmanlı devlet-i âliyesinin küçük bir özü ve çekirdeğidir. Bu çekirdeğin yıpranması için, dahilde ve hariçte bilerek veya bilmeyerek, gece gündüz tahribata isyankârlığa ve yüksek tansiyonlara gidilmektedir.

Çağın Mevlânâ’sı Hz. Bediüzzaman’ın Lemeât eserinde, Osmanlı döneminde vaaz ettiği çok merakaver ve çarpıcı bir tesbiti var. Bir çok konferanslarımda üstüne basa basa dile getirdim ve getirmekteyim. Şimdi de bu satırlara tekrar alıyorum: “İslâmiyet selm ve müsalemettir, dahilde niza ve husûmet istemez.” Yani İslâmiyet barış ve kardeşlik dinidir, ülkenin vatanın içinde kavga istemez. 26 milyonluk Osmanlı dinlemedi, daha doğrusu dinletmediler, akıbet ortada. Çıkan devletler ne oldu? Kısm-ı azamı perişan, bir AB tarzına ulaşamadılar…

24 milyon km²’lik Osmanlı’dan çıkan 35 devletten biri de Irak’tır. O da dinlemedi, yine gelinen akıbet ve korkunç manzara ortadadır. Birbirleriyle 8 yıl kavga eden güya iki kardeş ülke İran ve Irak, 1.5 milyon ölü bırakarak, kendi iç dünyalarını da darmadağın ettiler. Kaldı ki; Hucurât Sûresi 14 asır önce ikaz ediyordu: “Bütün mü’minler kardeştir.”1 Yine Kur’ân ikaz ediyor du: “Kötülüğe iyiliğin en güzeliyle karşılık ver. Bir de bakarsın, aranızda düşmanlık bulunan kimse candan dost oluvermiştir.”2

Başta Türkiye olmak üzere İslâm dünyasına bakıyor ve soruyorum, biz bunun neresindeyiz ve neresinde olmalıydık? Biz eseriz, bizi yoktan var eden Malikimiz, Sahibimiz müessir-i hakikîdir, elbette bizi bizden daha iyi bilecek ve rahmetinden, merhametinden çıkış yolları gösterecek ve göstermiştir. Gözleri bir çok makam-ı dünyevî ve nefsî hırslarla dolu olanlarla bir yere varamayız ve varılmamıştır. İstikbaldeki nesl-i cedîde, bu tarz modeller model olamazlar. Kargaşa, kavga, hased, intikam ve en beteri huzuru ve ülkeyi bozmak.

Kur’ân-ı Hakîm’in sosyal hayata bakan 230 âyetinin hâkimiyeti, insanlığa cennet-âsâ hayat ve nizam verir. İşte Asr-ı Saadet. Proje de o, çıkış yolu da odur. Onu yansıtanlar yaşamışlar ve aziz olmuşlar. Bu hakikatler ferdan ferdadır, yani kişiden kişiyedir. Evvelâ nefsinde yaşayacaksın, sonra içtimâî hayatın her kademesinde ve her makamında yaşayacaksın. Makamlar azizdir, insanlar fanidir. Bunlar istismar edilmemelidir. Hangi makam olursa olsun, nizanın ve husûmetin kaynağı olmamalıdır.

Bu itibarla bu aziz vatanda “niza ve husûmet” olamaz. Aklı erenler ve münevver kişiler, birliğimizin, ittihadımızın ve ülkenin devâmiyeti için gerçekleri söylemelidirler ve barışın, kardeşliğin öncülüğünü yapmalıdırlar. Gün bugündür. Aynı gemideyiz, batarsak beraber batacağız. Komşu ve kardeş Irak büyük bir derstir. Keşke Türkiye’de bir bardak suda fırtına koparanlar, her gün Irak manzaralarını ve neden bu noktaya gelindiğini birlikte gösterseler. Belki ıslâh olanlar olur. İçtiğimiz suyun ve yediğimiz ekmeğin tadını bozdurtmayalım.

Büyük şair Hafız-ı Şirazî bir Farisî beytinde diyor ki:

“Dünya öyle bir metâ değil ki nizâa değsin.”

“İki cihanın rahat ve selâmetini iki harf tefsir eder, kazandırır: Dostlarına karşı mürüvvetkârâne muâşeret ve düşmanlarına sulhkârâne muâmele etmektir.”3

Soruyorum bunun neresindeyiz ve neresindeler?

Lemeât’taki söz, mezkûr iki âyet ve bu son satırlardaki Farisî beyit, günlük bir kahvaltı veya bir öğle yemeği kadar değer verilir ve akıl midesine sevk edilirse ve tefekkür âlemine gösterilirse, yüksek tansiyonlar normale avdet edecektir. Yoksa eden bulur…

Dipnotlar:

1- Hucurat Sûresi: 10. âyet; 2- Fussilet Sûresi: 34. âyet; 3- Mektûbât, B. S. Nursî, 22. Mektub

11.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.07.2008) - Bolvadin ve Isparta

  (11.07.2008) - Birlik ve beraberliğin önemi

  (04.07.2008) - Trabzon ve Uzungöl Yaylası

  (27.06.2008) - Adana-Ankara salonları

  (20.06.2008) - Kuzeyde mehter coşkusu

  (13.06.2008) - Kurbağaların verdiği ders

  (06.06.2008) - 41. sene-i devriyesinde Abdülmecid Nursî

  (30.05.2008) - Kırk dokuz yıla neler sığdırmış?

  (23.05.2008) - Fidan ve müjde

  (16.05.2008) - Sincan’da da hoş bir sada

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır