“Artık bundan sonra daha ileri gidilmez” denildiği bir ortamda Ergenekon soruşturması dünkü gözaltılarla tekrar hızlandı. Önceki gözaltılardan farklı olarak yeni isimler arasında emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un bulunması soruşturmada derinlere inildiğini gösterdi.
Emekli orgeneraller için Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’a bilgi verilmesi geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan ile iki ay sonrasının Genelkurmay Başkanı Başbuğ görüşmesini akla getirdi. Askerin onayının alınmadan emekli askerlere yönelik bir operasyonun Türkiye tarihinde bir ilk olduğu belirtiliyor. Demek ki eldeki bilgi ve belgeler Genelkurmayın itiraz edemeyeceği kadar açık ve net.
Genelkurmay’ın yasadışı oluşumlara adı karışmış mensuplarına destek veriyor görüntüsünden uzak olması da olumlu bir gelişme. Aksi durum orduya en büyük zararı verir.
**
Ergenekon soruşturmasında yapılan eleştirilerin başında iddianamenin hâlâ hazırlanmamış olması geliyor. Soruşturmayla bizzat ilgilenen Başbakan Erdoğan da bu eleştirilere karşılık son gözaltıları “iddianamenin tamamlanmasına yönelik atılmış bir adım” olduğunu açıkladı. Demek ki, iddianamenin hazırlanmasında sona gelindi ve son bilgi ve belgeler ışığında operasyon hız kazandı.
Operasyonu eleştirenler -ki bunlar genelde ulusalcı kimlikleriyle ön plana çıkanlardır- gözaltına alınanların ortak noktalarının “laik cumhuriyeti savunan kişiler” olduğunu anlatarak beklenmedik bir gelişme olduğunu ileri sürüyorlar.
Bunlar operasyonu amacından saptırmaya yönelik sözlerden öteye geçmez. Onlar da biliyor ki Türkiye’nin kahir ekseriyeti laik cumhuriyete karşı değil. Anayasada yazılı olduğu gibi “demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti”ni savunuyor. Cümlenin tamamına inananlar için son operasyon sürpriz değil. Hatta beklenen bir gelişme.
**
Aslında ana gündemimiz ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’ın darbe teşebbüsünde bulunanlarla ilgili hazırladığı araştırma önergesiydi. Ergenekon soruşturmasıyla paralel sayılabilecek önerge için 19 imzayı bulmakta zorlanan Uras, DTP milletvekillerinin desteğiyle bu açığı kapattı.
Uras, AKP, CHP ve MHP milletvekilleriyle de görüşmüş ancak tek bir destek dahi bulamamıştı. CHP ve MHP neyse de darbenin “e” ve “y” halinde şikâyet eden AKP’den destek gelmemesi onlar açısından yüz kızartıcı bir durum. Yapılan baskılarla mağdur pozisyonunda olan AKP’nin darbe teşebbüsünü araştırmaya dahi yanaşmaması bu konudaki samimiyetlerinin sorgulanmasına yol açar. Zira bunun izahı yok.
Ülkenin değişik bölgelerinde onbinlerce sivil, “darbeye dur de” yürüyüşleri yapacak, protestolar, mitingler düzenleyecek AKP milletvekilleri mecliste oturup seyredecek! AKP en azından bundan sonra önergeye destek vererek hatasını telâfi etmeli!
Dün STK temsilcilerinin tepkisini alırken Mazlumder Başkanı Ömer Gergerlioğlu’nun AKP’nin tavrına getirdiği yorumu sizlerle paylaşarak yazıyı bitireyim: “AKP’nin darbe araştırmasına destek vermemesi adeta cellâdına aşık olan idamlığın durumunu anımsatıyor. İspat edilmiş açık bir darbe teşebbüsü var. Halen cellâdımızdan merhamet mi dileneceğiz. O cellâdın hiçbir merhameti yok. Siz hâlâ darbecileri görmezden geliyorsanız başka darbeler gelmeye devam eder.”
02.07.2008
E-Posta:
[email protected]
|