En başta böyle bir ifade kullanmak durumunda kaldığımız için okuyucularımızdan özür dileriz. Ama ‘yük hayvanları’nın hatalarına karşılık kullanılan bu ifadeyi kullanmamızın bir sebebi var.
Biliyorsunuz, 21 Haziran 2008 Cumartesi günü ikindi vaktinde İstanbul Tünel/Galatasaray’da bir yürüyüş tertiplendi. “Darbelere dur de”mek için yapılan bu yürüyüş gerçekten de ağırbaşlı ve mesaj yüklü bir yürüyüş oldu. Yürüyüşe toplumun hemen her kesiminden insanlar katılmıştı. Biz de daha önceki bir yazımızda ifade ettiğimiz üzere, yürüyüşe katılma imkânı bulduk.
Trafik yoğunluğu sebebiyle yürüyüşün başlama anına yetişemedik. Biz gittiğimizde topluluk Tünel’den hareket etmiş ve Odakule’nin önüne gelmişti. Yürüyüşe katılanların bir kısmı ellerinde “Darbelere dur de” yazılı ‘afiş’ taşıyordu. Aynı ifade yürüyüşte kullanılan ortak slogandı. Binlerce kişi “Dur de, dur de, darbelere dur de!” diye haykırdı. Aynı zamanda “Darbelere karşı omuz omuza” da kullanılan başka bir slogandı.
Yürüyüş, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğiyle gerçekleşti. Genç Siviller de bunlardan biriydi. Ancak yürüyüş sonrasında görüştüğümüz Genç Siviller’in sözcüleri, bu yürüyüşün bir kişi ya da gruba mal edilmemesini, herkesin emeği olduğu noktasına dikkat çektiler. Onlara göre, ‘bir kahraman’ yerine, toplumun her kesiminden, herkesin ‘darbeye dur’ demesi gerekiyor...
Yürüyüşe katılanları baştan sona takip etme imkânı bulduk. Bir ‘hacı amca’ da elinde “Darbeye dur de” afişi almış bir yandan da kızgınlıkla “Darbelere dur de!” diye haykırıyordu. Tam yanımdan geçerken, “Maşallah amcama, tebrikler!” derken bir yandan da ortak slogan olan “Darbelere dur de!” diyordum. Konuşmasından Karadenizli bir hemşehrim olduğunu tahmin ettiğim ‘hacı amca’ kulağıma doğru eğildi ve “Darbelere ‘çüş’ de, ben öyle diyorum!” dedi.
İşte, “Darbelere ‘çüş’ de” ifadesini yaşının başlığına çıkarma sebebim bu. Beğendiğim bu ifade aslında yürüyüşe katılan o ‘hacı amca’ya ait. Gerçekten de darbeciler ‘dur’ demekten anlamasalar da, ‘çüş’ demekten herhalde anlarlar!
Bilenler bilir, ama bilmeyenler için kısa bir ‘çüş’ açıklaması yapalım: Belki bu ifadenin farklı bölgelerde farklı anlamlarda kullanılması mümkündür. Ama Karadeniz’de yük taşıyan hayvanlar yanlış adım attıklarında onları vazgeçirmek ve ikaz etmek için ‘çüş’ denilir. Yük hayvanları bu ifade karşısında kendilerini toparlar, yanlış adım atmaktan vazgeçer ve bir anlamda kendilerine ‘çeki-düzen’ verirler. Perşembe günkü yürüyüşte, “Darbelere dur de!” ifadesiyle, “Darbelere çüş de!” ifadesi bu anlamda birbirini tamamlar mahiyetteydi.
Nihayetinde binlerce kişi gönlünden geldiği gibi “Darbelere dur” dedi. Yürüyüşe katılanlara, Galatasaray Lisesinin önüne kadar müsaade edildi. Herhangi bir kargaşa olmadan yürüyüş sona erdi ve kamuoyuna gerekli mesaj verildi.
Tabiî böyle kalabalıkların provoke edilme ihtimali her zaman vardır. Ama katılanlar toplumun çok değişik kesimlerinden olduğu için şükür böyle bir şey olmadı.
Millet hakkını arar ve her imkân ve fırsatta “Darbelere dur de!” demeyi sürdürürse inşallah Türkiye darbelerden ve darbecilerden kurtulur.
23.06.2008
E-Posta:
[email protected]
|