143 milyonluk Rusya Federasyonu, nüfusu doğu Avrupa ile kuzey Asya’ya yayılmış ve 17.075.400 km²’lik yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesidir. Nüfus olarak ise sıralamada sekizincidir. 60 farklı etnik grubun yaşadığı Rusya Federasyonu, 7 federal bölgeden oluşur. Devlet yapılanması içinde 21 cumhuriyet, 6 mega bölge, 10 özerk yöre vardır. Rusya Federasyonuna bağlı 21 Cumhuriyet’in her birinin kendi anayasası ve cumhurbaşkanı var. Bu anayasalar, Federasyon Anayasası ile çelişmeyecek şekilde olması gerekiyor. Cumhuriyetler ise şunlardır: Adige, Altay Başkortostan, Buryatya, Çeçenya, Çuvaşistan, Dağıstan, Hakasya, İnguşya, Kabardin-Balkar, Karelya, Komi, Kalmikya, Karaçay-Çerkes, Mari El, Mordovya, Kuzey Osetya-Alaniya, Saha Cumhuriyeti (Yakutistan), Tataristan, Tuva, Udmurtya.
Osetya, coğrafî olarak Kafkas sıradağları içerisinde bulunmaktadır. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Kuzey Osetya, Rusya Federasyonu’nu oluşturan cumhuriyetlerden biri olurken; Güney Osetya, Gürcistan’ın bir parçası olarak kaldı.
Ancak Güney Osetya, Tiflis’den daha fazla Moskova’ya meylediyordu. Gürcistan’dan ayrılarak (Kuzey Osetya’yla tekrar birleşmek sûretiyle) Rusya Federasyonu’na katılma talepleri, Gürcistan tarafından toprak bütünlüğüne ve kendi egemenliğine tehdit olarak kabul edildi ve edilmektedir. Bu itibarla da Güney Osetya’nın statüsü konusundaki anlaşmazlık çözülemedi. Fiilen bağımsız olan “Güney Osetya”nın, Kuzey Osetya gibi Rusya Federasyonu’na girmesini, Gürcistan yönetimi kabullenmemektedir. 2008 itibarıyla da Güney Osetya’nın nüfusu 150 bin civarındadır.
Bugünkü Kafkasya’da başta Gürcistan olmak üzere irili ufaklı devlet ve bağımsız muhtariyetler vardır. Genel hâkimiyet yine Rusya Federasyonunun elindedir. Çeçenistan, Abhazya, Kabarder-Balkar, Karaçay-Çerkes, Adıgey, Kuzey Osetya, Güney Osetya ve İnguşetya başlıca bağımsız devlet ve milletlerdir. Gürcistan’ın yüzölçümü: 69,700 km²’dir. Nüfusu, 5 milyondur. Dini, Gürcü Ortodoksu’dur; yüzde 10 Müslüman bulunmaktadır. Tiflis, Gürcistan’ın başşehridir. Tiflis, endüstri, sosyal ve kültür merkezi olan bir şehirdir. Ayrıca önemli bir global enerji projesinin, yani “Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı” geçiş hattı üzerinde bulunur.
8 Ağustos 2008 tarihinde Gürcü kuvvetler, bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya topraklarına operasyon düzenlediler. Gürcü birlikler, başşehir Tshinvali’nin çevresindeki 8 yerleşim birimini kontrol altına aldılar, iki Rus uçağı düşürüldü. Ruslar, misilleme yaparak bazı yerleşim alanlarını yerle bir etmiştir. Gürcistan’ın başşehri Tiflis’e 30 kilometre mesafedeki Marneuli Havaalanını, Rus savaş uçakları bombaladı. Rus ordusu, tanklarını Tskhinvali’deki Gürcü bölgesine doğru sürdü ve önüne geleni süpürdü. Rus donanmasına ait savaş gemileri, Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarını ablukaya aldı ve gemilere, Gürcistan’a “silâh ve askerî donanım girmesini engelleme emri” verilmişti ve Rusya Savunma Bakanlığı da füze taşıyan bir Gürcü savaş gemisinin çıkan çatışma sonunda batırıldığını açıkladı. Sivil kayıpların 1500 ile 2000 arasında olduğu bildirilmektedir. Artık olaylar dünya kamu oyunda geniş olarak tartışılmaktadır, vs. vs.
Bu bölgenin maddî ciheti özetle böyle. Mânevî cihetine gelince:
Çağın Mevlânâ’sı Hz. Bediüzzaman “Mûsibetler, seyyiatın neticesi saadetin mukaddemesidir” buyurmuştur. İnancımız ve kanaatimiz odur ki; bu parça parça devletler ve muhtariyetler bir “Kafkasya Federasyonu veya ittifakı” adı altında Rusya Federasyonuna muhtaç olmadan ayakta kalmalıdırlar. Nitekim dönemin cumhurbaşkanı Demirel bunun için büyük gayretler göstermiştir. Fakat devamı gelmedi, gelmelidir ve gelecektir ümidindeyiz.
15.08.2008
E-Posta:
[email protected]
|