Geçtiğimiz hafta, BM bin yıl kalkınma hedeflerine giriş yapmış ve ilk dört hedefi kısaca ele almıştım. Bu hafta da geri kalan diğer hedeflere1 değinmeye çalışacağım.
* Anne sağlığının iyileştirilmesi
Bu maddede 1990 ve 2015 yılları arasında anne ölümlerinin dörtte üç oranında azaltılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda geçen hafta ele aldığım maddelerle de doğrudan ve dolaylı yoldan bağlantılı olan anne sağlığının iyileştirilmesi konusu, hiç şüphesiz yıllardır insanlığın problemlerinden biri olmuştur. Annelerin sağlıksız hamilelik geçirmeleri çok çeşitli vak'alara sebep olabilmektedir.
* HIV / AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele edilmesi
2015 yılına kadar HIV / AIDS hastalığı, sıtma ve diğer hastalık vak'alarının yayılmasının durdurulması ve tersine çevrilmesi.
* Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması
Bu madde sürdürülebilir kalkınmanın ilkelerinin ülke politika ve programlarına dâhil edilmesi, çevresel kaynakların yok oluşunun tersine çevrilmesi, 2015 yılına kadar sağlıklı içme suyuna sürdürülebilir erişimi olmayan insanların oranının yarıya indirilmesi ve 2020 yılına kadar gecekondu ve kenar mahallelerde yaşayan en az 100 milyon kişinin hayatının önemli ölçüde geliştirilmesi olarak özetlenmektedir. Burada amaçlanan, insanların en temel ihtiyaç kaynaklarının devamının kesilmemesinin garanti altına alınması ve herkesin bu hususta duyarlılıklarının arttırılmasıdır. Sanıyorum ki BM; gecekondu ve kenar mahallelerde yaşayan insanların yanı sıra sokakta yaşayan evsizlere de bu madde altında yer vermiş olmalı. Muhakkak ki, düzenli şehirleşme ve kaynakların bilinçli kullanımı, israfın önlenmesi eğitim ile gerçekleşen bir aşamadır. Buna ulaşabilmek için de, BM ülkelerinin belediyelerine büyük roller düşmektedir. Her vatandaşın konuyla ilgili bilgilendirilmesi kesinlikle gerekir.
* Kalkınma için küresel bir ortaklık kurulması
Maddelerin sonuncusu ve en kapsamlılarından birine geldik. Kurallara dayanan, önceden kestirilebilir ve ayrımcı olmayan bir açık ticaret sistemini ve finansal sistem geliştirmeyi, ulusal ve uluslar arası kapsamda iyi yönetişim, kalkınma ve yoksulluğu azaltma taahhütlerini içeren bu hedef bu kadarla sınırlı değil.
Bunların yanı sıra bu madde, az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verilmesi, bu ülkelerin ihracatları için gümrük ve kota sınırları olmaksızın erişimi, çok borcu olan yoksul ülkeler için geliştirilmiş borç hafifletilmesini, ikili resmî borçların silinmesini ve yoksulluğu azaltmayı taahhüt etmiş ülkelerin daha cömert kalkınma yardımı yapmalarını da içerir.
Karayla çevrili ülkelerin ve gelişmekte olan küçük ada ülkelerinin özel ihtiyaçlarına cevap verilmesi; borçları uzun dönemde sürdürülebilir kılmak için ulusal ve uluslar arası tedbirler yoluyla gelişmekte olan ülkelerin borçlarıyla kapsamlı bir biçimde ilgilenilmesinin de ön plana çıktığı bu hedef, eğer gerçekleşirse, dünyanın cennetten bir bahçeye dönüşeceğini söylemek de mümkün.
Bin yıl kalkınma hedeflerinin tamamının gerçekleşmesi durumunda, muhtaç ülkelerin şartlarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin arttırılmasına katkıda bulunulmasının yanı sıra; dünyayı günümüzde tehdit eden büyük problemlerden de kurtulabileceğimizi görmekteyiz. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için ise sadece üst düzey yetkililerden, hükümetlerden farklı beklentiler içinde olmakla değil, kendi başımıza atıp, değişiklik yapabileceğimiz adımları atmamızla kolaylaşır.
Herkesin öncelikle birey olarak ve sonra da aileden mahalleye, belediyeden şehre, şehirden bölgeye ve bölgelerden ülkeye kendi sorumluluklarımızı bilip, duyarlı davranmamız neticesiyle bin yıl kalkınma hedeflerinde en azından ülkemiz adına büyük yol kat edeceğimize inanıyorum.
Bin yıl kalkınma hedeflerine ulaşılması ve insanların bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla, çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. 1999 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde, yüzlerce gencin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmekte olan, Dünya Gençlik Kongreleri (DGK yahut WYC) de bunlardan biridir. DGK 2008, 10–21 Ağustos tarihleri arasında Quebec, Kanada’da gerçekleştirilecektir.2 DGK 2010 ise, e-gençlik derneği öncülüğünde ve hükümetin eşgüdümlü çalışmalarıyla 31 Temmuz–13 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.3
Dünya Gençlik Kongreleri ve Kanada kongresinin detayları ve ilk günleri ile ilgili görüşlerimi, Allah’ın izniyle, dünyanın dört bir yanından her dil, din, ırk ve etnik altyapıya sahip yüzlerce gencin katılacağı DGK 2008’e Türkiye’yi temsîlen katılan 15 kişiden biri olarak gideceğim Quebec’ten bildireceğim.
Kaynakça:
1. http://www.undp.org/mdg/basics.shtml
2. http://www.wyc2008.qc.ca/about/goals.php
3. http://www.e-genclik.net/joomla/dmdocuments/Dunya-Genclik-Kongresi-V%20.pdf
05.08.2008
E-Posta:
[email protected]
|