Birçok Türk müteşebbisinin, fikir adamlarının veya gönüllü kuruluşların yurtdışında yaptıkları çalışma, organizasyon ve dinî faaliyetler takdire şayan.
Risâle-i Nur hizmetleri, resmî kanallardan, ideolojilerden veya rejim ile sistemden bağımsız, “müteharrik-i bizzat” (kendinden hareketle) yürütülür. Bediüzzaman, yurtdışına gönderdiği talebelerine mutlaka Risâle-i Nur’ları verir, belli kişi ve merkezlere ulaştırmasını isterdi. Vefatından sonra da bu durum aynen devam ediyor.
Bazı gruplar ise, Risâle-i Nur’dan besleniyor bilinse Risâle-i Nur’u ve Bediüzzaman’ı asla öne çıkarmıyor, nazara vermiyor. Başka şahsiyetleri veya Risâle-i Nur’un dışındaki eserleri gündeme taşıyorlar. Bu da, onların müteharrik-i bizzat değil, müteharrik-i bilvasıta hareket ettiklerini gösteren bir işarettir.
Büyük inkişaflar hizmetlerde asıl gaye ve hedef; direkt Risâle-i Nur’u ve müellifi Bediüzzaman’ın Kur’ân’î, Sünnet’î anlayışını nazara vermektir. Bu hizmetler, Başta ABD, Avrupa, Rusya, Ortaasya ve Afrika’da da sürdürülmektedir. Belli başlı merkezlerden birkaç kesit:
ABD: Amerika’daki üniversitelerde ‘İslâma dâvet masaları’ kurulduğuna; direkt internet kanalıyla, web siteleriyle İslâmın anlatıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Kurter, Risâle-i Nur hizmetlerini özetler:
“Bizim de, İslâmı anlattığımız; İngilizce ve çeşitli dünya dillerinde İslâma gelen istifham ve soruları cevaplandırdığımız, Kur’ân tefsiri Risâle-i Nur’un günümüzdeki meselelere getirdiği Kur’ânî izâhları, Bediüzzaman’ın imanî, içtimaî tesbitlerini etraflıca yazıp isteyene ilettiğimiz web sitelerimiz var. Bunlardan biri de www. RisaleUSA.com adlı sitedir.”
İngiltere’deki Nur faaliyetleri
İngiltere’nin sayılı üniversitelerinden Durham’da (1832 yılında kuruldu, 100 ülkeden 12 bin öğrenci eğitim görüyor) Bediüzzaman, eserleri, düşünceleri ve öğretileri ile ilgili doktora ve araştırma çalışmaları yürütecek olan Risâle-i Nur Araştırmaları Programı başlatıldı. Prof. Dr. Colin Turner’in dilinden özeti:
“Risâle-i Nur Araştırmaları (Risâle-i Nur Studies), Durham Üniversitesi’nin Orta Doğu ve İslâm Araştırmaları Enstitüsü’ne (Institute for Middle Eastern and Islamic Studies) bağlı olarak çalışan bir departman. Amacı, Bediüzzaman Said Nursî’nin 6000 küsûr sayfalık Risâle-i Nur adlı Kur’ân tefsirinde işlediği fikir ve öğretilerini disiplinler arası bir şekilde analiz ve etüd; İngiltere ve Avrupa’da Nursî ile ilgili çalışmaların müzakeresi, araştırılması ve geliştirilmesinin kolaylaştırılması ve teşvikidir. Programda 5 ana başlık altında araştırmalar yapılıyor:
* Said Nursî’nin söylemlerinin kökenleri ve gelişimi ve Risâle-i Nur’da yer alan Nursî tarzı tefsir anlayışının gelişimi.”
Daha detaylı bilgiler Durham Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve Risâlei Nur Araştırmaları Programının Koordinatörü Prof. Colin Turner’dan ([email protected]) bilgi alınabilir.
19.07.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|