Anayasa Mahkemesi’nde görülen AKP kapatma dâvâsının sonuçlanmasına yaklaşıldığı şu günlerde kapatılma durumuna göre kendisini hazırlayanlar, bu yönde plânlar yapanlar kendilerini göstermeye başladılar. Eski hızlı ülkücü, sonrasında ANAP’ta bakanlık yapan, 22 Temmuz seçimleri öncesinde partisini CHP’ye iltihak ettiren, seçimden sonra Yaşar Nuri Öztürk’ün partisine geçen, şimdilerde Tuncay Özkan’la parti kurmaya hazırlanan Yaşar Okuyan’a varıncaya kadar boşluktan faydalanmak isteyenler bir bir ortaya çıkmaya başladı.
Bunlardan birisi de AKP’nin kurucularından Refahyol’da Maliye Bakanlığı, AKP’li hükümetlerde devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan ve 22 Temmuz seçimleri öncesinde siyaseti bıraktığını açıklayan Abdullatif Şener.
Bu konudaki değerlendirmemize geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Bu yazıdaki amacımız ne Şener’i parti kuracağı için eleştirmek, ne de bir partiyi (AKP) savunmak. Bir durum değerlendirmesi yaparak demokrasinin kurallarını hatırlatmak, önümüzdeki günlerde adı çokta gündemde olacak bir siyasî aktörün portresini ortaya koymaktır.
* * *
AKP 6 yıllık iktidarında demokratik açılımlar, hak ve hürriyetlerin genişletilmesi, başörtüsü yasağının kaldırılması, Kur’ân kurslarında yaş sınırlaması, meslek liselerinde uygulanan katsayı adaletsizliği gibi konularda halkın beklediği açılımları tam olarak yapmadı. Bu konulardan bazıları ile hiç ilgilenmedi. AKP bunları yapmazken 4.5 yıllık dönemde Şener de vardı. Yani bunun sorumluluğu kendisinde de var.
Refah Partisi’nde bakanlık yaparken, AKP kuruluşunda partinin ilk 5 ismi arasında yerini alan, gömlek değiştirip bu partiyi kuranların arasında yer alan Şener’in şimdi de bu gömleğini çıkarıp başka bir gömleği giyme hazırlığı yapması millet nezdinde itibar göreceğini düşünmesi ne derece doğrudur? Kendi kurduğu partinin kapatılıp-kapatılmama dâvâsı sürerken bu girişimlerde bulunması moda tabirle “etik” mi? Parti kurduğunda AKP’den 20 milletvekili partisine katılsa ne olacak ki? Bunun çözümü bu olmasa gerek.
Ergenekon soruşturmasında ismi belgelerde geçti. Bu yapılanma içinde isminin cumhurbaşkanı olarak geçtiği söylendi. Ancak Şener bu iddiaya gülüyor ve diyor ki: “Bunların aslı yoktur. Benden başka cumhurbaşkanı mı bulamamışlar?” Ergenekon soruşturması ile ilgili de “Tutuklanan önemli isimler var. Sinan Aygün, bazı generaller Ergenekon dâvâsı kapsamında tutuklandılar. Ömrü terörle mücadele ile geçmiş bazı insanlar Ergenekon dâvâsı kapsamında tutuklanıyor. Bu olay ve buna inanmak çok vahim bir durumdur. Suçlamalar doğru değilse çok vahim bir durum ortaya çıkacaktır” sözü ile de şu anki partisinin görüşüne uymayan bir şekilde açıklama yapıyor.
Şener şimdi “Ben de varım” diyerek yola çıktı. Gizlisi saklısı kalmadı yani. Anayasa Mahkemesi’ndeki AKP kapatma dâvâsının sonuçlanmasını bekliyor sanılırken, bir internet sitesinde yeni oluşumun -ya da yeni partisinin- amblemini hazırlamış gözüküyor. Genel merkez binası bile aradığı söyleniyor. Şimdi nabız yoklama turlarında. Kendisiyle beraber hareket edecek çoğu “AKP küskünü” isimle uzun süredir toplantılar yaptığı biliniyordu. Şimdi “A takımı”nı da bu isimlerden oluşturduğu söyleniyor. Soldan bazı isimlere de teklif götüreceği “merkez” bir parti kuracağı da kulislerde konuşuluyor.
Parti kuracağını açıklayan Şener’e başta Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, bazı bakanlar ve parti yetkililerinden tepki var. MKYK’dan istifa etmesi isteniyor. Ama Şener istifa etmiş değil. Disipline verileceği de söyleniyor. İstifa edip etmeyeceğini soranlara parti kurmanın zorluklarını anlatıyor. Ama parti kurmaktan da vazgeçmeyeceğini açıklıyor.
Bize düşmez belki, ama bir tavsiyemiz olacak Sayın Şener’e… Ara dönemlerde ortaya çıkanların halktan destek görmedikleri yakın tarihimizde görüldü. Yalım Erez ve Mesut Yılmaz buna örnek gösterilebilir. Mutlaka bunu Sayın Şener de biliyordur ama bizden hatırlatması…
Bu dumanlı ve flû süreçte herkesin demokrasinin güçlenmesine ve zaafa uğramamasına azamî dikkat sarfetmesi gerekiyor. Demokrasinin kuralları vardır. Demokrasiye inananların da bu kurallara uyması gerekir. Yoksa fırsatçılığın kimseye bir yararı olmaz.
12.07.2008
E-Posta:
[email protected]
|