12 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Siyaset de demokratikleşmeli


A+ | A-

Referandumun üzerinden bir ay geçti. Sonuçlar belli olduktan sonra konuşulmaya başlanan yeni anayasa bahsi, bir süre gündemi meşgul eden “Seçimden önce mi, sonra mı?” tartışmasının ardından tavsamaya yüz tuttu bile. Görünen o ki, yeni gündemlerin de açılmasıyla, bu konu yine gerilere atılacak.

Oysa şimdiden partiler arası bir komisyon kurulup ön çalışmalara başlansaydı, hem konu sıcak tutulur, hem de yol alma imkânı doğardı.

Ama olmadı. Öyle olunca da, bilhassa anayasa paketi için “Yetmez, ama evet” diyenler başta olmak üzere, bu konuda duyarlı kesimlerin yeni anayasa talebini unutturmamak ve konuyu sürekli canlı tutmak için çaba göstermeleri lâzım.

Bu arada, ilk nazarda anayasayla doğrudan ilgisi yokmuş gibi görünen, ama demokrasinin önünü açmak bakımından büyük önem taşıyan başka konuların da gündeme gelmesi olumlu.

Meselâ, yürürlükteki darbe anayasası gibi 12 Eylül ürünü olan Siyasî Partiler Kanununun da bir an önce yenilenip, özellikle parti içi demokrasiyi engelleyen düzenlemelerin kaldırılması gerektiği belirtiliyor ki, bu da son derece önemli.

CHP Genel Başkanının, kendi partisini de dahil ederek, partilerin hiçbirinde demokrasi bulunmadığını söyleyip, bu durumu düzeltmek için “Siyasî Partiler Kanununu değiştirelim” çağrısını dillendirmesi, bu bağlamda dikkat çekici.

Bu çağrının gereği mutlaka yapılmalı ve siyaseti de özgürleştirerek parti içi demokrasiye işlerlik kazandırmanın yolu açılmalı. Aksi takdirde, kendi içinde demokrasiyi hakim kılamayan partilerin “devleti demokratikleştirme” iddiaları boşlukta kalır ve bu yöndeki girişimlerinin de sağlıklı ve kalıcı sonuçlar vermesi çok zorlaşır.

Nitekim devleti demokratikleştirme adına atılmak istenen adımlar gündeme geldiğinde sergilenen bürokratik direniş, en önemli gerekçe ve bahanesini siyasetteki antidemokratik yapı ve işleyiş olarak gösteriyor. “Sivil dikta ve sivil vesayet” iddialarının altında da bu mantık yatıyor.

Siyaset gerçek anlamda tabana dayanan bir yapı ve işleyişe kavuşmalı ki, hem esen rüzgâra göre eğilip bükülmeyecek sağlıklı ve güçlü bir yapıya kavuşsun; hem de bürokratik oligarşinin sergilediği derin direnişe malzeme vermesin.

Bu bakımdan, siyaseti demokratikleştirmek için hem Partiler, hem de Seçim Kanunlarında bu yönde değişikliklerin âcilen yapılması lâzım.

Partilerde lider sultasını önleyecek mekanizmaların oluşturulması, milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi, seçim barajının düşürülmesi gibi düzenlemelerle demokratik siyasetin önündeki engeller kaldırılmalı ki, genel anlamıyla demokrasinin gelişme yolu da açılsın.

***

Necdet Öztorun ve Risale-i Nur

Geçen hafta vefat eden emekli Org. Necdet Öztorun, 1987’de Kara Kuvvetleri Komutanlığından Genelkurmay Başkanlığına geçmesi beklenirken, Evren-Özal işbirliği ile devredışı bırakılan bir komutandı. Ona dair orijinal bir anekdot da Risale-i Nur’la ilgili. Ve şu sözler ona ait:

“Ben mahkeme kararı olmadan kitap toplatılmasına ve yasağına karşıyım. Komutanlığım döneminde yasaklayabilseydim, Said Nursî’nin düpe düz laiklik aleyhtarı olan kitaplarını yasaklatırdım. Ama onları bile soruşturdum, mahkemelerde aklanmış. Yapacağım birşey kalmadı.” (Milliyet, 22.7.1987; Köprü, Ağustos-1987, s. 4)

12 Eylül’den sonra kuvvet komutanlığı yapmış bir kişi olarak Öztorun’un, özellikle Risale-i Nur’u yasaklamaya çalıştığını, ama mahkemelerde beraat ettiğini öğrenince eserlerin üzerine gitmekten vazgeçtiğini anlatan bu anekdot, Nur hizmeti için verilen mücadelenin başından beri hukuk zemininde yürütülmesinin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha gözler önüne seriyor.

Öztorun’un sözleri, bu tavrın, karşıtlarını bile hukuk duvarına çarparak geri çekilmek mecburiyetinde bıraktığının çok çarpıcı bir örneği...

12.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.10.2010) - Liberallerin iki yanlışı

  (09.10.2010) - Tek tipçi projeler

  (08.10.2010) - Askerlik reformu ne zaman?

  (07.10.2010) - Anayasanın başlangıcı

  (06.10.2010) - AB sürecinin son beş yılı

  (05.10.2010) - Ahirzaman Müceddidi

  (03.10.2010) - Asr-ı Saadetten ahirzamana

  (02.10.2010) - Üniformasız DGM’ler

  (01.10.2010) - CHP’nin “yeni sayfa”sı

  (30.09.2010) - Başörtüsü ve siyaset


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.