Kudsî meseleleri bilmek ve hizmet adına yanılgılara düşmenin yanında insanın kendisini bilmemesi, tartmaması ve dinlememesi geliyordur herhalde! Kendi aynasını ve aklının erdiği kadar dünya görüntüsünü tek ayna ve tek görüntü olarak bilmek ve kabul etmek, bilmezlik adına en korkunç ve tehlikeli bir haldir… “Kişi kendini bilmezse bu nice bilmektir” Kendini bilen ve bilenleri bilir ve hepsinden önemlisi de Âlim-i Mutlak olan Rabbini bilir…
Rabbini bilene malûmat en evvel kendini bilmekle başlar. Ve biter… Başka bilmeklere ne ihtiyaç vardır ne de bildirmek.
Ahirzaman hadisatı içinde kendini bilmek… En evvel iman-ı taklidi, iman-ı tahkiki, ilmel yakin, aynel yakin, hakkalyakin mertebelerinde ve malûmatında Rabbini bilmekle ve anlayıp tefekkür etmekle başlar ve devam eder.
Bilmeyen adam neden bilmez? Okumaz, haberi yoktur, anlatılanları anlayamaz. Mazur mudur, masum mudur? Hayır. En ufak dünyevî meseleyi, malûmatı elde etmek için dirsek çürütüp saç ağırtanlar neden bu konularda mazeretli olsun ki? Sonra en fenası da haberi olup bildiği halde yapmaması, tatbik etmemesi, tembellik etmesidir. Hatta inat etmesidir. Allah iz’an ve ihsan-ı akıl nasip etsin böylelerine.
Kimsenin ayranım ekşidir demediği bu zemin ve ortamda kişilerin tevil ve zanlarıyla yürütülebilen hizmet hizmetse bilmek ve kendini bilmek adına bir şeyler söylememiz boş temenni gibi görünse de; hakikatın ve hizmetin hatırı için bazen bunların zikredilmesi elbette ki bir haktır.
Sadece ve sadece Allah için hizmetin meselelerine eğilip, kafa yorup, anlamak, okumak, çalışmak hiç değilse çalışan ve kafa yoranlara destek olmak: Allah için bir haktır, nefis, şeytan ve muterizler noktasından mücadelesi verilmelidir. Bu konuda helâle, harama dikkat edildiği kadar hakka ve hukuka da çok dikkat edilmelidir.
Hizmet için bir harf, bir kelime, bir cümle, bir paragraf, bir sayfa, bir kitap ve kitaplar aynı değerde kıymete haiz olduğu gibi, en küçüğünden en büyüğüne iman, İslâmiyet, Kur’ân, nurlu hizmet adına fayda da aynı kıymette ve değerdedir…
Bu değerlere, kıymetlere sahip çıkmak için bilmekleri iyi bilmek ve sahip çıkmak gerekmektedir.
Hiçbir mahsuru ve yan etkisi yoktur; evvelâ kendimizi bilmek…
29.08.2008
E-Posta:
[email protected]
|