Sri Lanka’da tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Hükümet birlikleri ile bağımsızlık mücadelesi veren Tamil gerillaları arasındaki savaş, gerillaların dar bir alanda kuşatılmasıyla dayanılmaz hâle geldi. Gerillalar sıkıştırıldıkları on kilometrekarelik bir kıyı bölgesinde 50 bin sivili—bazı kaynaklara göre bu rakam 120 bin—kalkan olarak kullanıyor. Bunların içinde Müslümanlar da var. Son üç ayda 4500 kişi öldü. Bir haftada 115 bin kişi bölgeden kaçmayı başardı. Ama hâlâ en az 50 bin sivil o bölgede mahsur. Yardım kuruluşlarının gıda ve ilâç ulaştırmada büyük güçlük çektikleri geçici kamplarda her gün en az beş çocuğun ishâl ve yetersiz beslenme yüzünden öldüğü biliniyor. Onbinlerce masum sivile günde ancak bir öğün yemek verilebiliyor. Ama asıl tehlike hükümet ordusunun gerillaları yok etme bahanesiyle, ayrım gözetmeksizin sivillerin üzerine ateş açması.
Gerillalar 26 Nisan'da tek taraflı ateşkes ilân etti. Ancak Savunma Bakanı bunu “bir şaka” olarak kabul etti ve ateşkesi reddetti.
Sri Lanka’da iç savaş 23 Temmuz 1983 tarihinde başladı. Tamil Kaplanları olarak bilinen Tamil etnik grubuna mensup silâhlı grup, adanın kuzeyi ve doğusunda Tamil Ealam adıyla bağımsız bir devlet kurmak için mücadele ediyor. Hükümet ise nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sinhalelerin elinde. Bu uzun iç savaşın bedeli 70 binden fazla insanın ölümü oldu. 2002 yılında uluslar arası arabuluculuk çabalarıyla varılan ateşkes, 2006 yılı Temmuz ayından itibaren hükümetin Tamillere yönelik askerî harekât başlamasıyla bozuldu. 2005’te seçimleri kazanan sertlik yanlısı Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa bu konuda kararlıydı. Tamillerin Batı ülkelerinden yardım toplamasını önlerken, denizden silâh kaçırmalarını da Hindistan donanmasının da desteğiyle engelledi. Gerillalar adanın doğusundan tamamen çıkarıldı. Kuzeydeki ateşkes de 2 Ocak 2008 tarihinde bozuldu. O zamandan bu yana hükümetin saldırıları sürüyor. Özellikle isyancıların fiilî başşehri Kilinochchi’in ordunun eline geçmesi gerillalar için sonun başlangıcı oldu.
Anlaşılan o ki, hükümet bu kez Tamil gerillalarını tamamen yok etmeye kararlı ve bunu gerçekleştirecek. Ancak bedelini masum siviller ödemeye devam edecek. BM Güvenlik Konseyi maalesef bu konuda bir karara varamadı. BM Yetkilileri Tamil gerillalarını silâh bırakmaya ve BM gözetiminde sivilleri bölgeden tahliye etmeye çağırıyor. Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, Tamil Kaplanlarının lideri Velupillai Prabhakaran’ı affetme tekliflerini reddediyor. Bütün gerillalar teslim olduklarında kendilerini neyin beklediklerini bildikleri için, yenilseler bile teslim olmayıp, yer altına çekilecekler. Liderleri yakalanmaları halinde intihar etmeye hazırlanmışlar.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi, adaletsizliklerin, çıkar kavgalarının ve ahlâksız silâh ticaretinin körüklediği iç savaşların bedelini burada da siviller ödüyor.
BM Güvenlik Konseyi’nin kısa süre içinde bu bölgedeki insanlık dramına müdahale etmemesi halinde, onbinlerce masum dünyanın gözleri önünde acımasızca yok edilecek. Dünyanın bu uzak köşesindeki masumlar için bizler de duâ etmeliyiz.
30.04.2009
E-Posta:
[email protected]
|