Avusturya’da camiler hukuken dernek statüsünde. Mevcut camilerde bir imam, bir de başkan bulunur. İmam sadece namaz kıldırır. Asıl yetki ve sorumluluk başkanda. Dernekler de Türkiye’deki siyasî görüş, mezhep, tarikat veya cemaat temelli bir saikle kurulmuş. ATİB (Avusturya Türkiye İslâm Birliği) ise, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı. Dernek statüsü, tabiî olarak camileri teşkilâtçılık mekânı haline getirmiş. Ne var ki, bu durumdan yakınanlar da var.
Avusturya’da tartışma konularından birisi de, minareli cami yapımı. BZÖ’nün iktidarda bulunduğu Kärnten Eyaleti’nde eyalet Başbakanı Jörg Haider, yeni cami inşaatına izin verilmeyeceğini söylüyor. Viyana’da ise, Brigittenau Dammstrasse’de bulunan ATİB Camii üzerindeki tartışma sürüyor. Brigittenau’da oturan bir grup Avusturyalı, 13 Eylül 2007’de, protesto gösterisi yaparak, belediyenin yeni inşaata izin vermemesini istemişti. FPÖ, evlere postalanan ilânlarla protestocuları desteklediğini açıklamış ve açıktan taraf olmuştu. Partinin genel başkanı Heinz Christıan Strache de protesto yürüyüşünde yer almıştı. Eski bir fabrika binasından, dernek lokali ve camiye dönüştürülen Brigittenau Dammstrasse’de bulunan ATİB merkezi, 1996 yılından beri hizmette. Yakın zamana kadar burası ATİB’in merkez binasıydı. Favoritten semtindeki yeni bina açılınca merkez orası oldu.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, aslında yeni bir cami yapılması sözkonusu değil. ATİB burada dört katlı yeni bir merkez yapmak istiyor. Cami olarak kullanılan bölüm olduğu gibi kalacak. Kahve ve toplantı salonu olarak kullanılan ön kısımdaki uzunca bölüm 5 metre yükseltilecek. En öndeki boş arsaya ise 4 ya da 5 katlı bir bina yapılacak. Giriş katı market ve kahve, ikinci kat çocuk yuvası, üçüncü kat konferans salonu, dördüncü kat gençlik bürosu ve son kat misafirhane... Yeni inşaata karşı çıkanların gerekçeleri ise, aşırı gürültü ve bu büyüklükteki binanın park problemi.
Partilerin cami politikaları
Avusturya’da, biri Viyana’da olmak üzere, birkaç tane minareli cami bulunuyor. Minareli cami yapım işleri mahkemelik.
Avusturya’nın iki sağcı partisi Özgürlükçüler Partisi FPÖ ve Avusturya’nın Gelecek Birliği BZÖ, yeni camilerin kurulmasına ve minareli cami inşaatına kesin olarak karşı. İktidarın küçük ortağı (Hıristiyan demokrat, muhafazakâr) Halk Partisi ÖVP ise bu konuda iki eğilime sahip: Aşağı Avusturya Eyalet Başbakanı ÖVP’li Erwin Pröll başta olmak üzere, ÖVP Viyana/Brigittenau semt örgütü karşı olan cephede. ÖVP’nin önemli isimlerinden Parlamento Başkanı Andreas Khol ile cumhurbaşkanı adaylarından Benita Ferrero Waldner ise camileri savunan cephede. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti SPÖ ve parlamentonun üçüncü büyük ve ana muhalefet partisi Yeşiller Partisi, varolan camilerin restore edilmesi, daha modern hâle getirilmesi ve yeni camilerin yapılmasını, ibadet özgürlüğünün bir gereği olarak değerlendiriyor. Parlamento dışındaki sol parti ve gruplar da bu çizgide. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) gençlik kolları ile parlamento dışında kalan Sosyalist Sol Parti, camilere itiraz edenlere karşı bir gösteri düzenledi. Yani camilere Avusturyalı solcular, sosyalistler “Herkese, amansız ve ancaksız eşit hak”, “FPÖ ve ÖVP, İslam’a karşı halkı tahrik ediyor” ve “Naziler dışarı” yazılı pankartlar, sloganlarla destek çıkıyor.
02.08.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|