Petrol ve su savaşları günümüzde ekmek savaşına terk-i mevki etmiş gibi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominigue Strauss-Kahn, dünyada yükselen gıda fiyatlarının hükümetlerin yıkılması ve hatta savaşların patlak vermesi gibi korkunç sonuçlarının olabileceği uyarısında bulundu.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) araştırmalarına göre Türkiye’de yılda yaklaşık 4 milyar ekmek çöpe gitmektedir. Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonu israf edilmektedir. (Sabah, 19.10.2005)
ATO’nun araştırmasına göre ekmekteki israfın yıllık maliyeti 700 milyon dolar. Bediüzzaman Hazretleri, yıllar önce ahirzamanda açlığın hükmedeceğini, sebep ve kurtuluş çarelerini izah etmiştir. “Bu ahirzaman fitnesinde açlık ehemmiyetli bir rol oynayacak. Şu musibetin en ehemmiyetli sebebi, küfran-ı nimet ve şükürsüzlük ve nimet-i ilahiyenin kıymetini takdir etmemelikten gelen bir isyan olduğundan, Adil-i Hakim, nimetinin, hususan gıda kısmının, hususan hayat noktasında en büyük nimet olan ekmeğin…”
Altı milyar insanın bir buçuk milyarı aç olduğu gibi bir buçuk milyarı da çok yemekten hasta. Gelir dağılımının bozuk olması “yılan yuvası” olduğu için dünyada hüküm suren bu dengenin mutlaka düzelmesi gerekir. Yoksa yılan yuvası olarak tarif edilen böyle bir dengede dünya insanlarını rahat olması mümkün görünmüyor. Bu kadar aç insanın yanında kemal-i afiyetle yemek yenmez. İktisatlı yaşamak her zaman olduğu gibi hususan bu asırda çok öne çıkıyor. Aşırı tüketim insanlığın rahatını bozuyor ve bozacak. Özellikle zengin ülkeler tüketimlerini kısmak zorunda.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz Kilimli’nin açıklamasına göre; dünyanın en zengin yüzde 20’si, dünya kaynaklarının yüzde 80’ini tüketmektedir. Herkes bir Amerikalı kadar tüketse 5 tane daha dünyaya ihtiyacımız olurdu. Dünya nimetlerini böylesine fütursuzca bitirmeye dünya artık ‘dur’ demeli. Tabiî ki karşımızda “kendi menfaati için insan alemini ateşe veren hodgâm”lar var. (Kastamonu Lahikası, 80.) Nitekim bugün ateşe verdikleri gibi.
Beşerin ahir ömürde rahatı için bu kötü hasletini terbiye etmesi şart. Kötü bir haslet olan israftan kaçıp, “Ahlâk-ı aliye-i Peygamberiyeden olan ve belki kâinattaki nizam-ı hikmet-i İlâhiyenin medarlarından olan iktisat’a” yönelmeli. Yoksa bütün dünya insanları nimetlerin israfından doğan problemler zarar görecek, bugün gördüğü gibi.
27.04.2008
E-Posta:
[email protected]
|