“Acz, fakr, şefkat ve tefekkürü” esas alarak hareket etmek.1
İhlâs-ı tâmmeden sonra en büyük esas, sebat ve metanettir.2
Hakkı müdafaa için bile olsa, kuvvet kullanmanın zulme sebebiyet vereceğini hatırdan çıkarmamak.3 Dahilde asla maddî güç kullanmamak. İkna için kimseyi zorlamamak.
Cihad-ı mânevîyi (ilim, fikir, ibadet, ihlâs, zikir, tebliğ ve irşadı) esas almak. Yegâne kuvvet, İslâmın kesin aklî, mantıkî ve ilmî delilleridir.4
Müsbet hareket etmek, yani, kendi mesleğinin muhabbetiyle hareket etmek. Başka cemaat ve kişilere düşmanlık etmemek veya onları eksik göstermeye çalışmamak.
Hangi cemaat, meslek ve meşrepte olursa olsun, İslâm dairesi içinde olan herkese karşı uhuvveti (kardeşliği) hissetmek, sevgi ve saygı duymak. Ehl-i hak ve ehl-i imanla ittifak etmek.
Hizmet ehli ile rekabet etmemek.5
Tarafgir davranmamak, daima haktan yana olmak.
Hizmet-i Kur’âniyede bulunan kardeşlerini tenkit etmemek; yalnızca noksanını tamamlamak, kusurunu örtmek, ihtiyacına ve vazifesine yardım etmek.6 En müthiş maraz ve mûsibet olan cerbeze (gerçekleri saptırma) ve gurura dayanan tenkitten uzak kalmak.7 (Mihenge/ölçüye vurmak ayrı, tenkit ayrıdır.)
Kendi namına hazm-ı nefs etmek (kendini yermek), gururlanmamak; millet (ve cemaat) nâmına iftihar etmek, asla hazm-ı nefs etmemek, yermemek.8
Herkese, özellikle ehl-i hizmete İlâhî adalet ölçüleriyle muâmele etmek ile muhabbet ve hürmet etmek.9 Yani, sevapları ve iyi tarafları fazla ise, onu iyi kabul etmek, dışlamamak…
İnsaflı olmak. Yani, “Mesleğim haktır,” yahut “daha güzeldir” diyebilmek. Yoksa başkasının mesleğinin haksızlığını veya çirkinliğini îma eden “Hak yalnız benim mesleğimdir” veyahut “Güzel benim meşrebimdir” dememek.
Cemaat zamanı olduğunu, ferdin çok zayıf kaldığını bilmek ve şahs-ı mânevîye sarılmak.
Hakkı, bâtılın hücumlarından kurtarmak için gayret etmek.
Nur mesleği tahrip ve tecâvüz değil, müdâfaa ve tamir etmektir.10
Cemaatin en önemli özelliklerinden birisi de istişaredir. Dolayısıyla şahsî fikirler ve tasavvurlardan uzak kalmak; meşveret kararlarına uymak.
Müsbet hareketle tesânüdün bozulmaması için dikkat etmek.11 Tesânüdü bozarak cemaatin tadını kaçırmamak.12
Sıhhatli ve istikametli birliğin, Nur mesleğinin temel bir düsturu13 olduğunu bilmek.
Dipnotlar:
1- Lem’alar, s. 96. 2- Kastamonu Lâhikası, s. 187. 3- Lem’alar, s. 165-166. 4- Hutbe-i Şâmiye, s. 99. 5- Lem’alar, s.145-146. 6- Lem’alar, 164-165. 7-Hutbe-i Şamiye, s. 147. 8- Sünûhat, s. 20. 9- Mektûbât, s. 354. 10- Kastamonu Lâhikası, s. 48. 11-Kastamonu Lâhikası, s. 172. 12- Barla Lâhikası, s. 87. 13- Mektûbât, s. 459
04.11.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|