Son yıllarda Rusya’dan gelen haberler pek de alışık olmadığımız haberler... Bütün dünyada olduğu gibi, Rusya’da da İslâma teslim olanlar hızla çoğalıyor. Eskiden, “Komünistler Moskova’ya” diye sloganlar atılırdı, ama şimdi böyle bir slogan hiç de ilgi çekici olmaz. Çünkü Moskova, cemaatin sokaklara taştığı bayram ve Cuma namazlarına bile sahne oluyor.
Rusya, asrın başından itibaren uzun süre inançlara savaş açan yöneticiler tarafından idare edildi. Onlara göre İslâm dini bir ‘afyon’du ve insanlara zarar veriyordu. Var güçleriyle İslâmı söndürmeye, Müslümanları öldürmeye çalıştılar. Bu uğurda her türlü haksızlığa, insafsızlığa ve zulme imza attılar. Binlerce Müslüman sürgüne gönderildi, bir o kadarı da hapislerde süründürüldü.
O dönemin Rusya’sının yöneticileri, “Din öldürülecektir” diye karar alan ve bu kararı uygulamaya koyan isimlerdi. Ama geçen zaman; dinin değil de, ‘din öldürülecektir’ kararını alanların öldüğünü gösterdi!
Bu ölüm, zalim idarecilerin ölümü olarak anlaşılmasın. Elbette, o günkü zalim idareciler de öldü, ama onların asıl ölümleri, fikirlerinin ölmesi, temel bulamamasıdır. Yoksa, elbette her canlı-inançlı ya da inançsız olsun fark etmiyor-ölümü tadacaktır.
“Din öldürülecektir” diyenlerin ölmesinin yanı sıra, Rusya’nın bir şekilde Kur’ân’a tabi olacağına dair işaretler de artıyor. Malûm olduğu üzere, Bediüzzaman Hazretleri, asrın başında bu konudaki müjdesini şöyle vermişti: “(...) Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz. Olsa olsa, küfr-ü mutlakı kıran ve hak ve hakikate dayanan ve hüccet ve delile istinad eden ve aklı ve kalbi ikna eden Kur’ân ile bir musalâha veya tâbi olabilir.” (Emirdağ Lâhikası, s. 311)
Moskova İslâm Üniversitesi Rektörü Marat Murtazin’nin bir tesbiti bu gerçeği yeniden hatırlamamıza sebep oldu. Murtazin, İstanbul’da verdiği bir konferansta Rusya’daki İslâmî gelişmeleri anlattı ve “Ateizm artık Rusya’da devlet politikası olmaktan çıktı” dedi.
Kanaatimizce bu nokta çok önemli. Çünkü ateizmin, inançsızlığın ‘devlet politikası’ olmaktan çıkması her şeyi değiştirir. İnsanların hür olması, İslâmı daha kolay öğrenmesine ve ona teslim olmasına sebep olur. Nitekim, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, cami açılışlarına katılıyor ve Müslümanların bayramlarını tebrik eden mesajlar yayınlıyor.
Elbette, anlattıklarımızdan “Putin iyidir” anlamı çıkmamalı. Başka konularda yüzlerce yanlışı olabilir, ama bu tavrı takdire şayan. Putin’in bu tavrında siyasî hesapları da vardır, veya olabilir. Ama bu “din öldürülecektir” diyen yöneticilerin ölmesi gerçeğini değiştirmez.
Bir asra yakın İslâm dinini söndürmek için uğraşan yöneticilerden sonra, cami açılışlarına katılan Rus yöneticilerin iş başına gelmesi, Rusya’da “Ateizmin devlet politikası olmaktan çıktığını” göstermesi bakımından dikkat çekici.
22.10.2008
E-Posta:
[email protected]
|