Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan’ın ne dediğini kamuoyu biliyor. Tekrarlamaya gerek yok. Yazıya geçmeden Tansel’in anlamını öğrenmek için Türk Dil Kurumu’nun sitesindeki Kişi Adları Sözlüğü’ne müracaat ediyorum. 3 bin 612 kız, 7 bin 230 erkek olmak üzere toplam 10 bin 842 ismin yer aldığı sözlükte Tansel ismi hem erkek hem de kızlar için kullanılıyormuş. Buna göre Tansel ismi “şafak seli, ışık seli” anlamında geliyormuş. Demek ki sayın başsavcının “kükremiş sel gibi” taşmasının arkasında isminin büyük bir katkısı varmış.
**
Büyük tepki alan Çölaşan’a Mecliste herhangi bir cevap verilip verilmeyeceğini merak ediyoruz. Salı günkü grup toplantılarında duymadık. Genel kuruldaki görüşmelerde ise DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’in kınaması dışında temas eden olmadı.
Çölaşan’ın 48 sene önceki darbeyi öven, başbakan ve iki bakanın asılmasını göklere çıkararak bugünlere mesaj veren hatırlatmasını üstüne alınan pek olmamış. Ama alınmalıydılar. Özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Seçim döneminde bilboardlarda kendi resmini Adnan Menderes’le birlikte kullanarak devamı olduğunu ihsas eden Erdoğan’ın söyleyecek bir çift lafı olmalıydı.
**
Tansel Çölaşan’ın ezanla ilgili sözlerine gelince. Türkçe ezanı dinlediği için az kalsın namaza başlayacakmış meğer. “Gönlü namazda olanın kulağı ezanda olurmuş” derler. Tansel Hanım eğer Türkçe ezan okunmasını istiyorsa kim engelliyor ki. İsterse eşi Emin Çölaşan ezanı Türkçe okuyabilir, kendisi de ibadetini Türkçe yapabilir. Tercih meselesi. Bu fetvayı ben veremem. Ama Çölaşan çiftinin bunun için fetva aramaya ihtiyaçları yok zaten. Kendileri bu konuları çok iyi biliyorlar! Başörtüsünün İslamda yeri olmadığını söylemişlerdi. Eğer fetvada tereddüde düşerlerse CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a müracaat edebilirler.
**
Tansel Hanımı bilmem ama Müslüman bir ülkede bir süre kalan yabancıların ezanla ilgili düşünceleri şahsen çok hoşuma gider. Arkadaşımız Faruk Çakır daha önce yazmıştı. Meselâ Fenerbahçe’nin 103 golle şampiyon olduğu efsane kadronun 1 numarası Alman Toni Schumacher, Antalya’ya geldiğinde “Ezan sesini duymak beni mutlu etti, bu sesi özlemişim” demişti.
Bir Türkle evlendikten sonra Türkiye’de yaşamaya başlayan Çin vatandaşı Zheng Nan: “Ezan sesini çok seviyorum; Koreli arkadaşlarım var, onlar da çok seviyorlar” demişti.
ABD’li tasarımcı Donna Karan da; “İstanbul’da en çok sevdiğim ne biliyor musunuz? Camiden gelen ezan sesi. Bu ses insanlara ‘Tamam, herkes ne yapıyorsa bıraksın. Şimdi nefes alma zamanı’ diyor. Bence ezan sesi üniversal bir ses olmalı” demişti.
Dikkat ettiniz mi? Arapça ezana hayranlık duyanlar sadece Müslümanlar değil, aynı zamanda; Alman, Çinli, Koreli ve Amerikalı. Ben dikkat ettim de…
14.03.2008
E-Posta:
[email protected]
|