“Risâle-i Nur dahi o Kur’ân-ı Azimüşşanın hakaiki imaniyesinin bürhanları, hüccetleri olduğundan ve Kur’ân’ın hıfz ve kıraatine vasıta ve vesile ve hakaikını tefsir ve izah olduğu cihetle, Kur’ân hıfzıyla beraber ona çalışmak da elzemdir.”
Her halükârda Kur’ân’ın basamağı, eşiği ve müşevviki olarak Risâle-i Nur okumaları önem arz etmektedir. Hıfzında olan da, hıfzına alacak olan da Kur’ân-ı okuduğu ve okumaya çalıştığı kadar onun bir mucize-i manevîyesi olan asrın iman ve inanç tefsiri Risâle-i Nur’ları okumaya çalışmalı ve okumalıdır.
“Bir dev gibi bir dağ gibi doğrulacağız;
Yeni bir
ruh doğacak toprağımızdan.
Dünya yeniden tanıyacak bizi heyecanla.
…..
Y. B. BAKİLER
Doğrulmak, doğmak ve heyecan! İsterseniz bu üçlüyü tersinden de okuyabilirsiniz. Yüzde yetmiş Risâle-i Nur’larla tanışan insanlar, nurları biraz okuduktan sonradır ki Risâle-i Nurlar hakkında itiraflarda bulunurlar, itiraflarda bulunan insanların itirafları arasında muhakkak yer alır bu kelimeler “yeniden doğdum, dosdoğru oldum, çok heyecanlandım…" Ne zaman? Risâle-i Nurları tanıyıp okumaya başladığım zaman…
Gelin ilk zamanlarımıza okuma ve anlama günlerimize geri dönelim. Kendimizde, nefsimizde, kalp-ruh-akıl ve dimağımızda yeniden okumayı ve okuyarak anlamayı yeşertelim. Yeniden ufkumuzu ve ufukları parıl parıl aydınlatalım.
Elbette ki bir mesele var orta yerde. Nedir? Okumanın, anlamanın engelleri, manileri ve belalıları çok… Malayaniyattan, tembellikten, birbirine düşmanlık edecek kadar cehalet ve yeisten ve bilmemek bataklığından çıkamamak gibi…
“Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem!
G
elenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem!
Biri ecdadıma saldırdımı hatta boğarım!
-Boğamazsın ki…, - Hiç olmazsa yanımdan kovarım.”
M. Âkif. ERSOY
Hamaset, vatan, millet ve kahramanlık duygularından vazgeçtik. Hiç olmazsa zarar vermemek için, fayda verenlere engel olmamak için okuyalım, anlayarak okumaya çalışalım. Tembelliği, tenperverliği, miskinliği, inatçılığı, kayırmacılığı, bencilliği içimizden, yanımızdan ve aramızdan kovalım.
Bunların muharriki olan Risâle-i Nur’ları okuyalım, anlayarak okuyalım ve okuyanlara engel olmayalım. Onları takdirle tahsinle alkışlayalım. Ve okumanın haricinde dipsiz bir kazan gibi içinde her şey olan her türlü menfiliğin adına hizmet demeyelim. Anlayarak, bilerek okumak ve anlaşılmak ümidi ve duâsıyla.
14.03.2008
E-Posta:
[email protected]
|