Partilerin grup toplantıları sataşma ve cevap zeminidir. Genel başkanlar bir hafta boyunca yapılan konuşmalara bu kürsüden karşılık verir. Yeni polemiklere kapı yine buradan açılır.
Geçen hafta DTP grubunda sarı-kırmızı-yeşil renkli başörtülülerin olmasına karşılık MHP grubunda da örtülerini farklı biçimlerde bağlamış başörtülüler yerlerini almışlardı. Başörtüsü tartışmalarına girmeyen Devlet Bahçeli’nin hedefinde Kürt sorununa siyasî çözüm önerisi getirenler vardı.
Kuzey Irak’a yönelik hava ve kara operasyonlarını Bush ve Erdoğan’ın oval ofisteki 5 Kasım tarihli görüşmesine bağlayan Bahçeli, son günlerdeki Genelkurmay-muhalefet çatışmasında son noktayı koydu. Bahçeli, Başbakan’ın “muhatap biziz” açıklamasına karşılık verdi. TSK’nın Kuzey Irak’ta ne kadar kalacağının hükümet tarafından belirlendiğini söyleyerek Büyükanıt’la başlayan polemiğin—en azından—kendi cephelerinde sona erdiğini gösterdi.
Kürt sorununa dönük siyasî çözüm önerileri partilerin sertleşmesine yol açıyor. MHP lideri Bahçeli ile DTP lideri Türk de konuşmalarında “iç çatışma” ve “kargaşa”nın yaşanabileceğini savundular. İki lideri de dinlersek Türkiye her durumda huzursuzluk yaşayacak. Bahçeli’ye göre “PKK patentli ihanet projesi” yani siyasî çözüm olursa “Türkiye ağır bir iç çatışma” yaşayacak. Türk’e göre ise eski anlayış devam ederse “yeni kargaşa, kaos ve halkların karşıtlığına” yol açacak.
Liderlerin çatışma ve kavga kavramlarına bu kadar kolay yer vermesi akıl alır gibi değil. Siyasetçimiz de askerimiz de bu tür kavramları çok rahat ve kolay kullanıyor. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, geçen hafta MHP ve CHP’ye cevap verdiği açıklamasında “hain” sözcüğüne yer vermişti. Muhalefet liderleri de iç çatışma ve kaosu kullanıyor.
85 yıllık cumhuriyetimizde hâlâ tartışmayı, tahammülü ve diyaloğu öğrenemedik. Deveye sormuşlar; “yokuşu mu seversin inişi mi?” Deve de; “Düz yolun suyu mu çıktı” demiş. Sorumlular da düz yolun suyunun çıkmadığını anlamalı artık.
Başbakan Erdoğan ise DTP ve MHP’nin siyasî çözüm polemiğine hiç girmedi. Erdoğan, AKP Grubunda baştan sona Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısını anlattı. Tasarının “yalancıları”nı ifşa etti.
Son günlerde hükümetin Güneydoğuya yeni paket açıklayacağı söylentileri fazla ciddiye alınmamış olacak ki Başbakan Erdoğan’ın partililere “paket” kelimesini bile yasaklattığını öğreniyoruz. Ay sonunda Güneydoğuya gidecek olan başbakanın elinde defalarca açılan, ama netice vermeyen paketlerden olmayacak.
Bakalım Erdoğan, Güneydoğuyla ilgili çözüm beklentilerine nasıl karşılık verecek?
12.03.2008
E-Posta:
[email protected]
|