08 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Hasta mı, müşteri mi?


A+ | A-

ANTALYA – Sağlık konusunda yapılan bunca yatırıma rağmen, sektörün sıkıntıdan kurtulamadığı malûm. Hem kamu, hem de özel sektör yöneticilerini bir araya getiren önemli bir toplantı Antalya’da yapıldı. Konunun uzmanı olmadığım halde, konuşulanlardan anladığıma göre Türkiye’nin bu konuda ‘düzlüğe’ çıkabilmesi için yapılması gereken daha çok iş var...

MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı dün Antalya’da Latanya Otel’de yapıldı. Toplantının konusu; sağlıkta ve sosyal güvenlikte gelinen son nokta ve yeni hedefleri masaya yatırmaktı. Toplantıya katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Çınal ve Maliye Bakanlığı Daire Başkanlarından Hanefi Gök, hadisenin ‘kamu’ cephesini anlatırken, MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Uz. Dr. Hakan Bahadır da ‘özel sektör’ cephesinin sıkıntılarını dile getirdi.

Tartışmanın odağında, sağlık konusuna ve dolayısıyla bu konudaki yatırımlara sadece ‘para/kâr/zarar’ cephesinden bakılıp bakılmayacağı vardı. Ortak kanaat, hadisenin bu şekilde değerlendirilmemesi yönünde olmakla beraber; uygulamada buna riâyet edilmediği de anlaşılıyordu. Öyle ki, son yıllardaki uygulamalarla özel sektörün sağlık yatırımları konusunda önünün açılması; para kazanmak isteyenlerinin iştahını arttırdığı ve ‘kasaplar’ın bile sağlık sektörüne yatırım yaptıkları ifade edildi.

Son yıllarda özel hastahanelerin tahminlerden daha fazla çoğalması her halde bu ‘kâr’lılıktan kaynaklanıyor olsa gerek. Özel sektörün sağlık sektöründe yatırım yapması elbette faydalı ve gerekli. Ama hadiseye sadece ‘kâr’lılık noktasından yaklaşılması doğru olmaz. Elbette onlar da kâr edecek, ama kâr ve hizmet arasında da bir denge olmalı.

Önümüzdeki yıllar için kamunun özel hastahanelere bakışında kısmî bir değişiklik söz konusu. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Çınal’ın beyanına göre önümüzdeki dönemde sağlık yatırımları çok kârlı olmayacak. Çünkü aşırı kârlılık, sektörü daha fazla sıkıntıya sokmaya aday. Bu kârlılık uzun süre devam edemeyeceğine göre, kârlarını kaybetmek istemeyen bazı kuruluşlar, ‘etik dışı’ davranışlara girebilirler. Zaten sağlık sektöründe yaşanan sıkıntılardan biri de bu değil mi? Hastaya ‘hasta’ olarak değil de ‘müşteri’ olarak bakan yatırımcıların varlığı, sektörün en büyük dertlerinden biri.

‘Kamu’nun hedeflerinden biri de Türkiye’yi sağlık turizmi noktasında hak ettiği yere getirmek olarak açıklanıyor. Gerçekten de bu noktada büyük bir potansiyele sahip olan ülkemiz, ne yazık ki bu pastadan hak ettiği payı alamıyor. Türkiye’nin pek çok bölgesinde bu konuda yatırım yapma imkânı var, fakat çeşitli sebeplerle bunlar yapılamıyor. “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin önümüzdeki yıllarda bu noktada yoğunlaşacağı ifade edildi ki bu açıklamaya ‘keşke’ demek durumundayız.

Kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek çözüm için ortak noktalarda buluşması şart. Aksi halde sektörlerin birbiriyle olan ‘kavga’larının faturasını millet ödüyor. Bu konuda adım atarken de sadece bugünü değil, ‘yarın’ları da düşünmek durumundayız. Nasıl ki emeklilik sistemi noktasında geçmişte yapılan yanlışların faturasını bugün ödüyoruz, sağlık sisteminde bugün yapılacak yanlışların faturasını da ‘torun’larımız ödemek durumunda kalır.

Bugünü ve yarını beraberce değerlendirebilirsek sağlık sektörü de sıkıntılardan kurtulabilir. Hem maddî hem de mânevî yönden ‘sağlıklı’ olmamız duâsıyla...

08.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.11.2009) - İnsanlık ‘iktisad’ı öğrenecek

  (06.11.2009) - Nur Talebesinin ölümü

  (04.11.2009) - Çocuklarımız tehlikede

  (03.11.2009) - Eğitimdeki kriz

  (02.11.2009) - Her zaman güneşe üfleyenler olur

  (01.11.2009) - Yönümüz ‘doğru’dan yana olsun

  (30.10.2009) - Milletle barışan devlet

  (29.10.2009) - En güvenilen kurum?

  (28.10.2009) - Namaz kılan gençleri tebrik!

  (27.10.2009) - Hiç bir şey olmamış gibi davranılmasın!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.