Risâle-i Nur’un sosyal hayattaki mesleğinin en önemli maddelerinden birisi müsbet harekettir.
Kesinlikle menfî/olumsuz (şiddet, siyaset, niza ve çekişmeye sebep) bir yol takip etmez. Bu özellik, ısrarla ve tekrar tekrar vurgulanır.
Müsbet ve menfî hareket nedir?
- Müsbet; ispat edilen, ortaya konulan, olumlu/pozitif, istifadeye sunulan, vücûdî/var olan.
- Menfî; ispat ve istifade edilemeyen, olumsuz/negatif, delilsiz, nefyedilmiş.
Menfî hareket; yıkıcı, karıştırıcı, anarşik ve huzur bozuculuktur.
Müspet hareket; doğruluğu, olumlu olduğu apaçık aşikâr ve ispat edilebilir düşünce, kanun ve düzene uygun hareket etmek, Allah’ın emrine uygun, tahrip ve tecavüzden uzak, yapıcı, tamir edici; ölçülü, dengeli, âdil ve hakperest hareket ve hizmet tarzıdır.
Müspet hareket; zerreler/moleküller boyutundan başlayarak, atom, hücre, uzuv, vücut, unsur, güneş sistemi, samanyolu, galaksi ve kâinatın tamamında tezahür eder. Kâinat da insanda özetlendiğine göre, onda da yankılanır.
Esmâ-i Hüsnâ tecellilerindeki sonsuz güzelliklerde müsbet mânâlar kendisini gösterir.
Kur’ân’da da kâinatın yazılımı olarak da Esmâ tecellileri anlatılır. Dolayısıyla o da müsbet hareketin bütün unsurlarını program olarak ihtivâ eder.
İnsan da kâinatın özeti olduğuna, programı da Kur’ân olduğuna göre, müsbet hareketi bütün zerrelerine kadar işletebilmelidir. Yani, kâinat Sultanı’nın fermanına göre hareket etmeli, dengeli davranmalı, güzeli ortaya çıkarmalı, Esmâ’yı hem kendinde, hem Kur’ân’da, hem de kâinatta okumalı. Ve hayrı, güzelliği, dengeyi, düzeni konuşmalarından sâir hareketlerine kadar yansıtmalı.
Ruhumuz, potansiyel olarak birçok olumlu (ulvî) ve olumsuz (nefsî, süflî) duyguları barındırır. Ruhumuzda, “akıl, gadap (savunma mekanizması) ve kuvve-i şeheviye” denilen üç temel duygu, yetenek, kabiliyet bulunur. Bunların her birisinin “ifrat, tefrit” (aşırı) ve “vasat” (denge) durumları var. İşte duygusal boyutta müsbet hareket, bu duyguları dengelemek; olumluları yükseltmek, olumsuzlarını kanalize etmektir.
Doğruluğu, ahlâkı, edebi, hak ve hürriyetleri tebliğ eden peygamberlik müesessesi, semâvî kitaplar / Kur’ân ve kâinat kitabı müsbet hareketin kaynağıdır. Şu halde, müsbet hareketin kaynağı iman, yani İlâhîdir.
28.11.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|