"Gerçekten" haber verir 26 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Mesafeli duruş



Üstad Bediüzzaman, vatan, millet ve Kur’ân menfaati için destek verdiği demokratlardan, mukabilinde hiçbir karşılık beklemediğini birçok ifadesiyle ortaya koymuştu. Bunların biri de, vefatından önce talebelerine verdiği en son derste şöyle geçiyor:

“Madem siyasetçilerin bir kısmı Risale-i Nur’a zarar vermiyor; az müsaadekârdır; ‘ehvenüşşer’ olarak bakınız. Daha ‘âzamüşşer’den kurtulmak için, onlara zararınız dokunmasın, onlara faydanız dokunsun.” (Emirdağ Lâhikası, s. 877)

Bu ifadeden anlaşılacağı üzere, Üstadın burada esas aldığı temel ölçü, Risale-i Nur’a zarar vermemek ve az dahi olsa müsaadekâr olmak. Olumsuz anlamda Risale-i Nur’la uğraşmamak; onu tehdit, tehlike ve zararlı bir cereyana kaynaklık eden bir eser olarak görmemek. Serbest bırakmak, ilişmemek, engellemeye veya saptırmaya, bozmaya, dejenere etmeye çalışmamak.

Esasen Üstadın demokratlara yaptığı iki maddelik tavsiyelerin birincisi de bu. Risale-i Nur üzerindeki baskıların kaldırılması, eserlerin serbestçe neşrine imkân verilmesi ve böylelikle diğer tüm dinî hizmetlerin de önünün açılması.

Bunu, hem inanç ve manevî değer erozyonunun toplumda yol açacağı kaos ve anarşiyi önlemenin, hem de laiklik adına yapılan yanlış uygulamalar sebebiyle Türkiye’den soğuyan İslâm âleminin muhabbetini tekrar kazanmanın en etkili yolu olarak tavsiye ediyordu Bediüzzaman.

Bir tavsiyesi de Fatih’in İstanbul’u fethinden hemen sonra camiye çevrilip yaklaşık beş asır boyunca Müslümanların mabedi olarak hizmet vermesini takiben, tek parti devrinde gizli bir kararname ile müze yapılan Ayasofya’nın tekrar cami olma hüviyetine kavuşturulmasıydı.

Üstadın demokratlara gösterdiği bir hedef de “hürriyet-i şer’iyenin tesisine vesile olmaları” idi.

Özetlemeye çalıştığımız bu noktaların dışında demokratlardan hiçbir beklentisi olmadı. Onun gerek kendi imzasını taşıyan, gerek talebelerine yazdırdığı mektuplarda ve gerekse tatbikatında, bunların dışında birşey görmüyoruz.

(Kimilerince “Demokrat mânâsı bunlara geçti” gözüyle bakılan AKP’nin bu konulardaki tavrı, söz konusu iddianın ne ölçüde geçerli olduğuna ışık tutan ipuçları veriyor: Bu dönemde Risale-i Nur yer yer “sakıncalı” muamelesi görmeye devam etti, Ayasofya da Erdoğan’ın 2002 seçimi öncesi bir suali cevaplarken ifade ettiği “Boşverin bunları” yaklaşımına mahkûm edildi.)

Üstadın verdiği ölçüleri esas alan Nur Talebeleri demokrat çizgiyi sürdüren partilere destek verirken, genel hatlarıyla aynı tavrı muhafaza ettiler. Desteklerini kesinlikle bir pazarlık konusu yapmadılar. Milletvekilliği, bakanlık, kadro, ihale, teşvik v.s. gibi taleplerde bulunmadılar.

Dolayısıyla, Bediüzzaman’ın ve onun çizgisinde yürüyen Nur Talebelerinin DP’ye verdiği destek, seçim zamanı oy kullanıp, sonrasında yukarıda çerçevesi çizilen müsbet icraatları teşvik etmek ve yanlışlar olduğunda yapıcı bir dille uyarmakla sınırlı, mesafeli bir duruşu ifade ediyor.

Onun ötesinde Nur Talebeleri için asıl olan, her zaman, her hal ve şartta kendi hizmetlerinde yoğunlaşmak, orada fâni olmak, onların haricindeki meşguliyetlerle vakit ve enerji kaybetmemek olmalı. Ki, genelde de böyle olagelmiştir.

Zaten Nur hizmetinin devleti değil, toplumu ve bireyi önceleyen temel yaklaşımı da bunu gerektiriyor. Bu sebeple, “devleti ele geçirerek” topluma yön verme gibi arayışlar, Nur Talebelerinin gündeminde hiçbir zaman yer bulamadı.

Âl-i Beyt misyonunun ahirzamandaki temsilcisi olan Nur hizmetinin müntesipleri, ne ayaklanarak, ne parti kurup seçim yoluyla, ne de bürokraside kadrolaşarak iktidara hakim olma veya iktidardan pay alma çabası içine girmediler.

Bu tür yaklaşımlar içinde olanlardan bir şekilde etkilenerek, DP’ye verilen hasbî desteğe böyle bir nitelik kazandırmaya yönelik bazı münferit yorumlar ise camia içerisinde tasvip görmedi.

26.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.03.2009) - Destek ve istiğna

  (24.03.2009) - Nurcular ve DP

  (22.03.2009) - “Siyaset” dersleri

  (21.03.2009) - AKP'ye bakışımız

  (20.03.2009) - Bağımsız kurul işbaşına

  (19.03.2009) - Nurcular ve AKP (3)

  (18.03.2009) - Nurcular ve AKP (2)

  (17.03.2009) - Nurcular ve AKP (1)

  (15.03.2009) - Siyaset topuzu ve nur

  (14.03.2009) - Cemaatler ve AKP

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis