“Risale-i Nur’u matbuat lisanıyla konuşturma” idealiyle yola çıkan Yeni Asya’nın, Üstadın vefat yıl dönümlerini de, bilhassa 1990’lı yılların sonlarından itibaren, onun aktüel gündeme ışık tutan fikirlerini nazara verme fırsatı olarak değerlendirmeyi gelenek haline getirdiğini biliyorsunuz.
Geçtiğimiz yıllardaki 23 Mart manşetlerini hatırlarsak, bunu daha iyi görebiliriz:
1998: Son müceddid.
1999: Söz Bediüzzaman’ın.
2000: 21. yüzyıla mesaj.
2001: Eski hal muhal, ya yeni hal, ya izmihlâl.
2002: Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam.
2003: Ümitvar olunuz.
2004: Aranan formül Bediüzzaman’da.
2005: Biz muhabbet fedaileriyiz.
2006: Bediüzzaman—Medeniyetin üstadı Hz. Muhammed’dir (a.s.m.).
2007: Çağımızın Mevlânâ’sı.
2008: Ben dindar bir cumhuriyetçiyim.
(Ayrıca, geçen yıl 21 Şubat’ta verdiğimiz “Ses getiren manşetler” ve bu sene 40. yıl hediyesi olarak takdim ettiğimiz “Vicdanın ve sağduyunun sesi” eklerimizde bir kısmını hatırlattığımız birçok manşetimizle de Üstadı ve Risale-i Nur’u nazara vermeye çalıştık.)
Bunlara ilâveten, 2003’ten itibaren 23 Mart’larda özel ekler vermeyi gelenek haline getirdiğimizi de hatırlayalım:
2003: Ümitvar olunuz; şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sadâ, İslâmın sadâsı olacak.
2004: Bediüzzaman Said Nursî’nin görüşleri ışığında, dünya barışı için Müslüman-Hıristiyan diyalogu (Prof. Dr. Thomas Michel’in tebliğleri).
2005’te ek vermedik, ama Üstadın talebeleri Mustafa Sungur, Abdullah Yeğin, Mehmet Fırıncı ve Ahmet Aytimur’la yaptığımız röportajlarla çok özel, tarihî ve unutulmayacak bir 23 Mart sayısı çıkardık.
2006: Türkiye’nin şansı Bediüzzaman modeli.
2007: Biz muhabbet fedaileriyiz.
2008: Meşrutiyetin 100. yılında Batılı aydınların gözüyle Bediüzzaman ve demokrasi (Fred A. Reed, Thomas Michel, Elmira Akhmetova, Robert Miranda ve Oliver Leaman’ın Yeni Asya için özel olarak kaleme aldıkları makaleler.)
Bugün bir 23 Mart’ı daha idrak etmiş bulunuyoruz. Ve Üstadın vefatının 49. yıl dönümüne tekabül eden 2009 23’ünde de yine özel bir sayı ile okuyucularımızın huzurundayız.
Bu yıl ağırlıklı gündem küresel finans krizi olunca, 23 Mart ekimizin konusunu buna göre tesbit ettik.
Gazetenin hediyesi olarak takdim ettiğimiz “İlâhî ikaz: Kriz” ekinde, Risale-i Nur’dan konuya ışık tutan bahisleri derleyerek bir araya getirdik.
Aktarılan pasaj veya cümlelerin altlarında verilen kelime anlamlarının da yardımıyla bu eki anlayarak okuyan bir insan, krizin hangi sebeplerden kaynaklandığını; kâinatta ve fıtratta israfa yer vermeyen Yaratıcının, gönderdiği dinle de israfı men ettiğini; krizin bu İlâhî emre uymamaktan kaynaklandığını; buna ilâveten Kur’ân’ın faiz yasağı ile zekât emrine kulak verilmemesinin de önemli sebeplerden olduğunu; çıkış yolunun iman, şükür, iktisat, kanaat ve her konuda ölçülü davranmak gibi prensiplerde bulunduğunu görüp anlayabilir; ve bu konuları daha geniş şekilde Risale-i Nur’daki orijinal kaynaklarından okuma iştiyakı duyabilir.
Ekimizi zenginleştiren bir katkı da, yine Üstadın talebeleriyle yapmayı gelenek haline getirdiğimiz röportajlar oldu. Mustafa Sungur, Abdullah Yeğin ve Mehmet Fırıncı, hem krizle ilgili olarak Risale-i Nur’un ve Üstadın bakış açısını yansıtan açıklamalar yaptılar, hem de Nur hizmetlerindeki son gelişmelere ilişkin müjdeli “havadis-i nuriye”yi aktardılar. Kendilerine teşekkür ediyor, “Allah razı olsun” diyoruz.
Bir teşekkür de, ekimizin muhteva çalışmalarını omuzlayan İsmail Tezer’le, her yıl olduğu gibi bu sene de teknik düzenlemeyi mükemmel bir şekilde gerçekleştiren İbrahim Özdabak’a.
Son söz: Allah, Üstadımızdan razı olsun.
23.03.2009
E-Posta:
[email protected]
|