40. yıl çağrımıza cevaplar gelmeye devam ediyor. Cevapların bir kısmı, duyuruyu yaparken ifade ettiğimiz meramı tam olarak karşılamasa da, 40. yılın hizmet gündeminde yer tutmaya başladığını göstermesi cihetiyle önemli. Ve bu hafta da gelen mesajlardan ikisine yer veriyoruz:
Mustafa Ongun (Emekli Astsubay)-Silifke: Yayın hayatına başladığı 21 Şubat 1970’ten bu yana tavizsiz istikrar çizgisiyle fiilî olarak gönül ve fikir birliği içinde bütün sıkıntılara rağmen bugünlere erişen ve bundan dolayı Cenâb-ı Hakka hamd ettiğimiz gazetemiz Yeni Asya’nın 40. hizmet yılında ve sonrasında da yeni yeni hizmet hamlelerini gerçekleştirmesi için duâ ediyoruz.
Biz Ongun ailesi olarak ilk sayısından itibaren gazetemizin okuyucuları olduğumuz gibi, zaman zaman bayilerdeki iade gazeteleri alarak başkalarına vermek suretiyle de tanıtımını yapıyoruz. Gazetemizin yanında diğer neşriyatımızın da takipçisiyiz.
İki yıl Kıbrıs’ta, beş yıl Çorlu’da seyyar çantalı büro olarak hizmet vermeye çalıştık.
1985 yılından sonra da Silifke’de sabit Yeni Asya Bürosunda hizmete devam ediyoruz.
Gazetemizi çıktığı günden bu yana takip eden 40 yıllık okuyucularımızdan yalnızca 40 kişiyle özel röportajlar yazıp yayınlayacağınızı ifade etmişsiniz.
Biz de diyoruz ki; 40 değil de 440, hatta ne kadar 40 yıllık okuyucu varsa bunların tesbitinin mahallî bürolar vasıtasıyla yapılması ve büro olmayan mahallerde bu evsaftaki okuyucularımızın bizzat kendilerinin, özgeçmişleri ile birlikte fotoğraflarını gazetemize göndermeleri ve hepsinin yayınlanması çok daha uygun ve heyecan verici olur diye düşünüyoruz.
Böyle bir çalışmanın, eskiden beraber olduğumuz ve hizmet ettiğimiz kadîm dâvâ arkadaşlarımızın nerelerde bulunduğunu öğrenme açısından da faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Sizler hizmette olduğunuz sürece bizler de ölünceye kadar hizmette olacağız ve arkanızda duracağız İnşaallah.
Ağaçlar ayakta ölür...
***
Necat Yılmaz (Balıkesir): Bizim basın hizmetiyle alâkamız 1963’te başlar. O zamana kadarki tecrübelerimiz, Nur talebelerinin, çektikleri sıkıntılardan kurtulmak için bir gazeteye ihtiyaçları olduğunu gösterdi. Önce Ankara'da İhlâs adlı bir gazete çıkarıldı. Örfî idare vardı, rahat vermedi. Sonra İzmir’de Zülfikar adıyla çıktı. Orada da aynı sıkıntı yaşandı. Ardından Uhuvvet gazetesiyle devam edildi. Bunlar hep 4’er sayfadan ibaret ve 25 kuruştan satılan gazetelerimizdi.
1965’ten sonra kısmî bir rahatlama yaşandı. Ve 1967’de, haftalık İttihad gazetemiz yayına başladı. Sayfa adedi 18, fiyatı 1 liraydı. Tabloid boydaki bu gazetenin bir sayısını Arap âlemi için Arapça olarak yayınladık. 18’i Arapça, 6’sı Türkçe olmak üzere toplam 24 sayfa olarak. Bu gazetemiz de 12 Mart muhtırasına kadar büyük hizmetlere vesile oldu. Ama sonrasında yine mâlûm sıkıntılar yaşandı.
Ondan önce ise, günlük bir gazeteye duyulan ihtiyaç, Yeni Asya’nın doğmasına vesile oldu. 21 Şubat 1970’te Yeni Asya yayın hayatına girdi.
Neşre başladıktan altı ay sonra resmî ilâna geçinceye kadar, Anadolu çapında dağıtıma verilmesinin zor olacağı söylenmişti. Ama biz “Ankara’ya her gün 1500 gazete isteriz” dedik ve gönderdiler, bu gazeteleri sattık.
1980 sonrasında olanlar da ayrı bir fasıl. Yeni Asya bu dönemde 476 gün kapalı tutuldu. Ama biz Yeni Nesil’i, o da kapatılınca Tasvir’i çıkardık. 1990’dan bu tarafa tekrar Yeni Asya olarak devam ediyor.
Biz bu dairedeki hizmetimizi 1978’den beri Balıkesir’de devam ettiriyoruz. Büroyu 1982’de açtık, o günden beri fasılasız devam ediyoruz.
Bu hizmet seferinde beraber yola çıktıklarımızdan vefat edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara uzun ömürler diliyoruz.
19.01.2009
E-Posta:
[email protected]
|