23 Mart’a bir hafta kaldı. Önümüzdeki Pazartesi 23 Mart. Yani Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin 49. vefat yıldönümü.
Her sene olduğu gibi, bu yıl da 23 Mart sayımız özel bir muhteva ile çıkacak. Ve o gün okurlarımıza gazetenin yanında özel bir ek verme geleneğimizi bu yıl da devam ettireceğiz.
23 Mart ilâvemizin bu yılki konusu küresel finans krizi. Bu krizin sebep ve çareleriyle ilgili olarak Risale-i Nur’daki izahlardan, tam da meselenin püf noktalarına ışık tutan bahisleri derledik ve “İktisat Rehberi” olarak yapılması gerektiğini düşündüğümüz ayrı bir çalışmanın çekirdeğini oluşturacak şekilde bir araya getirdik.
Bu izahlarda, krizi ortaya çıkaran sebeplerin, materyalist Batı medeniyetine vücut veren yanlış prensipler olduğu; İslâmın zekât emriyle faiz yasağına uyulmamasının, sürekli bir kriz ortamını beslediği; medeniyet imkânlarının insanları çalışma şevkinden uzaklaştırıp tembelleştirmek, eğlence ve sefahete yönlendirmek için kullanıldığı; zarurî olmayan ihtiyaçların ihtiyaçmış gibi gösterilmek suretiyle israf ve tüketim çılgınlığının körüklendiği; çıkış yolunun şükür, iktisat ve kanaat prensiplerine göre yaşanan sade bir hayat tarzında olduğu; kâinatın da hiçbir şeyin israfına ve hor kullanılmasına izin vermeyen iktisat ölçüleriyle yaratıldığı ve insanın bu ölçülere uygun yaşadığı nisbette huzura kavuşabileceği gibi hususlara dikkat çekiliyor.
İlâvemizde ayrıca, bu prensipleri kendi hayatında en mükemmel şekilde yaşayarak örnek olan Üstadın yakın hizmetinde bulunmuş talebelerinden muhterem Mustafa Sungur, Abdullah Yeğin ve Mehmet Fırıncı ile yaptığımız mülâkatlar da yer alacak.
Kısaca, bu 23 Mart sayımız da gündeme damgasını vurup bugünün en çok konuşulan problemiyle ilgili doğru teşhis ve sağlıklı tedavi çarelerini ortaya koyan orijinal ve tarihî bir belge niteliğinde olacak.
Gazetenizi şimdiden ayırtın. O gün için ek taleplerinizi de son âna bırakmadan, Abone Servisimize bir an önce bildirin.
***
IV. Ulusal Risale-i Nur Kongresi
Krizin sebep ve çareleriyle ilgili olarak Risale-i Nur’da yer alan tesbitler, 23 Mart’tan hemen önce gerçekleşecek olan “Küresel kriz ve Said Nursî’nin iktisat görüşü” konulu IV. Ulusal Risale-i Nur Kongresinde de tahlil edilecek.
21 Mart Cumartesi günü “Din ve iktisat; Toplum, ahlâk ve iktisat; Siyaset, ideolojiler ve iktisat; Felsefe, medeniyet ve iktisat; Çevre ve iktisat” başlıkları, beş ayrı masa çalışmasına konu olacak ve sonuç bildirileri, 22 Mart Pazar günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında 14:30’da başlayacak olan panelde açıklanacak.
Ayrıca panelistler, konuyla ilgili görüşlerini de detaylı şekilde anlatacaklar. Av. Kadir Akbaş’ın yöneteceği panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Battal, Prof. Dr. Bünyamin Duran, Dr. Yusuf Kaplan ve Ali Bulaç iştirak edecek.
***
Eski Said Dönemi Eserleri
Üstadı 49. vefat yıldönümünde anarken, bu vesileyle onun görüşlerini daha iyi anlamayı amaçlayan etkinlikler çerçevesinde müjdeli bir haber de Yeni Asya Neşriyat’tan geldi.
Yıllardır arzu edilen ve beklenen bir çalışma nihayet sonuçlandı ve Eski Said Dönemi Eserleri, Risale-i Nur Külliyatının şimdiye kadar neşrolunan eserleri gibi yeni bir tanzimle hazırlanarak okuyucuların hizmetine sunuldu.
Eserin muhtevası şöyle:
* Makaleler (24 adet); * Divan-ı Harb-i Örfî; * Nutuk; * Münâzarât; * Hutbe-i Şamiye; * Devaü’l-Yeis; * Nokta; * Hutuvat-ı Sitte; * Sünûhat; * Rumuz; * Şuaat; * Tulûat; * İşarat; * Hakikat Çekirdekleri I ve II; * Lemaat.
Bazıları mevcut eserlerde münderic olan, bir kısmı müstakil cep kitapları halinde neşredilmiş bulunan, bir kısmı da yayınlanmış eserlerin hiçbirinde mevcut olmayan Eski Said eserlerini tek cilt halinde toplayan kitabın çok büyük bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz.
16.03.2009
E-Posta:
[email protected]
|