"Gerçekten" haber verir 22 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Almanya notları



Geçtiğimiz günlerde aile üzerine bir seminer vermek için Almanya’ya gitmek varmış kısmetimde. Dostlarla sohbet etmek de Cennet nimetlerinden bir tanesi ya gerçekten kısa olmasına rağmen keyifli, verimli bir program gerçekleştirdik. Hem seminer, hem kermes, hem mini okuma saatleriyle dopdolu hoş bir zaman dilimiydi Almanya günleri…

Almanya’daki hanım kardeşlerimiz zaman zaman eğitim maksatlı seminerler okuma programları için anavatandan eğitimciler dâvet ediyorlar. Onların izlenimlerini gazetemiz sayfalarından hep birlikte takdirle takip etmekteyiz.

Dusseldorflu hanımlar yeni açtıkları kadınlara yönelik kültür merkezinde şevkle, gayretle karıncalar ve arılar gibi çalışmaktalar.

Gözbebeğimiz çocuklarımız

Kültür Merkezinin çocuklar için ayrılan bölümü adeta bir anaokulu sınıfı tarzında pedagog arkadaşlar tarafından dizayn edilmiş. Masalar, minik sandalyeler, yastıklar yataklar, rengârenk oyuncaklar, boya kalemleri, eğitici CD’lerin sergilendiği oda masallardaki cüceler şehrine gitmişsiniz izlenimi uyandırmakta ilk anda. Çocuklar odalarını öyle seviyorlar ki, kapıdan girer girmez ilk yaptıkları şey doğrudan odaya koşuşturmak.

Anneleri salonda ders yapmaktayken onlar da bu güzel köşelerinde uzman ablalarının gözetiminde risâleleri dinliyorlar, vecizeler ezberliyorlar, ilâhiler söyleyip, Peygamberlerin hayatlarını CD’den çizgi filmler halinde öğreniyorlar. (Anavatandaki yayınevlerinin Almanca çocuk kitapları şaşırtıcı çeşitlilikte kitaplıkta boy göstermekte.)

Çocukların Türkçe’yi de Almanca gibi akıcı konuşmalarında bu derslerin büyük etkisi var şüphesiz.

Programda küçük hanımlardan oluşan ilâhî grubunun mini konseri onlarla ilgilenen ablalarının da başarısıydı elbette.

Almanca Risâle-i Nur Dersleri

Genç nesil Almanca’ya hakim. Alman genç kızların da iştirak ettiği Risâle-i Nur dersleri Almanca yapılmakta. Bu derslere devam ederken Türkçe öğrenmeyi hedefleyen Alman hanımların da varlığından bahsetti arkadaşlar. Risâle-i Nur’u orijinal dili olan Türkçe’den okuyabilmek içindi bütün gayretleri… Üçüncü, dördüncü nesiller Türkiye’den Almanya’ya ilk işçi alımı altmışlı yıllarda başlamış. İlk gidenler hep anavatana dönme hayaliyle yaşamışlar. O yüzden Almanca’yı öğrenmeyi pek düşünmemişler. Yatırımları hep anavatana, özellikle de şehirlerine ve köylerine olmuş. İkinci, üçüncü nesil için ise Almanya vatan olmuş. Meslek sahibi olmuşlar, Almanya’ya yatırımlar yapmışlar. Almancayı çok iyi konuşuyorlar. Birinci nesil olarak taze bir gelinken Almanya’ya gelen şimdinin torunlara karışmış ablaları ilk geldiklerindeki zorlukları anlatırken gözleri dalıyor. Dil bilmez, iz bilmez, yiyecekler konusunda tedirgin, hastalansa derdini doktora anlatmaktan aciz, anavatandaki sevdikleriyle aylarca irtibat kuramamanın sıkıntısı …. Şimdi günlük ihtiyaçlarını kendi başlarına idare edebilecek kadar Almanca öğrenmişler. İzne anavatana gitmekten bahsederken gözler pırıl pırıl parlamakta. Alman diyarındaki Risâle-i Nur hizmetlerindeki bu güzel gelişmelerde onların bütün acizlik ve fakirlikleriyle, ihlâs ve samimiyetle çalışmalarının büyük payı var şüphesiz. Almanya’daki ilk kuşak Avrupa Nur hizmetinin saff-ı evvellerini teşkil etmekte. “Biz kırk yıllık Yeni Asya okuyucusuyuz. İttihad abonemiz Almanya’ya gelirdi. Ne badireler atlattık” diyen ablanın sözlerini dinlerken bunları düşünmekteyim… Başörtüsü ve sualler… Genç kızlarla eğitim meseleleri hakkında konuşmaktayız. Almanya’da üniversitelere giden genç kızlar başörtüsüyle rahatça okuyabilmekteler. Ama zaman zaman Alman hocaların sorularına da muhatap oluyorlar. Başörtüsünü baba baskısıyla mı takıyorsun, nişanlın mı istiyor? Nisa Sûresinde kadınlara dayak mı emrediliyor? Kan dâvâları, namus cinayetleri İslâm’da var mı? Evrim teorisi hakkında ne Müslümanlar ne düşünüyor?... Buna benzer bir çok soruya özellikle 11 Eylül hadisesi sonrası daha çok muhatap olduklarını anlatıyor genç muhatabım. Bu soruları cevaplarken Risâle-i Nur eğitimi farkını da gözlemlediğini ifade diyor. “Medenilere galebe çalmak ikna iledir” kaidesince sakin ve aklî delillerle İslâmın güzelliğini anlattıklarını, ama bazen sinirle öfkeyle tepki veren Müslüman arkadaşlar olabildiğini, onları da sakince suallere cevap vermeleri gerektiği konusunda uyardığını aktarıyor. Soru sormaktan korkmamak gerektiğini, suallerin mantıklı delillerle açıklanmasının lüzumunu Risâle-i Nurlar’dan öğrendiğini de ekliyor. “Bizim cihadımız da böyle!” diyor gülerek.

22.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.03.2009) - Nur kervanı…

  (08.03.2009) - Şefkatli Elçi (asm)

  (01.03.2009) - Eğitim ailede başlar…

  (22.02.2009) - Yolcu gibi yaşamak…

  (15.02.2009) - Çağdaş aşkın hikâyesi!

  (08.02.2009) - Hakîm isminin penceresinden ev idaresi

  (25.01.2009) - Bir seminerin ardından…

  (18.01.2009) - Ve insan, doğar...

  (11.01.2009) - Şefkat, merhamet ve rikkat kıtlığı!

  (04.01.2009) - Bir başka açıdan iktisat

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis