GAZİPAŞA’DA OTURAN 40 YILLIK OKUYUCUMUZ TURAN YAMAN:
Yeni Asya gazetesi ile nasıl tanıştınız?
Ben 1966 yılından itibaren Risâle-i Nur’u Antalya’da karayollarında çalışırken ‘Koreli Abdullah’ isminde bir ağabey vasıtası ile tanıdım. Yeni Asya gazetesi çıkmadan önce Yeni İstiklal ve İttihad gazetelerini tanıdım. İttihad gazetesini toplu olarak alıp Gazipaşa’da Jandarma Karakol Komutanının tetkikinden sonra dağıtıyordum.
İttihat Gazetesini dâvâmın savunucusu olarak gördüğüm için alıyordum. Daha sonra Yeni Asya Gazetesi çıktı. Aynı istikamette devam ettik.
Sizi Yeni Asya’ya bağlayan esas sebepler nedir?
Yeni Asya gazetesini, Risâle-i Nur dâvâsını kesintisiz olarak cesurâne savunduğu için sürekli aldım ve destekledim. Daima doğruları yazdığına dair inancımdan dolayı bağlılığım bundan böyle de devam edecek İnşallah.
Sizce Yeni Asya’yı farklı kılan özellikler nedir?
Daima tavizsiz, Risâle-i Nur dâvâsını savunur. Daima doğruyu yazar. Hiçbir zaman taviz vermez. Gayri İslâmî hiçbir hareketi yoktur. Kendini günün geçici şartlarına uydurmadı; velev ki maddî kaybı olsa bile.
Yeni Asya’nın size ve ailenize kazandırdığı en
önemli değerler nelerdir?
Bana doğruluğu, dürüstlüğü dik durmayı, hadiselere doğru bakmayı öğretti. Doğru haber verip, olayları saptırmadan değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazandırdı. Risâle-i Nur’u daha iyi anlama ve yorumlamamı sağladı.
Yeni Asya’nın 40 yıllık yayın hayatına baktığımızda Risâle-i Nur hizmetine olan katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yayın hayatı boyunca Risâle-i Nur’un basım, yayın, dağıtım ve kitlelere ulaştırılmasında en zor şartlarda bile hiç taviz vermeden devam etmiştir. Yayınlamış olduğu kitaplar, dergiler ve sesli-görüntülü neşriyat ile zamanın sesini insanlığa ulaştırmaya çalışmıştır. Şu an Risâle-i Nur dâvâsını savunan tek gazetedir.
Yeni Asya’nın içtimaî hayata olan etkisini nasıl görüyorsunuz?
Demokrat ve demokrasi çizgisinde gayet mükemmel, hiç taviz vermeden devam eder. Daima dürüst neşriyatla iştigal ettiğinden içtimaî hayata olan etkisini gayet mükemmel görüyorum. Üstadım Bediüzzaman Hazretlerinin çizgisinden ayrılmadan demokrat karakterinden dolayı ben mutmain oluyorum. Allah onu çıkaranlardan, Mustafa Polat, Zübeyir Gündüzalp ve neşrine katkı yapanlardan Allah razı olsun.
Yeni Asya ile ilgili yaşadığınız ve unutamadığınız bir hatıranız var mı?
Millî Nizam Partisi kurulduğu zaman Kerim Atay kardeş ‘Bütün Nur Talebeleri bu partiye girmiş’ diye bize geldi. Bizi de üye yaptı. Daha sonra Muzaffer Aslan Ağabey geldi. Bizi, “Risâle-i Nur Talebeleri siyasetle iştigal etmez” diye uyardı. Ben de Millî Nizam Partisi’nden ayrıldım. Millî Nizam Partisi muhtırayla birlikte kapandı. Bizi partici diye jandarma karakoluna celp ettiler. Diğer arkadaşların ifadesini aldıktan sonra sıra bana gelince komutan bana konu ile ilgisi olmayan “Aşırı sağcı gazete satar. Nurculuk yapar. Said Nursî’nin yolunda gider. Asayişi bozar…” gibi ithamlarda bulundu.
Ben ise, “Buraya Risâle-i Nurla ilgili bir mesele için gelmedim. Parti ile suçlanarak geldim. Eğer Risâle-i Nur okuyor, diyorsanız, evet okuyorum. Çünkü bu eserler 1000’in üzerinde beraat kararı almıştır. Sen benim vermediğim ifadeyi nasıl kendiliğinden yazıyorsun?” dedim. İfadeyi imza etmeden ayrıldım.
|