İslâm’ın genel tebliğ kaidelerinin, tebliğ ve irşadın, yâni mânevî cihadın üslûbu, metodu iyi anlaşılamadı, kimi zaman kasten öyle yansıtıldı. Kıtâl, yani silâhlı savaş ile ilim, fikir, düşünce yoluyla cihad birbirine karıştırıldı.
Kur’ân, “Allah yolunda nasıl cihad etmek gerekiyorsa öyle cihad edin...”1 diye ferman eder. Cihad, i’lây-ı kelimetullah yolunda mücâdele etmenin adı; Allah’ın yüce adının bayraklaşması uğrunda gösterilen cehd, sergilenen sa’y, gayret ve özveridir.2 Bir başka târifle, yeryüzünde tevhid inancının, hakkın, sulhun ve barışın egemen olması için harcanan cehd ve gayretin adıdır. Cihad malla, ilimle, kültür hizmetiyle yapılır. Bu anlamda cihad, kesintisiz devam edecek olan bir süreçtir.3
Müslüman kadın-erkek, yaşlı-genç herkes bu mânâdaki cihad vazifesiyle mükelleftir. Cihad, maddî ve mânevî olarak başta ikiye ayrılır. Kur’ân ve Sünnetten çıkan diğer tasnifini de ana başlıkları ile verirsek şöyle bir tablo ile karşılaşırız:
* Vasıtaları yönünden cihad: İlim, dil, mal ve beden ile yapılan cihad.
* Hedef ve alanları açısından cihad: Nefs, şeytan, münâfıklar, kötülükler, fitne-fesat, bağîler ve dış düşmanlara karşı cihad.
Maddî cihad, beden ile, mal ile ve hâricî, silâhlı düşmanlara karşı silâhla yapılan mücâdelenin adıdır. Bu ciheti, zaman, şart, imkân ve duruma göre değişiklik arz eder. Ancak, Bediüzzaman, “Dinde zorlama yoktur”4 ifadesini tefsir ederken, zorlama ve silâhla cihad döneminin artık kapanmış olduğunu ve ‘iman-ı tahkikî kılıcıyla’ yapılacak olan mânevî cihad döneminin başladığını ilân eder.5
Bu, kılıçların kınına girdiği; aklın, ilmin ve marifetin, bilginin, güzel ahlâkın, lisân-ı kal ve hâlin hâkim olduğu bir devredir. Zaten ferd, yalnız başına “silâhla cihad” kararı veremez, uygulayamaz.6 “Peygambere düşen, ancak tebliğ etmektir”7 gereğince, mü’minlerin vazifeleri yalnızca tebliğdir, zorlayıcı ve kabul ettirici değiller. Peygamberlere tanınmayan bir imtiyaz, elbette hiçbir ferde tanınmamış.
Dipnotlar:
1- Kur’ân, Hac, 78.
2- M. Fethullah Gülen, İ’lây-ı Kelimetullah veya Cihad, Nil Yay., İzm., 1996 s. V.
3- Prof. Dr. Hamza Aktan, Zaman, Şubat 2000.
4- Kur’ân, Bakara, 256.
5- Şuâlar, Yeni Asya Neşriyat, s. 79
6- Fethü’l-Bârî, 6: 28; İbn-i Kudame, Muğni, 8: 346.
7- Kur’ân, Mâide 99, Nûr, 54.
24.12.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|