TCK 301. madde şimdiden ortamı ısıtmaya başladı. Tartışmanın odağını yeni düzenlemede dâvâ açma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi oluşturuyor.
Maddede dâvâ açma yetkisinin verilmesi istenen üç merci var: Cumhurbaşkanı, adalet bakanı, komisyon.
Hükümet, eskiden olduğu gibi onay yetkisinin tekrar Adalet Bakanına verilmesini istiyordu. Ancak bunun üzerinde duramadı. CHP’nin Adalet Bakanının siyasî olduğu için vereceği veya vermeyeceği onayların tartışmaya yol açacağı yönündeki itirazını dikkate aldı ve düzenlemeye cumhurbaşkanını ekledi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın açıklamasına göre bu bir taktik. Buna göre hükümet bir nev'î ölümü gösterip sıtmaya razı edecek.
Dikkat edilirse, teklif müşahhaslaştıktan sonra muhalefet, cumhurbaşkanına verilen onay yetkisinin anayasal boşluk oluşturacağını belirterek itiraz etti. İtirazlara göre bu yetki için anayasaya eklenme yapılması lâzım. Anayasada cumhurbaşkanının sahip olduğu 26 yetki sayılıyor. 301 ile birlikte bu sayı 27’ye ulaşacak. İş uzayıp gidiyor.
AKP’nin taktiğine göre muhalefet Adalet Bakanında uzlaşacaktı. Nitekim, Fırat muhalefetin dâvâ açma yetkisinin Adalet Bakanlığına verilmesi yönünde bir teklif getirmesi halinde buna destek vereceklerini söyledi.
Aslında muhalefetin itiraz noktası onay mercii değil. Maddenin değiştirilmesini istemiyor. Cumhurbaşkanı veya Adalet Bakanı bahane. MHP ve CHP bu konuda tam bir fikir birliği içinde. AB’nin maddenin değiştirilmesini istemesi muhalefeti daha da hırslandırıyor.
İki muhalefet partisi 301’in önünde kale gibi duracak. Geçmemesi için her türlü engeli çıkaracak. Hatta gereğinden fazla büyütülerek “Türkiye’nin bölünmesinin yolu açıldığı” gibi bir siyaset güdecekler. MHP lideri Devlet Bahçeli “teklifle sonuna kadar mücadele edeceğiz” derken düzenlemeyi “suikast” olarak tanımladı. Maddenin değişmesi halinde bile peşini bırakmayacaklarını, tek başına iktidarlarında düzeltmeyi yaparak sorumlularından “hesap soracaklarını” söyledi.
DTP cephesinde ise maddenin lüzumsuzluğu dile getiriliyor. Hrant Dink cinayeti sebebiyle 301’e “sabıkalı madde” diyen Ahmet Türk, maddenin tamamen kaldırılmasını istiyor. Meclis’te grubu bulunan dört parti içinde rengi en belirsiz grup AKP. MHP ve CHP dokunmayı bile istemezken DTP tamamen kaldırılmasını istiyor.
AKP, net bir tavır içinde girmekten itina ile kaçınıyor. 301’i hem değiştirmek istiyor, hem istemiyor. İstiyor ama gereğini yapmıyor. İstemiyor ama buna mecbur.
16.04.2008
E-Posta:
[email protected]
|