Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Kriz ve tedbir



Yakın tarihimiz, birbirini takip eden siyasî ve ekonomik krizlerle doludur. Biri bitmeden diğeri başlayan krizler, bir bakıma ‘bağışıklık’ kazanmamıza da sebep olmuştur. Öyle ki, başka ülkelerde meydana gelen ekonomik krizler sonrası; derin sosyal ve siyasî çalkantılar yaşanırken, ülkemizde bu durum nisbeten sakin bir geçişle aşılır. Dünyadaki krizleri değerlendiren uluslar arası uzmanlar da Türkiye’deki bu durumu anlamakta, kavramakta ve izah etmekte zorlanırlar.

“Her 10 yılda bir ihtilâl, her 3-5 yılda bir ekonomik kriz” şeklinde özetlenebilecek bu durum, Türkiye’nin kalkınmasını ve ‘muasır medeniyet seviyesi’ne ulaşmasını engellemiştir. Son yıllarda ekonomik krizlerin yaşanma sayısı nisbeten azaldı. Buna karşılık, siyasî krizler daha da arttı. Oluşturulmaya çalışılan siyasî krizler millet nezdinde itibar görmeyen krizler olsa da, neticesinde olan yine millete oluyor.

Siyasî iktidarın en çok övündüğü konuların başında da yine ekonomik istikrar geliyor. Geçmiş yıllara nisbetle enflasyon düşmüş, yaşanan krizler de azalmıştır. Ancak bu durum, “Türkiye’de artık kriz olmaz” anlamına gelmiyor. Ekonomi, hassas dengeler üzerinde yürümeye devam ediyor ve her an krizlerin yaşanması muhtemeldir...

Dünya, gittikçe ‘büyük bir köy’ halini alıyor ve bu durum, herhangi bir ülkede yaşanan krizlerin, sadece o ülke ile sınırlı kalmasını engelliyor. Amerika ya da Avrupa ‘nezle’ olsa, Türkiye gibi ‘kalkınmasını tamamlamamış ülkeler’ bir anlamda yatağa düşüyor. Bu sebeple, “Türkiye’de artık kriz yaşanmaz” demek “Türkiye’de ihtilâl olmaz” demek anlamına geliyor. Tabiî ki şartları yerine getirilirse ihtilâl de olmaz, ekonomik kriz de... Ama demokrasiden nasibini almamış bazı siyasiler ve siviller, ‘ihtilâlsever’ olursa maalesef her iki musibet de yaşanabilir.

MÜSİAD’ın (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) hafta sonu Kahramanmaraş’da düzenlediği ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da konuşmacı olarak katıldığı Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı sonrasında basın mensuplarıyla birlikte Başkan Ömer Bolat’la bu konular üzerine sohbet etme imkânı bulduk. 19 Nisan 2008’de yapılacak Genel Kurul sonrası başkanlığı yeni bir isme devredecek olan MÜSİAD Başkanı Bolat, ekonomik kriz ihtimali noktasında ihtiyatlı konuşuyor. “Yavaşlama ve durgunluk var, ama kriz yok şimdilik” diyen Bolat, Türkiye’nin 2007’de siyaseten zor günler geçirdiğine, dünya ekonomisinde de taşların yerinden oynadığına dikkat çekiyor. “Eskiden KİT’lere dayanan bir ekonomi vardı. Yüksek enflasyon üreticiyi memnun ediyordu. Şimdi ise, düşük enflasyon sebebiyle üreticiler zorda, tüketiciler sevinçli. Yoğun gündem sebebiyle de ekonomi ikinci planda kaldı. Dikkatler yeniden ekonomiye yönelmeli” diyen Bolat, bir sorumuz üzerine de “AB’ye uyum noktasına da ağırlık verilmeli. Ama Avrupa Birliği yöneticileri de -Merkel ve Sarkozy örneklerinde olduğu gibi- Türkiye’nin işini zorlaştırmamalı. Sürecin kesilmesi önlenmeli” şeklinde konuşuyor.

Üniversite ve YÖK reformlarında ilerleme sağlanamadığına da dikkat çeken Bolat, “ekonomik sıkıntı varken, hükumetin başörtüsüyle ilgilenmesi”ni eleştirenlere katılmadığını da ifade ederek şöyle diyor: “Tek başına iktidara gelen bir hükümetin yasağı kaldırmak istemesinden tabiî ne olabilir? Aksine geç bile kalınmış...”

‘Şimdilik’ ekonomik kriz yok, ama şimdiden ‘tedbir’ almak en iyisi...

10.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.03.2008) - Kolay işi zor kılmak

  (07.03.2008) - Şeffaflık ihtiyacı

  (06.03.2008) - ‘Barış’ para kazandırmıyor mu?

  (05.03.2008) - ‘Seçkinci’lerden bıktık!

  (04.03.2008) - Dünyaya rağmen

  (03.03.2008) - Tahrik ve baskı

  (02.03.2008) - Netice Tepesi

  (01.03.2008) - Kızlar ayrı sınıfa!

  (29.02.2008) - ‘Süreç’lerin açtığı yara

  (28.02.2008) - Bir ‘şehir efsanesi’ daha çöktü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri