Her iyiliğin bir sadaka olduğunu biliyor muyduk?
Ne kadar önemli. Siz iyilik için çırpınacaksınız; her hareketiniz, her davranışınız sadaka hükmüne geçecek, sevap kazandıracak. Bir hadis-i şerifte belirtildiğine göre bir kardeşimize tebessümle bakmamız sadaka hükmüne geçiyor. İyiliği emredip kötülükten sakındırmamız sadaka sayılıyor. Yolunu kaybetmiş bir kimseye yol göstermemiz sadaka. Dahası iyi görmeyen bir kimseye yardımcı olmamız bir sadaka. Yolda giderken yol üzerinde rastladığımız taşı, çakılı, dikeni, kemiği, insanlara zarar verecek şeyleri çöpe atmak sadaka.1
Demek oluyor ki yapılan maddî ve manevî her iyilik bir sadaka.
Bunda iyilik için koşmaya, çırpınmaya teşvik var.
İyilik adamıdır mü’min. Dinini yaşayan mü’min tepeden tırnağa iyilikten ibarettir.
İyilik için koşan insan ise mutlu insandır. İyilik insanı sevindiren, mutlu eden iş değil midir? Her iyiliğin içine insanın gönlünü hoş tutacak bir özellik konulmuştur.
Bu açıdan bakıldığında dünyanın da nasıl Cennete döndüğünü görürüz. Aklında, fikrinde, hayalinde, ruhunda, kalbinde iyilikten başka birşeye yer vermeyen bir insan kadar yeryüzünde mutlu olabilen kim vardır?
Vaadedilen mükâfatlarda da hep iyiliğe teşvik söz konusudur. Beş on kuruş kâr için didinip çırpınan bir insanın kalıcı, ebedî mükâfatlar için harekete geçmemesi mümkün değil. Birgün Kâinatın Efendisi (asm) Cennette içeriden dışarısı, dışarıdan içerisi gözüken bir kısım odalardan bahsetmiş. Meraklanan Sahabe, “Bunlar kimlere aittir?” diye sorduğunda Allah Resûlü (asm), tatlı dilli, yemek yediren, oruç tutmayı alışkanlık hâline getiren ve herkes uykudayken geceleri kalkıp namaz kılanlara ait olduğunu bildirmiş.2
Demek iyiliğin hem peşin, hem de ileride verilecek mükâfatları var. Dünyamız Cennete dönüyor, ahiretimiz Cennete dönüyor.
İmanın dünyayı da Cennete çevirmesinin önemli bir sebebi de imanın Cennetteki tuba ağacının çekirdeğini taşımış olması. Nasıl tuba ağacında her çeşit meyve bulunuyorsa iman çekirdeği inkişaf ettiğinde de her çeşit mânevî güzel meyveleri verecektir. Sevgi, saygı, şefkat, cömertlik, cesaret, adalet gibi ne kadar güzel haslet varsa hepsi imanın meyvesidir. Bu duyguların fiiliyâta dökülmesi de mutluluk sebebidir. Her iyilikte peşin bir lezzet yok muydu? Demek ki inanan insan inandıklarını hayata geçirdiğinde mutluluğu yakalamış olur.
Demek dünyada da bir nev'î Cennet hayatı yaşamak isteyen insan, dinin emirlerini uygulamak, yasaklarından kaçınmak, iyiliklere koşmakta titiz davranmalıdır. O zaman burada da Cennetin küçük bir örneğini yaşamış olur insan.
Dipnotlar:
1- Tirmizî, Birr: 36.
2- Tirmizî, Birr: 53.
02.03.2008
E-Posta:
[email protected]
|