M. Latif SALİHOĞLU |
|
Bediüzzaman Külliyesi tamamlanmak üzere |
Nurs Köyünde yaklaşık dört senedir inşaatı devam eden Bediüzzaman Külliyesi, şükürler olsun ki bitme aşamasına geldi. Cenâb–ı Hak, sizlerden ve bu hayırlı hizmete bir şekilde destek veren, yardımda bulunan herkesten razı olsun. Bizler de, sizlerin duâ ve teveccüh göstermesiyle, tâ başından beri bu mübarek hizmetin takipçisi olmaya gayret ettik. Allah'a şükür, o sarp ve çetin mekânlarda harikulâde bir eser vücuda geldi. Bize ulaşan son bilgilere göre, Altı–yedi bölümlük Bediüzzaman Külliyesinin kaba inşaatı tamamlanmış durumda. Hatta, daha evvelki yazılarda nazara verdiğimiz dış duvar ile kubbe kaplamaları da tamamlanmış bulunuyor. Dış duvarlar, bütünüyle beyaz renkli "Mardin taşı" ile örüldü. Bu beyaz taş, mevsimin değişmesiyle birlikte hafifçe sararıyor ve harikulâde bir renk tonuna bürünüyor. Külliyenin kubbeleri ise, temin edilen 2–3 ton kadar alüminyum plakalarıyla kaplanarak sağlama alındı. Son bir sene içinde yapılan harcamalar ile işçilik masrafları, yaklaşık 50 bin liralık bir borç yükü bıraktı. Bunun yanı sıra, külliyenin iç mekânında kullanılmak üzere şu anki ihtiyaç listesinde şu maddeler görünüyor: 1) Zemin döşemesi için "rabıta" denilen tahta parke ihtiyacı. Bunun hacmi, yaklaşık 700 metre karedir. 2) İç mekânda kullanılacak lambiri ihtiyacı. Bu da, zeminin yarısı kadar, yani 350 metre kare olarak tahmin ediliyor. 3) Külliyenin cami kısmındaki minber ve mihrabın ahşapla kaplaması işi. 4) Pencereler tamam; ancak, 8–10 kadar kapı ihtiyacı henüz karşılanmış değil. 5) Bunların yanı sıra, ayrıca iç mekânın boya ve badana işleri himmet sahiplerini bekliyor. Külliyenin halı, avize ve sair ışıklandırma ihtiyacanı önceden üstlenmiş olan muhterem kardeş ve ağabeylerimiz var. Cenâb–ı Hak, hem onlardan, hem de aynî veya nakdî yardımda bulunacak olanlardan ebeden razı olsun. Bu arada, gerekli iletişim bilgilerini de unutmadan sizlere intikal ettirelim. Nurs'ta inşa edilen Bediüzzaman Külliyesi, resmî olarak "Kepirli Köyü Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği" adına yapılıyor. Yardımların toplandığı bu dernek adına açılan banka hesap bilgileri ise şöyledir:
Ziraat Bankası, Hizan Şubesi Hesap no: 4450 6210
Hem dernek başkanı, hem de inşa edilen külliyenin bilfiil sorumlusu da Hikmet Okur'dur. Daha detaylı bilgi edinmek için ise, Hikmet Okur'a şu telefon numaralarından ulaşabilirsiniz:
0505 950 00 62 0532 593 07 97
Tarihin yorumu 26 Eylül 1921
Kars Konferansı
Kafkas Bölgesinde toprak ve nüfuz sahibi beş ülke arasında düzenlenen konferans, Kars'ta başladı. Kars Konferansı ismiyle 26 Eylül 1921'de başlayan toplantı, 13 Ekim günü sona erdi. Ev sahipliğini Türkiye'nin yaptığı Konferansa Sovyet Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan temsilcileri iştirak etti. Türkiye'yi Ankara hükümeti adına Şark Cephesi Kumandanı Kâzım Karabekir Paşa başkanlığındaki heyet temsil etti. Konferansta, katılımcı ülkelerin sınırlarını belirlemenin yanı sıra, Boğazlar meselesi de konuşulup birtakım kararlara bağlandı. Ne var ki, Ruslar, konferansta Kars, Artvin ve Ardahan sınırları ile Boğazlar meselesinin farklı bir anlaşmaya tâbi tutulduğunu iddia ederek, bu konuyu yıllarca gündemde tutmaya devam etti. Rusya, 1917 Bolşevik İhtilâlinden sonra Kafkas bölgesinden çekilmişti. Bunu fırsat bilen Gürcistan, Ermenistan ile Azerbaycan, bağımsızlığını ilân etmişlerdi. Ne var ki, Rusya, aradan daha iki yıl geçmeden tekrar Kafkaslar'a çöreklendi ve bu her üç ülkeyi de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğine (SSCB) dahil olmaya mecbur etti. Bu merhaleden sonra, artık bağımsızlıktan söz etmek mümkün değildi. Zaten, bu üç kafkas ülkesi de Rusya ile imzaladıkları "Moskova Antlaşması" sebebiyle kendi başına hareket edemez duruma gelmişlerdi. Komünist diktanın şiddetlenmesiyle de, sömürgeden beter bir hale düştüler. Yetmiş sene boyunca komünist Rusya'nın esareti altında yaşayan bu ülkeler, 1990'lı yıllardan itibaren yeniden bağımsızlıklarına kavuşmaya başladılar. Bugün ise, eski katılığından uzaklaşan Rusya, İslâm dünyası ile barışmaya ve hatta kaynaşmaya çalışıyor. 26.09.2009 E-Posta: [email protected] |