05 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

Filistin, kurtuluş hareketlerinin beşiği


A+ | A-

Arap ülkeleri arasında, gerek toprak bakımından, gerekse nüfus bakımından küçücük bir ülke olan Kuveyt; Arap milletinin ve İslâm ümmetinin kanayan yarası olan Filistin dâvâsına önemli hizmetlerde bulunmuştur. 1948 Arap-İsrail savaşına, Arap ordusunu oluşturan Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak ile beraber katılan Kuveyt; fidan gibi evlâtlarını Filistin dâvâsı uğrunda şehid vermiştir. Bundan başka, 1948 ve 1967 Arap-İsrail harpleri neticesinde göçmen konumuna düşen Filistinlilere kucak açmış; onlara Filistin’in o sımsıcak göğsünü aratmamaya gayret göstermiştir.

Asırlardır üzerinde yaşadıkları Kudüs, Gazze, Nablus, Yafa, Hayfa, Nazirah, Cenin, Halil, Safad gibi yeşil Filistin şehirlerini arkalarında bırakma zorunda kalan yaklaşık 400 bin Filistinli; yersiz-yurtsuz ve kimsesiz kaldıkları bir zamanda, kendilerine Arabistan çölünün sıcak bağrını açan Kuveyt’e sığınmışlardır. O yıllarda alt yapısını henüz tamamlamamış olan Kuveyt'te yeterli sayıda okul bulunmadığından, Kuveyt hükümeti, binlerce Filistinli talebenin silâhlı düşmandan daha tehlikeli olan cehâlet kucağına düşmemeleri ve eğitimlerine devam edebilmeleri için gece okulları açmıştır. Bu okullarda görev yapan öğretmenler de Filistinliler arasından seçmiştir. Filistinlilere vatan sıcaklığını aratmamaya çalışan Kuveyt, onları birbirlerine yakın mıntıkalara yerleştirilerek aile ve komşuluk bağlarını devam ettirmelerini sağlamıştır.

Kuveyt halkının gösterdiği bütün yakınlığa ve hükümetin verdiği bütün imkânlara rağmen, vatan aşkıyla yanan ve dillerinde “Bilâdi.. Bilâdi.. Bilâdi” (Memleketim) adlı yurt şarkısı dolanan Filistinliler, vatana dönüş umudunu hiçbir zaman kaybetmemişlerdi. Filistinlilerin yüreklerindeki sönmeyen ateşin farkında olan Kuveyt, onların vatanlarına dönebilmeleri için gerekli olan maddî ve mânevî hertürlü desteği vermiştir. Haklı olan dâvâlarını hür dünyaya duyurabilmeleri için, siyasî olarak teşkilâtlanmalarına kolaylıklar göstermiştir.

Dünya siyaset sahnesinde Yaser Arafat’la gündeme gelen ve Filistin halkını temsil eden tek temsilci olarak kabul gören Filistin Kurtuluş Örgütü, Kuveytte (1965) kurulmuştur. Sol eğilimli olan Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin yanında, İhvan-ı Müslimin düşünce ekolünü benimseyen Filistin İslâmî Hareketi’nin (Hamas) temelleri de Kuveyt'te atılmıştır.

Halid Meş’al

Bugün Filistin siyaset sahnesinde aktif rol alan Usâme Hamdan, Dr. Muhammed Siam, İzzet Rızk, Münir Said, Muhammed Nazzal gibi Filistinli politikacılar, 1948 ve 1967 yıllarında Kuveyt’e göç etmek zorunda kalan Filistinliler arasından çıkmıştır. Bunlardan biri, hatta en meşhuru diyebileceğimiz kişi şuan Suriye de ikamet eden Halid Meş’al’dir.

1956 doğumlu olan Halid Meş’al, ilk öğrenimini İsrail tarafından işgal edilen (1967) Batı Şeria’daki Silwad kasabasında bitirdi. Harp sebebiyle mülteci konumuna düşen Meş’al, annesi ve kardeşleriyle beraber, 1957 yılından beridir Kuveyt’te imamlık yapan babasının yanına geldi. Son derece muhafazakâr bir yurtsever olan Meş’al’in babası da, 1936 Filistin Ayaklanmasında Abdülkadir Hüseyni ile beraber Yahudilere karşı savaşmıştı.

Ortaokulu Filistinli öğrenciler için açılan gece okullarında okuyan Halid Meş’al, lise öğrenimini gündüz lisesinde Kuveytli talebelerle beraber yaptı. O sıralar, çevresindeki bir çok Filistinli genç, Lübnan, Suriye ve Ürdünde bulunan Filistin askerî kamplarına gidip fedâilere katılıyordu. Meş’al ise önce eğitim silâhıyla silâhlanmak istiyordu. Bu yüzden Kuveyt Üniversitesi Fen Fakültesine girdi. 1974 yılında başladığı üniversite eğitimi sırasında Filistin Öğrenci Birliklerinde aktif rol aldı. Siyasî düşünce açısından sosyalist eğilimli olan Filistin Talebe Birliği içinde, babasından miras olarak aldığı muhafazakar görüşleriyle tanınmaya başladı. 1978’de üniversiteden mezun olan Meş’al, Kuveyt okullarında fizik öğretmeni olarak görev yaptı. 1980 yılında “El-Râbıta el-İslâmiyye lit-Talabeti Filistin” (Filistin İslâmî Talebe Birliği) nin kurulmasına öncülük etti. Bu birlik, iki yıl içinde Amerika, Almanya ve İngiltere şubelerini açarak diğer Filistin teşkilâtları içinde sesini duyurmaya başladı.

Bugünkü Hamas’ın nüvesi sayılan Filistin İslâmî Talebe Birliği, Filistin topraklarının, Baasçı Sosyalistlerin ve Marksist Devrimcilerin düşündükleri gibi bir yöntemle değil, ancak İslâmî cihad yoluyla geri alınabileceği kanaatindeydi. Bu kanaatle hareket ederek aynı düşünce içinde olan Gazze, Batı Şeria ve diasporadaki Filistinli muhafazakârlarla beraber 14 Aralık 1987 tarihinde “Hamas” adında bir siyasî hareket başlattıklarını açıkladılar. 1984 yılında öğretmenlik görevinden istifa edip bütün vaktini siyasî çalışmalara vermiş olan Halid Meş’al, 1987’den itibaren Hamas’ın Kuveyt Temsilcisi oldu. Irak’ın 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesi neticesinde Kuveyt’ten çıkmak zorunda kalan Halid Meş’al, Hamas tarafından teşkilâtın Amman Temsilciliğine getirildi. Şeyh Ahmed Yasin’in şehid olması üzerine (2004) ise Hamas’ın başkanlığına getirildi.

05.07.2009

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.06.2009) - Mısırlı artist Şems Barûdi’ye Fâtiha Sûresiyle gelen hidâyet

  (14.06.2009) - Başörtüsü kampanyası

  (07.06.2009) - Bulanık sular

  (01.06.2009) - Türk-Alman Üniversitesi

  (24.05.2009) - Kuveyt kadını Mecliste

  (17.05.2009) - Devlet sanatçısı olamaz mı?

  (10.05.2009) - Theodore Herzl - Yusuf Ziya el-Hâlidî yazışması

  (03.05.2009) - Arapların dilinden Bediüzzaman

  (26.04.2009) - Darüsselâm selâma hasret kaldı! (2)

  (19.04.2009) - Dârusselâm selâma hasret kaldı! (1)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.