29 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Şaban DÖĞEN

Büyük dâvâlar büyük omuzlarda yükselir


A+ | A-

21 yaşındaki günümüz delikanlısının İstanbul’u fethetme gibi bir olayı gerçekleştirmesini hayal bile etmek mümkün değil. O nasıl eğitim, nasıl ideal, nasıl bir hedef idi ki Fatih o yaşta İstanbul’u fethetmeyi gerçekleştirmiş, Hz. Peygamberin (a.s.m.) “ne güzel komutan” müjdesine müyesser olmuştu?

Onun daha çocuk yaştayken İstanbul’un fethiyle ilgili hadis-i şerifi öğrendiği zaman, “Keşke o ben olsam!” niyet, duygu ve temennisiyle yaşadığını ve kendini ona göre hazırladığını biliyoruz. Bir gece vakti teheccüde kalktığında şehzade Mehmed’in odasının ışığının yandığını gören hocası Molla Gürani, “Acaba hasta mıdır? Bir durum mu var?” diye kapısını çaldığında Şehzade açmış, yatağının bozulmadığını, masada bir kısım yazı ve çiziler bulunduğunu gördüğünde sormuş: “Hayrola evlâdım! Bir durum mu var? Niçin uyumadın?”

“Müzakere ediyordum, efendim.”

“Hangi dersi müzakere ediyordun?” dediğinde ise cevap alamamış. Masadaki yazı ve çiziler dikkatini çekmiş ve “Görebilir miyim, kâğıtları?” demişti. Şehzade kâğıtları uzatınca bir kısım notlar, haritamsı askerî plan ve projeler görmüş, “Nedir bunlar?” diye sorunca da, Şehzade uykusuz kalışının sebebini şöyle açıklamıştı: “Efendim, Konstantiniyye [İstanbul] Sahabe-i Güzin Efendilerimizden bu yana defalarca kuşatıldığı halde fethedilemeyişinin sırrını hep düşünüp durmuşumdur. Beni bu gece de uykusuz bırakan odur.”

Buna son derece memnun kalan hocası Molla Güranî İstanbul’un fethiyle ilgili müjdeyi hatırlatarak o fethin kumandanı olması temennisinde bulunduktan sonra, onu fetheden kumandanın âlim, âlim olduğu kadar da adil ve dirayetli bir kumandan olacağını hatırlatmış, gerekli ilimleri öğrendikten ve hazır hâle geldikten sonra bu idealin ancak gerçekleşebileceğini belirtmiş ve ona duâda bulunmuştu. Şehzade Mehmed de hocasının bu öğütlerini ruhunda mukaddes bir bayrak gibi dalgalandırmış, bütün himmet ve hedefini onda yoğunlaştırmıştı.

O çocukken de büyüktü, büyük ruhluydu. Daha 12 yaşındayken liyakati sebebiyle babası onu tahta oturttuğunda, onun çocukluğunu fırsat bilen ve Varna’ya kadar gelen düşmanlara karşı babasını tahta oturması için çağırmış, gelemeyeceğini öğrenince de babasına şu emri göndermişti: “Eğer siz padişahsanız kâfirlerin hücumunu önlemek için gelip tahta oturmalısınız. Eğer ben padişahsam emrediyorum yine gelip tahta oturmalısınız. Padişaha itaat şarttır.”

İstanbul’un fethinde şüphesiz büyük gayretler olduğu kadar müthiş bir zekâ ve deha da vardı. Onun için fetih sırasında 58 yaşında bulunan büyük Yunan tarihçisi Georgius Fatih’i Kirus’tan dan, Büyük İs- kender’den, Sezar’dan da büyük görür, hatta “Gelmiş geçmiş bütün hükümdarlardan da üstündür” der.

O dönemlerde yaşayan Bizanslı yazar Kritaulus ise onun cihanı içine alacak bir zekâya, eski ve yeni bütün ilimlere sahip olduğunu belirtir, “Bir insan ki, gemileri karada yürütebiliyorsa o bütün dünyaya hakim olabilir” diyordu.

Evet, Fatih yüksek bir idealin sahibiydi. O ideale göre kendini yetiştirmiş, ona göre yaşamış, kısacık ömrüne İstanbul’un fethi dahil onca başarıları sığdırmıştı.

29.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.05.2009) - Bir kutup gibi olmak

  (27.05.2009) - Tahkikî iman musîbetlere karşı korur

  (26.05.2009) - Tahkikî iman kalbe girince

  (25.05.2009) - Kâinat kitabını okurken

  (24.05.2009) - Tahkîkî iman olunca

  (23.05.2009) - Neden tahkikî iman?

  (22.05.2009) - İlk öğrenilecek ilim

  (21.05.2009) - Nurların deryasına dalınca

  (20.05.2009) - “Bu din her yere ulaşacak”

  (19.05.2009) - Üstad, talebelerini ne kadar düşünürdü?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis