24 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Hüseyin GÜLTEKİN

Bütün sıkıntıların çaresi; meşveret-i meşrûa


A+ | A-

Bir kurum veya kuruluş olmayıp, adına cemaat dediğimiz bir şahs-ı mânevîden ibaret bulunan Nur camiası, bütün işleyiş ve faaliyetlerini meşveret sistemi esaslarına göre yapar. Bu sistemde esas olan fert değil; şahs-ı mânevîdir ve şahs-ı mânevîden çıkan kararlardır. Usûlüne uygun yapılan meşveretten çıkan kararlar, her zaman için cemaate bir zindelik ve dinamizm getirir. Faaliyet ve çalışmaların verimliliğini arttırır. Aksi bir durum cemaatin aktivitesini, hareketliliğini engeller. Fertler arasında olması gereken uhuvveti, ihlâsı, tesanüdü zedeler.

Âyet-i kerimelerle ve Efendimizin (asm) sözleriyle tavsiye edilen meşveret-i şer’iye, Müslümanların bilhassa toplum hayatının huzur ve saadeti için önemli bir zarûrettir. Bu meyanda Bediüzzaman’ın: “Müslümanların hayat-ı içtimaiye-i İslâmiyedeki saadetlerinin anahtarı meşveret-i şer’iyedir” (Hutbe-i Şamiye s. 65) tesbiti câlib-i dikkattir.

Yine Bediüzzaman’ın; “‘Ve şâvirhüm fi’l-emr’ emriyle kardeşlerimle bir meşverete muhtacım” ifadesinden anlıyoruz ki, o dahi hizmet-i Kur’âniye ile ilgili işlerde talebeleriyle istişarelerde bulunmuştur. (Emirdağ Lâhikası, s.23)

Bu meyanda meşveretlerden beklenen sonucu alabilmek için, lâzım gelen kaidelere uymanın şart olduğunu da unutmamak gerekir. Doğru olanı bulmak için bir araya gelen meşveret üyelerinin, bu işin ehli olmaları, hakperest olmaları, her türlü garaz ve tarafgirlikten uzak durmaları, hür ve serbest bir zeminde fikirlerini ifade etmeleri ve fikir beyanında bulunurken de incitici, kırıcı söz ve davranışlardan uzak durmaları gerekir. Üstadın: “Siz meşveretle ne lâzımsa yaparsınız. Fakat ihtiyatla, telâşsız, velveleye vermemek lâzım.” (Emirdağ Lâhikası, s. 141) tavsiyesini gözönünde bulundurmak gerekir.

Ayrıca meşveret sisteminde kişilerin yaşı, tecrübesi veya kariyeri ne olursa olsun herkesin eşit rey hakkının olduğunu, hiç kimsenin herhangi bir ayrıcalığının veya imtiyazının bulunmadığını gözönünde bulundurmak lâzım. Bu konuda da Bediüzzaman’ın; “Bundan sonra her meselemizde emir, Risâle-i Nur’un şahs-ı mânevîsini temsil eden has şakirtlerin ve sizlerindir. Benim de şimdi bir reyim var” ifadesi meşverette bulunanların hareket noktası olmalı. (Emirdağ Lâhikası, s. 219)

Usûlüne uygun şekilde yapılan meşveretlerin her türlü dâhilî ve hâricî hücumların, ihtilâf ve tefrikaların panzehiri olduğunu da unutmamak gerekir. Lâzım olan birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve tesanüdün sağlanmasında da meşveretin rolü ve önemi tartışılmaz. Üstadın; “Mümkün olduğu kadar geçici rüzgârlara ehemmiyet vermeyiniz, bakmayınız. Zaten mabeyninizde samimî tesanüd ve meşveret-i şer’iye, sizi öyle şeylerden muhafaza eder. İçinizdeki şahs-ı mânevînin fikrini, o meşveretle bildirir.” (Kastamonu Lâhikası, s. 91) tesbiti her hizmet ehli için şaşmaz bir yol göstericidir.

Bilindiği gibi bu kudsî dâvânın ihtilâflara, inşikaklara tahammülü yoktur. En basit ayrılık-gayrılıklar dahi Nur hizmetine zarar vereceğini gözönünde bulundurarak, bütün müntesiplerin uhuvvet ve ihlâs düsturlarını ön planda tutmaları gerekir. Bediüzzaman’ın; “Meşveret-i şer’iye ile reylerinizi teşettütten muhafaza ediniz. İhlâs Risâlesinin düsturlarını her vakit gözönünde bulundurunuz. Yoksa az bir ihtilâf bu vakitte Risâle-i Nur’a büyük zarar verebilir.” (Kastamonu Lâhikası, s. 178) ikazını kulak ardı etmemek gerekir.

Bu meyanda meşveretin şeklini, biçimini de önemsemek lâzım. Her türlü kırıcı söz ve hareketlerden, münakaşalardan kaçınmak gerekir. Üstadın; “Mabeyninizde münakaşasız meşveret ediniz; kararınızı kabul ederim” (Şuâlar s. 289) tavsiyesine kulak vermek lâzım.

Bilindiği gibi meşveret, fikir birliği olmayan, ihtilâflı, nizalı konularla alâkalı meselelerde yapılır. Herkesin kabul ettiği, ittifak ettiği konularda meşveret yapılmaz. Bediüzzaman da ona işaret ediyor: “Medar-ı nizâ bir mesele varsa meşveret ediniz” (Kastamonu Lâhikası, s. 181)

24.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.05.2009) - Dış görünüm önemlidir

  (10.05.2009) - Yüzde 99'u geçip; yüzde 1'e odaklanmak

  (03.05.2009) - İffet timsâli Bediüzzaman’ı rehber edinmek

  (19.04.2009) - Bediüzzaman’ı anlamak...

  (12.04.2009) - Takva-fetva meselesi

  (05.04.2009) - Anne - baba hukuku ihmâle gelmez

  (29.03.2009) - Fabrikayı tam kapasite ile çalıştıralım

  (26.03.2009) - Salâhat-maharet meselesi

  (15.03.2009) - Başkalarına havale edilemeyecek sorumluluklarımız

  (08.03.2009) - Aldatıcı reklâmlar ve propagandalar

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis