28 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Umut YAVUZ

AB, Mavi Kart ile beyin göçünü hızlandıracak


A+ | A-

Türkiye’deki kalifiye işçilerin Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım ile herhangi bir Avrupa ülkesinde çalışabilme hayalleri devam ederken ve Türkiye’nin üyelik tarihi oldukça ileri bir zamana itelenmişken AB’den gelen yeni bir haber herkesi heyecanlandırdı. Eğer yürürlüğe girerse bu yeni uygulama ile Türkiye ne yazık ki bir miktar daha kalifiye işçiyi beyin göçü yoluyla kaybedebilir.

Evet, Avrupa Birliği, tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı Green Card (Yeşil Kart) uygulamasına benzer bir uygulamayı başlatmaya hazırlanıyor. AB’nin Mavi Kart uygulamasından bahsediyoruz.

Nitelikli işgücünü çekmek isteyen Avrupa Birliği, “mavi kart” uygulamasını geçtiğimiz gün kabul etti. Bu da demek oluyor ki üniversite mezunları ve meslek sahipleri için yeni fırsatlar doğuyor. Brüksel’de yapılan Konsey toplantısında kabul edilen Mavi Kart uygulaması üçüncü ülkelerdeki nitelikli işgücünü Avrupa ülkelerine çekmeyi amaçlıyor. Yeni uygulamayla üniversite mezunları ve meslek sahipleri, ihtiyaç duyulan alanlarda, daha uygun şartlarda göçmen olarak kabul edilecek. Mavi kart sahiplerine, özel nitelikli oturma müsaadesi ve çalışma izni verilecek.

Mavi kartın en önemli şartlarından biri başvuru sahibinin AB üyesi ülkelerinden birinde bir iş sözleşmesi imzalaması. Bu sözleşmede gösterilen aylık gelirin, o ülkedeki ortalama maaşların 1,5 kat üstünde olması da gerekiyor. İstisnaî durumda bu oranın 1,2 katla sınırlandırılabileceği de karara bağlandı. Üye ülkeler, gerekli gördükleri takdirde ek bazı şartlar da getirebilecek.

AB mavi kart sahipleri, işgücü piyasasına girme, aile birleşimi ve Avrupa çapında serbest dolaşım ve çalışma konularında kolaylıklara sahip olacak.

Uygulama ile AB üyesi ülkeler, göçmenlerin kabul edilmesi ve hakları konusunda ortak standartlar belirleyecek. Mavi kartın süresi 1 ile 4 yıl arasında değişecek, ancak süre bitiminde yenilenebilecek. Bu kart bir nev'î serbest dolaşım hakkını da kazandırıyor. Evet, Mavi Kart sahibi, bir AB üyesi ülkede 18 ay yasal olarak kalmasının ardından, bir başka üye ülkeye serbestçe geçebilecek ve burada çalışabilecek. Mavi kart sahibi göçmenler, bulundukları ülkede çalışma şartları, ücret, örgütlenme özgürlüğü, eğitim, mülk satın alma gibi konularda, ülke vatandaşları ile aynı haklara sahip olacaklar.

AB üyesi ülkelerin, mavi kart uygulamasını hayata geçirmek için gerekli düzenlemeleri 2 sene içerisinde tamamlamaları gerekiyor. Yani ortalama iki sene sonra bu uygulama bütün Avrupa’da işlerlik kazanacak.

ABD’de nitelikli işgücünün yüzde 3,2’sini, Kanada’da yüzde 7,3’ünü ve Avustralya’da yüzde 9,9’unu, üçüncü ülkelerden gelen göçmenler oluşturuyor. Avrupa’da ise bu oran şimdilik yalnızca yüzde 1,7. İşte bu uygulama ile göçmenlerden oluşan nitelikli iş gücü oranı arttırılmak isteniyor.

AB ülkelerinin kabul ettikleri yeni uygulama, kaçak işçilikle mücadelede de çok sert tedbirler öngörüyor. Buna göre kaçak işçi çalıştıran işverenler, ağır para cezalarının yanı sıra, hapis cezaları ile karşı karşıya kalacak. Halen Avrupa genelinde, özellikle inşaat; tarım ve otelcilik alanında 4 milyondan fazla kaçak işçi çalıştırıldığı tahmin ediliyor.

Evet ne yazık ki kalifiye çalışanlara hiç değer verilmeyen ve maaş oranları ve sosyal hakları dünya standartlarının çok altında olan ülkemizde, özellikle fikir işçileri ve kalifiye çalışanların gözü her zaman dışarıdadır. Türkiye bilgi çağının şartlarına zihniyet bakımından yeterince ayak uyduramadığı için de, beyin gücünü daha uzunca bir süre kaybetmeye mahkûm görünüyor. ABD, Kanada ve AB ülkeleri de kalifiye iş gücünü çekebilmek adına bu tür uygulamalara yer veriyor. Mavi Kart uygulaması ile ülkemizin çok kan kaybedeceği ortada.

28.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.05.2009) - İslamofobya terör kadar tehlikeli

  (19.05.2009) - Türkiye Batı’ya sırtını mı dönüyor?

  (16.05.2009) - İslâm Şûrâsı’nda önemli kararlar alındı

  (09.05.2009) - Reformları gerçekleştirmeden AB’ye üye olamayız

  (05.05.2009) - Sadr’ın ziyareti ne anlama geliyor?

  (03.05.2009) - İsrail’in ikiyüzlülüğü

  (02.05.2009) - Rusya’da ilginç bir yasa

  (29.04.2009) - Helâl Gıda büyüyen bir pazar

  (21.04.2009) - KKTC’de Ergenekon zaferi mi?

  (18.04.2009) - Mescid El Aksa’yı Yahudileştirme planları

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis