26 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Hakan YALMAN

Aile boyu hizmet


A+ | A-

Son zamanlarda üzerinde önemle durulması gereken kavramlardan biri aile kavramı. Bu kavram yaralandığı ve toplumun temel yapı taşı olmaktan çıktığı durumda ahlâkî ve manevî değerlerde ciddî bir çöküş ve yıkım yaşanması mukadderdir.

Toplumun fıtrîliğinde de önemli bir yeri olan aile, aslında ferdin eğitiminde de birinci sırada yer almaktadır. Sosyal yapının temelini teşkil eden aile, yeni dünya düzeninde de merkezde tutulmazsa toplumun temel dinamiklerinde ciddi yaralanmalar olacağı ve gelecek yılların anarşiye zemin olacağı açık bir şekilde gözüküyor. Bu dönemde sağlık problemleri de dahil olmak üzere fert ile ilgili bütün tanımlar, aile ile bağlantılı olarak ve aile zemininde tanımlanmalı. Aile gerek ahlâkî, gerekse mânevî bakımdan insanlığın doğru gidiş çizgisini belirleyecek ve muhafaza edecek bir değer olarak ele alınmalı.

İnsanlık tarihinin en temel problemlerinden biri, toplu hayat ya da toplum hayatı şeklinde yaşamanın kurallarını ideale en yakın şekilde koymak olmalı. Esmânın zenginliği ve mutlaklığı gereği fıtratlara yansıması da çok farklılıklar arzediyor. Bu nedenle insanlar adedince farklı duygu, düşünce ve davranış özellikleri var. Hazret-i Âdem’den (as) bu yana bütün insanları yan yana koysak, tek yumurta ikizleri dahil olmak üzere tamamen birbirinin aynı olan iki insan bulamayız. Bu kadar farklı özellikleri olan milyonlarca farklı irade, istek ve yönelimin, ortak bir paylaşma alanında bir arada yaşaması gerçekten çözümü zor bir problem. İnsanlık tarihini kâinat kitabında bir veri olarak kabul edersek, fertler ve idare arasında bu isteklerin ve gerekenin farklılığı karşısında ve insanlar adedince iradenin olduğu bir zeminde en insânî ve herkesi en çok memnun eden tarzın demokrasi ve cumhuriyet şeklinde ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Bu, vahyin hayatımıza taşıdığı meşveret ve şûrâ kavramları ile kâinat kitabında ortaya konan verilerin birleşme noktası gibidir.

Aile kavramı aslında bir duygu olarak bütün memlekete ve insanlığa yönelik olarak duygularda yer alması gereken bir kavram. Bütün mü’minlerin kardeş olduğu duygusu aileden başlayıp vatan sathına ve buradan tüm insanlığa yansıtılması gereken bir kavram olmalı. Farklılıkların hazmedilebileceği ortaklık duygusu bir aile olma algısı ile yerleşmelidir.

Yeni sosyal yapı içinde mânevî hizmetlerin de, aile yapısı içinde ele alınması ve aile fertlerinin ortaklık duygusu içinde yürütülmesi ihtiyacı da ortaya çıkmış gibidir. Bu anlamda risâle paylaşımlı aile ziyaretleri, ev içi risâle dersleri, ailece kılınan namazlar ve birlikte okunan dersler mânâ içerikli aile paylaşımı için önemli bir başlangıç noktası olacaktır. Daha önce ailede babanın haftanın belli günleri derse gitmesi ve dâvâ içinde bir sorumluluk alması tarzında işleyen yapı, artık bu sorumlulukların bütün aile tarafından omuzlanıldığı bir yapıya dönüşmelidir. Bu, hem aile olmak duygusunu kudsî ve manevi bir çerçeveye oturtacak, hem de sosyal yapının farklı unsurlarına ulaşabilme zemini oluşturacaktır. Bu anlamda en yakın komşulardan başlayıp listesi çıkarılmış akrabalara bir plân dahilinde ve Risâle-i Nur içerikli olması plânlanan ve bildirilen ziyaretler şeklinde yürütülebilir. İki ailenin bu anlamda manevî bir paylaşımı, özellikle bu ailelerin çocukları üstünde çok olumlu etkiler oluşturacaktır. Özellikle camiamızın bu konuda bir proje geliştirmesi ve hizmet boyutu ile aile kavramının ele alınması ve plânlanan her şeyin en kısa zamanda uygulamaya konulması hem ülkemiz hem de dünyada örnek bir aile tanımlamasına dönüşecek ve insanlığın geleceğinin nurlanması açısından önemli bir başlangıç noktası olacaktır.

26.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.05.2009) - Yeryüzünü kuşatan muhabbet

  (11.05.2009) - NURLU BİR GELECEK İÇİN KÜFRE KARŞI İTTİFAK

  (27.04.2009) - Herkesi kucaklayan din algısı

  (20.04.2009) - Çağdaşlık ve yeni hal

  (13.04.2009) - Kutlu Doğumla doğuşumuz

  (06.04.2009) - Küresel Asr-ı Saadetin basamağı, küresel kriz

  (30.03.2009) - Seçim sonuçları

  (23.03.2009) - Seleksiyon tabiî olabilir mi?

  (16.03.2009) - Ölüme cesurca bakabilmek

  (09.03.2009) - Maddenin karanlığına doğan Nur (a.s.m.)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis