Cevher İLHAN |
|
“Fırsatlar” hep heba… |
Siyasî iktidarın “yeni anayasa” ve “Alevî açılımı” benzeri açılımları bir bir kapanırken bu kez “fırsatlar” söylemi başlıyor. Bunların başında Cumhurbaşkanı Gül’ün önce Prag dönüşü, ardından Suriye gezisinde telâffuz ettiği “Kürt sorunu’nun çözümü için tarihî fırsat” geliyor. Gül, “uluslar arası konjonktür”ün ve Ortadoğu’daki bölgesel dengelerin uygunluğunu ileri sürüyor. “Büyük fırsat”ı ise “siyasî irâde” dışındaki “güç odakları”nın, askerin ve diğer “devlet kurumları”ın son dönemde bu meselede uyum içinde olmasıyla açıklıyor. “Problem”in yalnız hükûmetle çözülmeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, muhalefetin de desteğini istiyor; “büyük fırsat”ın öncelikle terörün bitmesiyle doğacağını belirtiyor. Ne var ki PKK’nin terörden vazgeçtiğine ve silâhı bıraktığına dair hiçbir alâmet yok. Ortada Ankara’nın “bir öneri”si bulunmuyor. Kala kala bir tek terör örgütü elebaşılarından Karayılan’ın Kandil’de bir gazeteciyle Ankara’dakilere yolladığı “Bağımsızlıktan vazgeçtik, özerklik isteriz; İmralı’daki terörist başıyla diyalog kurulsun” mesajıyla terör ve tefrikayı siyasallaştıran DTP’nin Meclis’e sunduğu Türkiye’nin etnik ayrılıklar üzerinde 23 özerk bölgeye taksimi” raporu kalıyor. Bir de son günlerde hükûmetin değiştirilen köy isimlerinin iadesi ile yol işâret levhalarının Türkçenin yanısıra Kürtçe de yazılması ve “genel af” söylentisi ortalıkta dola- şıyor. Her fırsatta kaçırılmaması gerektiği tekrarlanan “büyük fırsat”ın mâhiyeti hâlâ muamma. Hangi mahfillerde hazırlandığı, hangi beynelmilel mihrakların etkisiyle hangi odaklarca kotarıldığı da bilinmiyor…
“YOL HARİTASI” DAYATMASI Diğer yandan “Ermenistan’la ilişkilerin düzeltilmesi fırsatı” da kaçırılmış gözüküyor. Baştanberi AKP siyasî iktidarına arka çıkan bazı kalemşörlerin “öfkeli bir üslûp”la Azerbaycan’da “Karabağ teminatı”nı veren Erdoğan’a yüklendiği sırada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan Dışişleri Bakanı Nalbandyan’a kadar Erivan’dan “sert ve aksi demeçler” gelmesi, dikkat çekici. Yine bu süreçte Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Karabağ sorunu için kurulan AGİT Minsk Gurubu eşbaşkanı Matthew Breyza’nın “Karabağ Azerbaycan’a verilecek” iddiasına karşılık, Amerikan Dışişleri Bakanlığından, “ABD’nin Ermenistan işgali altındaki Karabağ’ın Azerbaycan’a iâde edileceğine dair bir taahhüdü ve görüşünün olmadığı”nın bildirilmesi, Obama yönetiminin bu konuda da Bush’un peşinde olduğunu gösteriyor. Keza ABD Dışişleri Sözcüsü Robert Wood’un “Ermenistan ve Türkiye’yi anlaştıkları ‘yol haritası’na uymaya çağırıyoruz” yazılı açıklaması her şeyi bâriz bir biçimde belirliyor. Belli ki Washington, “yol haritası”ndan sapmaya asla râzı değil; öncelikle Ankara’yı geceyarısı alelacele “parafe” ettiği “çerçeve”nin içinde tutmaya çalışıyor. Bunun ayrıntılarıyla fiilî uygulamanın müzâkeresi dışında bir şeyi kabul etmiyor…
HAVADA KALAN “EMPOZELER” Gerçek şu ki peşin “teslimiyetçi” politikalar Türkiye’yi zora sokmuş. Obama, “soykırım”dan daha ağır anlama gelen diasporanın “büyük felâket” tâbirini kullansa da hükûmet, emr-i vakiyle apar-topar yetiştirdiği “yol haritası” taahhüdü ipoteğine bağlanmış. Bu durumda Gül’ün, “Obama’yla sadece Türkiye-ABD ilişkilerini konuşmadık; ‘Filistin-İsrail arasında şunu yapmamız gerekir, İran’ın nükleer meselesi ile şöyle uğraşın, Pakistan-Afganistan coğrafyasında böyle yapın’ dedik” sözlerinin de bir anlamı kalmıyor. Görünen o ki hegemonya ve çıkarları uğruna okyanuslar ötesinden gelip başka ülkeleri işgal etmeyi “özgürleştirme” sayan ABD ile Türkiye’yi âdeta “iki millet bir devlet” cenderesine mahkûm eden politikalar âbâd etmiyor. Böylece daha önce “Obama’nın ilk Avrupa seyahatinde başarısızlığa uğramaması” adına “karikatür rezâleti”nin savunucusu Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine râzı olduklarını belirten Gül’ün, “Dünyanın en önemli ülkesinin başkanı, daha 100 günü dolmadan Türkiye’ye geldi ve hiçbir empozede (telkinde) bulunmadı, empoze olmuşsa bizim empozemiz olmuştur” cümlesi de havada kalıyor. Neticede “büyük fırsat”lar anlaşılmadan hep heba olup “fiyasko”yla sonuçlanıyor… 21.05.2009 E-Posta: [email protected] |