"Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Ağırlaşan tablo



Yerel seçimleri geride bırakalı üç haftayı geçti; bir kısmına, evvelce görülmemiş bir şekilde savcılığın el koyduğu seçim sonuçları hâlâ resmen açıklanabilmiş değil.

Seçimden sonra anayasa değişiklikleri başta olmak üzere demokratikleşme ve derinleşen bir kriz ortamının kıskacındaki ekonomi alanlarında yeni paket beklentilerini karşılamaya yönelik bir iradenin ipucu da henüz ufukta görünmedi.

Kendi seçildiği Siirt’i bile kaybetmenin acısını yine çok üzüldüğü Antalya şokuyla kamufle etme çabası Başbakanı daha fazla yormuş olmalı ki, evvelâ “Ben de insanım, dinlenmek benim de hakkım” diyerek kayboldu, sonra Schröder’in doğum gününü vesile yaparak Almanya’ya uçtu.

Ve kabine revizyonu beklentisi görevdeki bakanları tedirgin, hükümette kendisine yer bulma hesabı içindekileri de tahrik etmeyi sürdürüyor.

Konu her açıldığında Başbakanın cevabı “Yorulanlar yenilenir” klasik söylemini tekrarlamak oluyor, ama yedinci iktidar yılında yorulup da değişmesi gerekenlerin sayısının artmasına bağlı olarak revizyonun daha geniş çaplı olması gereği, yaşanacak sancıyı da katmerli hale getiriyor.

Yüzde 50’yi aşan oy beklentisiyle girilip sekiz puan kaybıyla çıkılan seçimden sonra parti içi dengelerin daha hassas bir nitelik kazanması revizyonu da zorlaştırıyor ve “Yukarı tükürsem bıyık, aşağı tükürsem sakal” durumuna yol açıyor.

“Gidici bakan” olarak adı geçen ilk isim konumundaki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, evvelâ merhum Yazıcıoğlu’nun Taceddin Dergâhına defni kararnamesini imzalamaması, ardından 12. Ergenekon dalgası için 12 Mart benzetmesi yapıp, “Artık bu süreç AKP’nin aleyhine işliyor” demesi, doğrusu ilginç bir gösterge.

Hava dönüyor ve daha ötesinde, bulanıyor.

Hükümetin bilhassa seçimden sonraki süreçte “Acaba var mı, yok mu?” diye sorduracak boyutta bir suskunluğa gömüldüğü ortamda, 12. Ergenekon dalgasının tetiklediği tepkiler Türkiye’yi yeniden 28 Şubat ve 27 Nisan atmosferine sürüklüyor. Ve bu atmosferin, bir “ters dalga”yı beraberinde getirmesinden endişe duyuluyor.

Ergenekon operasyonunu içtenlikle destekleyenlerin dahi son dalga için “Acaba iyi saatte olsunlar mı karıştı?” diye sorma ihtiyacı duymaları, bu endişeden kaynaklanan ilginç bir sonuç.

İçerideki Ergenekon sanıklarından sivrilikleriyle mâruf bazı isimlerin, giderek daha sertleşen bir tonla “hesap sorma tehditleri” savurmayı sürdürmeleri de dikkat çekici ve düşündürücü.

Ergenekon, fiyaskoyla sonuçlanmanın ötesinde, atıldığı yeri vuran bumeranga dönüşmesin!

Ve 12. dalgayla eşzamanlı olarak başlatılan KCK operasyonunun ağırlıklı olarak DTP kadrolarına yönelmesi ve “DTP de PKK’laştırılmak mı isteniyor?” sorularına konu olması, kaygıyla izlenen bir başka gelişme. Demokrasimizin yumuşak karnı olmaya devam eden DTP meselesi, yine tehlikeli bir tuzak olarak karşımıza çıkıyor.

Terör örgütüne yönelik operasyonların ve çatışmaların tekrar hızlanıp, yine şehit cenazelerinin gelmeye başlaması da tabloyu tamamlıyor.

Buna ilâveten, Obama’nın Türkiye ziyaretiyle gündeme gelen Afganistan’a muharip asker sevki konusunda Genelkurmay eski Başkanı Büyükanıt’ın “Oradan şehit cenazeleri gelmeye başladığı zaman bunu Türk milletine nasıl izah ederiz?” diye sorma ihtiyacı duyması dikkat çekici.

Peki, Obama’nın ardından ABD Savunma Bakanının ve onu takiben Genelkurmay Başkanının Türkiye’ye gelecek olmaları ne demek oluyor?

Yine Obama ziyaretinin alevlendirdiği bir diğer kriz alanı: “Ermeni açılımı”nın Azerbaycan cephesinde tetiklediği tepkiler, Bakü’nün yüzünü Moskova’ya çevirmesi, hassaslaşan Türk-Azerî ilişkilerini koparma amaçlı provokasyonların tırmanışa geçmesi pek hayra alâmet görünmüyor.

Bunlara, Ergenekon gölgesindeki KKTC seçiminden çıkan sonuç da eklenince, tablo iyice ağırlaşıyor. AKP bunların altından kalkabilir mi?

21.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.04.2009) - Şeriat, ahlâk, iman

  (18.04.2009) - Ergenekon ve KKTC

  (17.04.2009) - Başbuğ’un soruları

  (16.04.2009) - Yaşanan din ve TSK

  (15.04.2009) - Gidişat

  (14.04.2009) - “İç mesele”

  (12.04.2009) - Yüzde 99 ve yüzde 1

  (10.04.2009) - İç gündeme dönüş

  (09.04.2009) - Irak ve Afganistan

  (08.04.2009) - Obama farkı ve riskler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis